Ma 2024 április 17. Rudolf napja van. Holnap Andrea, Ilma napja lesz.
Szerbia a mumus

Szerbia a mumus

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

Sokadszor parancsolt megálljt a magyar férfi vízilabda válogatottnak a szerb csapat. Ezúttal a római világbajnokság negyeddöntőjében kaptunk ki déli szomszédainktól, 10-9-re hosszabbítás után. Amióta Szerbia ezen a néven szerepel, pólósaink sohasem nyertek ellenük…

Kezdetben volt ugyebár a nagy Jugoszlávia. Ez az egykori államalakulat még magába foglalta a mai Szerbia mellett Montenegrót, Koszovót, Bosznia-Hercegovinát, Macedóniát, Horvátországot és Szlovéniát is. Persze már a háborút követő időszakban is ez a jugoszláv válogatott volt a magyar vízilabdázók egyik legnagyobb ellenfele. Többnyire hatalmas csatákat vívtak velük a mieink és mivel sokáig nem volt a sportágnak világbajnoksága – 1973-ban rendezték az első vizes vb-t – így főleg az olimpiákon viaskodtunk legnagyobb riválisunkkal.

Arra talán már csak a jó öreg pólós rókák emlékeznek, hogy az 1952-es Helsinki, az 1956-os Melbourne - i és az 1964-es Tokiói aranyérmet is a Jugoszlávokat megelőzve szerezték meg Kárpáti Györgyék vagy ha úgy tetszik Gyarmati Dezsőék. A későbbiekben is késhegyre menő csatákat vívott egymással a két csapat, de többször billent felénk a mérleg nyelve, mint a plávik felé. Így is nevezték ugyanis a jugoszlávokat akkoriban. A kilencvenes évek elején aztán jött a délszláv háború és az egykori Nagy-Jugoszlávia atomjaira hullott. Egészen pontosan tagköztársaságokra és közülük Horvátország és Szerbia-Montenegró is jelentős játékerőt képviselt a nemzetközi vízilabda viadalokon.

Ám még ekkor is egész jól elvoltunk velük; néha nyertünk, néha kikaptunk, de tartanunk nem nagyon kellett egyiküktől sem.
A 2004-es Athéni olimpiai finálét például a szerb-montenegrói együttes előtt nyerte meg a Kásás, Benedek, Biros és a többi szuperklasszis fémjelezte, Kemény Dénes irányította magyar csapat. Aztán megint jött a politika, amely már oly sokszor nagy hatással volt a nemzetközi sportéletre. Montenegró is önálló lett és ez nemcsak azt jelentette, hogy újabb nagy vetélytárs tűnt fel a medencékben, hanem egyúttal elindult az a sorozat melynek újabb állomása volt a római vb negyeddöntője. Szerbiát nem tudja Magyarország legyőzni, sem világversenyen, sem bármilyen más mérkőzésen, ha vízben kell velük összemérni erőnket. A volt Jugoszlávia folyamatos zsugorodása idején született meg az a szállóige, amely ma is aktuális és közismert a pólós berkekben, hogy nekünk Szerbia akkor is a legnagyobb riválisunk és szinte legyőzhetetlen ellenfelünk marad, ha az egész ország területe csupán a belgrádi Tasmajdan uszoda környékére koncentrálódik.
 
 
Nos azért Szerbia jelenleg mintegy 77 000 négyzetkilómétert foglal magában, de számunkra az évek folyamán valóságos mumussá vált és bizony csak a jóisten tudja, megnyertük volna - e a zsinórban harmadik olimpiai aranyérmünket tavaly Pekingben, ha az amerikaiak nem teszik meg nekünk azt a szívességet, hogy az elődöntőben elsöprik utunkból a szerb gárdát. Amiről tehát egy korábbi hétvége utáni összefoglalónkban már írtunk, vagyis hogy 1777 napja nyeretlen a magyar férfi vízilabda válogatott a szerbek ellen, az a szám bizony most már 1794-re duzzadt. Ezúttal ráadásul már egy vb negyeddöntőben sikerült veszteni, szerb fóbiánk vagy csak hihetetlen pechsorozatunk miatt és ilyesmi a Kemény érában csupán másodízben fordult elő. Persze aki látta a mérkőzést az tudhatja, hogy a spanyol-olasz bírókettős nem volt éppenséggel velünk, Kemény Dénes lelátóra küldése elég nehezen indokolható és bizony az emberelőnyökért is jobban meg kellett harcolnunk ezen a meccsen, mint a vetélytársnak. Így is hatalmas csatában, a hosszabbításban maradt csak alul a kissé átalakított magyar csapat és jól is mondta a kapitány a mérkőzés utáni nyilatkozatában, hogy ez a római világverseny csak a Londonban véget érő út első állomása, de ez az út most jóval rögösebbnek ígérkezik, mint a Pekingbe vezető volt.
 
 
 
Egyben azonban biztosak lehetnek a magyar póló szerelmesei: többszörösen kitüntetett és aranyakkal teleaggatott kapitányunk biztosan kitalál, majd valamit a szerb fóbia leküzdésére és talán már a következő világversenyen véget ér a kékek elleni vesszőfutás.
 

Juhász Attila

Szerző a Flag Polgári Műhely tagja

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Irodalmi kávéház (537) Belföld (10) Kultúra (7) Titkok és talányok (12) Alámerült atlantiszom (142) Mozi világ (440) Rejtőzködő magyarország (168) Gazdaság (705) Sport (729) Mondom a magamét (7544) Történelem (18) Emberi kapcsolatok (36) Életmód (1) Nézőpont (1) Jobbegyenes (2787) Vetítő (30) Mozaik (83) Gasztronómia (539) Nagyvilág (1310) Tv fotel (65) Szépségápolás (15) Egészség (50) Autómánia (61) Tereb (146) Flag gondolja (36) Heti lámpás (312) Politika (1582)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>