Ma 2017 április 26. Ervin napja van. Holnap Zita napja lesz.

február 2012

 • Az „Új Unalom” mindenhol tanyát vert

  Brit kritikusok nemrég arról cikkeztek, hogy a 21. század elején új korstílus született: az „Új Unalom”, amely az egész populáris kultúrára kiterjesztette színtelen-szagtalan befolyását.

 • Az első modern népirtás

  Áttörésnek nevezte a francia parlamentben hétfőn megszavazott, az örmény népirtás tagadását büntető törvénytervezetet a Múlt-kor által megkérdezett történész, aki szerint a következő lépés a még mindig nem hozzáférhető isztambuli levéltárak megnyitása lenne.

 • Liberálisok botladozásai

  Az elmúlt hónapokban minden jel arra mutatott, hogy a különböző színekben tündöklő liberálisoknak sikerül Magyarországot térdre kényszeríteni, magukat pedig a szabadság és demokrácia őrangyalaiként az európai népek fölé gajdolni. Mert Magyarországon diktatúra van, félnek a zsidók, a cigányok, a homoszexuálisok stb.

 • Csontvázakkal táncoló – James Ensor képei a Kogartban

  Bár az életműve terjedelmes, James Ensor tulajdonképpen egész életében a Krisztus bevonulása Brüsszelbe című képet festette. Belgium nemzeti festője, a szürrealizmus és az expresszionizmus egyik előfutára 1949-ben halt meg 89 évesen. Mély magányában elképesztő univerzumot festett. Kiállítás a pesti Kogart Házban.

 • Csirkepaprikás

  Mint hagyományos, a közös tudatban mélyen gyökerező ételeknél általában, a csirkepaprikásnál sem úgy járunk el, ha domborítani akarunk, hogy változtatunk a fűszerezésen, vagy az elkészítés módján: bízhatunk benne, hogy az előttünk járó generációk már kiérlelték, amit ki lehetett.

 • A portugálok

  Sajtóközleményben fejezte ki sajnálkozását Malina Hedvig ügye miatt a szlovák kormány, elismeri, hogy a panaszos ügyében bizonyos körülmények kétségeket vetnek fel azzal kapcsolatban, hogy sérülhettek a panaszosnak az általános emberi jogi charta által biztosított jogai.

 • Besztercebányai honvédek a limanovai ütközetben

  Milyen volt a szlovákok megítélése a háború kezdetén és a limanovai csatában? Ez is kiderül Peter Chorvát szlovák történész alábbi írásából, aki a 16. honvéd gyalogezred történetét kutatva ismerte meg a jelentős részben szlovákokból álló alakulat Limanovánál játszott szerepét, s kutatási eredményeit elküldte a Nagy Háború blog számára magyarul.

 • Van igazság?

  Azért jó érzés tudni, hogy nem sikerült elkenni. Hogy Magyarország történetének legnagyobb ipari katasztrófája, tíz ember halála, további százötven megsebesítése, három település részleges lerombolása, negyven négyzetkilométernyi erdő-mező elpusztítása és egy egész folyó élővilágának kiirtása nem marad büntetlenül.