Ma 2024 május 18. Erik, Alexandra napja van. Holnap Ivó, Milán napja lesz.
37826e17f469d78d3ecbcdc5a903a94f.jpg

Egy vérbeli konzervatív amazon

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

A nagy politikai küzdelmek idejére gyakran Hollywood is háborús területté alakul át. Az amerikai elnökválasztás tálcán kínálja a drámai helyzeteket és karaktereket.

2008-ban ilyen emlékezetes figurának bizonyult az alelnöki posztra aspiráló republikánus Sarah Palin, vagyis a konzervatív, Biblia-övezeti Amerika dögös válasza a liberális eltévelyedésre. Március 10-én sugározta az HBO azt a dokudrámát, amelynek középpontjában a szépségkirálynőből lett konzervatív ikon áll.

A Game Change címet viselő alkotás főszerepét a tehetségét számos emlékezetes filmben (]]>A nagy Lebowski]]>, ]]>Az órák]]>, ]]>I’m Not There – Bob Dylan életei]]>) bizonyító ]]>Julianne Moore]]> játssza. A vásznon meggyőző a hasonlóság közte és az alaszkai politikusnő között, de a való életben nem sok közös pontot találni az életutakban.

Moore az abortusz legalizálásáért küzdő pro-choice mozgalom támogatója, valamint anyagilag is támogatta a demokrata elnökjelölt, John Kerry 2002-es kampányát. Filmszerepei között is találni nem egyet, ami távol áll a Palin által képviselt értékvilágtól. Az órák című felkavaró filmdrámában a családját otthagyó, a leszbikus hajlamaival küzdő anyaként láthatta a közönség, A nagy Lebowskiban pedig szabados életvitelű festőművészt alakított. De például a ]]>Távol a mennyországtól]]> című filmben is olyan háziasszonyt formált meg, akit titkos vágyak vezérelnek.

Egyvalami azonban mindenképpen közös a két nőben: pályájuk kezdetén mindketten vonzó külsejükkel érvényesültek. Moore számára nem szokványos – skót édesanyjától örökölt – vonásai bizonyultak megfelelő belépőnek a filmsorozatok, majd a filmek világába, Palin pedig szépségkirálynő-versenyen mutatta meg bájait: a Miss Alaska címért folytatott küzdelemben a harmadik helyig jutott 1984-ben.

Julianne Moore konzervatív csodafegyverként

A film rendezője ]]>Jay Roach]]>, aki eddig olyan „komoly” filmekkel bizonyított, mint az Austin Powers vagy az Apádra ütök. Forrásként két újságíró, John Heilemann és Mark Halperin könyvére támaszkodott, amely a 2008-as választási kampány republikánus kulisszái mögé kalauzolja olvasóit. Az akkori idők egyik legérdekesebb politikai személyisége kétségkívül Palin volt, aki szinte a semmiből bukkant elő, hiszen csak 2006-ban lett Alaszka kormányzója, és akit a kampányban – a film tanúsága szerint – amolyan csaliként dobtak be az új szavazók megnyerésére.

Palin előszeretettel pózolt az anya és a kívülről jött egyszerű ember szerepében többek között. A filmben az egyik rajongó például azzal magyarázza rokonszenvét az alelnökjelölt irányába, hogy az asszony olyan közvetlenséggel beszélt hozzá, mint még politikus soha. Kollégája, a kampányért felelős Steve Schmidt (a filmben Woody Harrelson játssza) az amerikai politika történetének legnagyobb színésznőjének nevezte Palint.

Ugyanakkor a politikusnő számtalan vicc célpontjává is vált – sokak szerint nem véletlenül. Gyakran felrótták a tárgyi tudása terén mutatkozó fehér foltokat – egyszer például rácsodálkozott arra, hogy két Korea is létezik –, illetve azt, hogy sokszor nem tudott különbséget tenni valóság és fikció között. A film azonban annak ellenére sem lett vitriolos paródia, hogy producere a vállaltan demokrata színész, Tom Hanks. Roger Ebert például, aki az egyik legismertebb amerikai filmkritikus, arról számolt be a film kapcsán, hogy meglepő módon együtt érzett az elnökjelölt McCainnel (a filmben Ed Harris alakítja) és a mögötte álló Palinnel. Sőt, maga Moore is arról beszélt egy interjúban, hogy közös vonásokat is felfedezett közte és az általa megformált politikus között. ]]>Elmesélte]]> azt is, hogy mindent megtett, amit csak lehetett, hogy minél közelebb kerüljön Palin személyiségéhez – például a Youtube-on megnézte az összes palines videót –, erre ráadásul mindösszesen két hónap állt rendelkezésére. A New York Times kritikusa ]]>méltatta]]> Moore kifinomult játékát, valamint azt, hogy szigorúan, de nem tiszteletlenül formálta meg az ellentmondásos karaktert.

Palin emléke nem kopik meg egykönnyen. Felbukkan például az űrből támadó nácikkal riogató ]]>Iron Sky]]> című sajátos műfajú filmben is, mint nem túl intelligens jövőbeli elnöknő. Az HBO műsorán most feltűnő film egyébként nem csak Palin személyére van kihegyezve: az amerikai politikai kampányok sötét oldaláról is van – nem éppen hízelgő – mondanivalója.

McCain és Palin egyébként kifejezésre juttatták: semmi szín alatt nem nézik meg a filmet, és a híveiket is erre buzdítják.

mno.hu - Szathmáry István Pál

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Mondom a magamét (7603) Gazdaság (709) Flag gondolja (36) Egészség (50) Tereb (146) Rejtőzködő magyarország (168) Szépségápolás (15) Heti lámpás (313) Történelem (18) Vetítő (30) Mozaik (83) Emberi kapcsolatok (36) Titkok és talányok (12) Gasztronómia (539) Sport (729) Jobbegyenes (2804) Irodalmi kávéház (537) Nagyvilág (1310) Autómánia (61) Mozi világ (440) Nézőpont (1) Tv fotel (65) Életmód (1) Alámerült atlantiszom (142) Kultúra (9) Politika (1582) Belföld (11)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>