Ma 2024 július 21. Dániel, Daniella napja van. Holnap Magdolna napja lesz.
1ffdd5a4337c9ea3a41952f80a70d454.jpg

Az igaznak nyugalma lesz

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

Móser Zoltán fantasztikus cikksorozata a régmúlt idők, az elfelejtett Magyarország kincseit mutatja meg nekünk ebben a párját ritkító sorozatban, mely a Magyar Nemzet hétvégi magazinjának volt elengedhetetlen tartozéka. Utazzon velünk, ismerjük meg együtt Magyarországot egy kicsit másképpen.

Két évtizeddel ezelőtt Kodály nyomait kerestem, és fényképeztem Galántán. A város régi épületeiből kevés maradt meg. Ezek közül való a Fő utcán látható, a XVII. század második harmadában épült reneszánsz polgárház (ma plébánia) és a közvetlen szomszédságában álló katolikus templom. A Szent István királynak szentelt templomot a XVIII. század végén építették. Ezt fényképezve, körbejárva akadt meg a szemem egy különös, kopott sírkövön, amelyet utólag építettek be a mai templom falába. Sok utánajárás és segítség kellett ahhoz, hogy megtudjam, ez az 1563-as vörösmárvány kő Kubinyi László síremléke, amelyet ma – restaurálva – újra a templomban helyeztek el a hagyománytisztelő galántaiak.
„A mi a füvésznek egy ismeretlen növény meghatározása, a csillagásznak új bolygó felfedezése, a vegyésznek eddig ismeretlen vegyelem kiválasztása vagy a bölcsésznek eddig nem észlelt észtani törvény létrehozása, az volt ránk nézve egy ismeretlen emlék feltalálása” – írta e sírkőről 1870-ben Ipolyi Arnold, akit ugyanúgy meglepett a találkozás, mint a későbbi fotóst. Cikkében hosszan értekezik a Kubinyi család eredetéről: „A család ősei a Németországból bevándorolt … Hunt és Pázmán gróf testvérektől származtatják eredetöket… A Hunt és Pázmán terjedt család egyik ivadékától, Hudkonttól válik ki a XIII. században Miklós, ki Felső-Kubin birtokába jutva a különváló családágnak a Kubinyi (de Kubin) nevet adta. Ennek fiai közül egyiket már a következő, XIV. században mint tanult, tudós férfit említik okirataink…” E család egyik leszármazottja az a Kubinyi László, aki Ferdinánd és Miksa idején előbb felső-magyarországi hadi titoknok, majd kamarai tanácsos, végül Magyarország kancellárja volt. (Felesége Esterházy Ferenc pozsonyi alispán leánya, Magdolna.) Fiaiban, akik közül Tamás árvai követ, László liptói alispán, a Kubinyiak ezen ága kihalt.
A sírkövön kopott és hiányos latin nyelvű felirat látható. Madas Editet illeti a köszönet azért, hogy megfejtette és lefordította. Íme a körben elhelyezkedő bibliai idézetek:
„Az igaznak, ha időnap előtt hal meg, nyugalomban lesz része.
Szeretve és élve elvitetett.
Kedvét találta lelkével az Úr, ezért sietett kimenteni őt (a romlottság köréből).
Boldogok a halottak, akik az Úrban haltak meg.
Számomra az élet Krisztus, a halál pedig nyereség.
Szeretnék meghalni, és Krisztussal lenni.
Ez annak az akarata, aki küldött engem.
Mindenki, aki látja a Fiút, és hisz benne, örökké él, s én föltámasztom az utolsó napon.”
Kubinyi László kőbe vésett viselete is becses emléket őriz. A sírkő megviselt állapota ellenére jól kivehető még a prémes, rövid ujjú mente, rajta apró zsinórzattal; az alak lábán rövid szárú csizma vagy bakancs. „Ez volt tehát az előkelő nemzeti magyar viselet a XVI. században” – írja befejezésül Ipolyi Arnold, a mindenre figyelő, mindent feljegyző tudós nagyváradi püspök. De amit előtte fejteget, az is megszívlelendő. Azt állítja, hogy kár sopánkodni, panaszkodni azon, mennyi mindent pusztított el a török és tatár. Hisz a régi korokból sok emlékünk fennmaradt – igaz, gyakran csak töredékesen –, de az a baj, hogy „az újabb ivadék kezdette őket vesztegetni és feledni, vagy nem volt képes legalább felismerni és megbecsülni.”

 

Móser Zoltán, mno.hu

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Politika (1582) Jobbegyenes (2825) Mozi világ (440) Gasztronómia (539) Alámerült atlantiszom (142) Nagyvilág (1310) Tv fotel (65) Rejtőzködő magyarország (168) Vetítő (30) Életmód (1) Flag gondolja (36) Belföld (11) Irodalmi kávéház (537) Kultúra (9) Heti lámpás (322) Mozaik (83) Szépségápolás (15) Egészség (50) Mondom a magamét (7725) Sport (729) Titkok és talányok (12) Gazdaság (713) Nézőpont (1) Történelem (18) Emberi kapcsolatok (36) Tereb (146) Autómánia (61)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>