Ma 2022 augusztus 17. Jácint napja van. Holnap Ilona napja lesz.
5c348f355a281a9af987395de1d4dbe7.jpg

A lékai birtok

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

Móser Zoltán fantasztikus cikksorozata a régmúlt idők, az elfelejtett Magyarország kincseit mutatja meg nekünk ebben a párját ritkító sorozatban, mely a Magyar Nemzet hétvégi magazinjának volt elengedhetetlen tartozéka. Utazzon velünk, ismerjük meg együtt Magyarországot egy kicsit másképpen.

Ha az utazó a Szombathelyen átfutó Gyöngyös-patak mentén elindul fölfelé, hamarosan a volt Vas megyei, ma burgenlandi Léka (Lockenhaus) községbe, illetve a vár alá ér. (Ha tovább haladna ezen az úton, Borostyánkő várát is megláthatná.) A lékai vár a XIII. század elején királyi várként épült a Gyöngyös (Güns)-pataktól körülvett sziklán, az osztrák betörések ellen, mint a völgyet záró erődítmény. Az 1242-es oklevél úgy említi, hogy ellenállt a tatároknak. A vár a IV. Béla idején Ausztria és Magyarország között folyó határháborúkban játszott fontos szerepet. Egy oklevél szerint Győr fia Torda védte. Az ő lányát vette feleségül Németújvári Miklós gróf, s hozományként lett tulajdona a vár 1270-ben. A Németújváriaktól Károly Róbert elvette a birtokot, mivel a család többször az osztrákok oldalára állt. Az Anjouk alatt királyi birtok volt. Zsigmond király 1390-ben az Osli nemzetségből való Kanizsai családnak ajándékozta, amely kisebb megszakításokkal több mint száz évig megtartotta. 1513-ban II. Ulászló a monyorókeréki Erdődy Péternek adományozta, de két évvel később visszaszerezte a Kanizsai család. Az utolsó Kanizsai lány, Orsolya 1525-ben hozományul vitte férjének, Nádasdy Tamásnak a többi családi birtokkal együtt. Ezt követően közel másfél évszázadon keresztül a Nádasdyak tulajdonában maradt, akik sokat áldoztak a vár javítására és bővítésére.
Nádasdy Tamás 1537-ben horvát bán, 1540-ben országbíró, 1552-ben hadvezér, 1554-ben nádor lett. Mint a kultúra és az oktatás nagy pártfogója, iskolákat, nyomdákat alapított, és segítette a tehetséges fiatalok külföldi tanulmányait. A magyar protestantizmus támogatója volt. Személyét humanista gondolkodása, műveltsége és áldozatkészsége alapján sokan Széchenyi Istvánhoz hasonlítják.
Fia, Ferenc, Dunán inneni országos főkapitány. Neki egy leánya volt, aki apáca lett, és egy fia, Pál. Utóda, Nádasdy Ferenc elfordult a család protestáns tradícióitól, és katolizált; 1643-ban feleségül vette Esterházy Júliát. A gazdag főúr rangban az országbírói méltóságig emelkedett. Csatlakozott Wesselényi nádor és Zrínyi bán szövetségéhez, amely a részt vevő főurak letartóztatásával ér véget. 1671-ben Nádasdy Ferencet is perbe fogták hűtlenség vádjával, és az idegenekből álló rendkívüli bíróság Bécsben Zrínyi Péterrel és Frangepán Ferenccel együtt fej- és jószágvesztésre ítélte, majd kivégezte.
A Nádasdy-vagyon nagy részét elkobozták, az árvák gyámja az elhunyt veje, Draskovich Miklós lett. Az Esterházyak 1676-ban szerezték meg a lékai birtokot.
1969 óta Paul Anton Keller osztrák író a vár tulajdonosa. Sokat tett a helyreállításáért, az alsó várban szállodát rendezett be.
A lékai vár legszebb része a lovagterem. A gótikus boltívekkel díszített, kéthajós csarnok, amelyet hat impozáns, nyolcszögletű oszlop oszt ketté, a kor legszebb magyar világi építészeti emlékei közé tartozik. Hozzá hasonló emlékünk csak Sopronban, Kolozsvárott és Vajdahunyad várában található.

 

Móser Zoltán, mno.hu

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Tereb (142) Nagyvilág (1464) Szépségápolás (15) Irodalmi kávéház (513) Mozi világ (440) Életmód (1) Gasztronómia (539) Vetítő (30) Tv fotel (65) Egészség (50) Mozaik (83) Gazdaság (667) Flag gondolja (33) Heti lámpás (260) Jobbegyenes (2386) Titkok és talányok (12) Alámerült atlantiszom (142) Autómánia (61) Emberi kapcsolatok (36) Történelem (15) Sport (729) Mondom a magamét (6247) Rejtőzködő magyarország (168) Kultúra (6) Belföld (8) Politika (1581)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>