Ma 2024 április 25. Márk napja van. Holnap Ervin napja lesz.
ca241704a9c39b277e7f1c05fc3d2e94.jpg

Szép volt a kupaszerda, kevésbé a csütörtök

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

Három csapatunkért is szoríthattak a magyar labdarúgás barátai az európai kupaporondon. A rangosabb sorozat a Bajnokok Ligája selejtezőjébena Debrecen szerdán biztos győzelmet aratott a Kalmar ellen, míg az UTE és a Haladás egyaránt  vereséget szenvedett tegnap este,  az Európa Liga második selejtezőkörében. A fővárosiak kettő, a vasiak pedig három gólos hátrányba kerültek.

 
Az már a sorsolás illetve az erőviszonyok ismeretében várható volt, hogy a legjobb esélyekkel a bajnok Debreceni VSC veszi fel a harcot a továbbjutásért a magyar kupacsapatok közül. A Nagyerdőbe illetve az ott elhelyezkedő Oláh Gábor utcai stadionba érkezvén már tapintható volt a feszültség a játékosok, vezetők és szurkolók között egyaránt. A DVSC idén már negyedszer nyerte meg a bajnoki címet, de a BL– ben csupán egyszer – még 2005-ben a horvát Hajduk Split ellen sikerült menni egy selejtezőfordulót. Éppen ezért a debreceni szurkolók nagyon vártak már egy nemzetközi sikert kedvenceiktől. Ennek megfelelően a Loki a hatalmas kánikulai melegben is nagy lendülettel kezdte az FF Kalmar elleni mérkőzést. Bár sok helyzetet kialakított már az elejétől fogva a hajdúsági gárda – elsősorban a brazil származású Leandro volt elemében – az első 45 percben még nem sikerült betalálni a vendégek kapujába. Igazából akkor lett még lendületesebb a magyar bajnokcsapat játéka, amikor a II. félidőben az addig igencsak passzívan játszó színesbőrü légiós, Dudu helyére beállt a délvidéki származású Oláh Lóránt és az ő fantasztikus elfutása és beadása után Varga József – a csapat másik legjobbja – a 73. percben megszerezte a hőn áhított vezető gólt. Tűzbe - lázba jött a csaknem 10 000 főt számláló nézősereg és ezután, ha lehet még nagyobb lendülettel játszott az egyébként is jó napot kifogó csapat. A 86. percben a szintén csereként beálló nagy kedvenc Dombi Tibor remek helyzetfelismerése után Kiss Zoltán személyében egy másik védekező középpályás szerezte meg – bombagóllal – a nagyon fontos második találatot, így végre egy szép magyar kupasikert élhettek át a szurkolók. A 2-0-s eredmény nagyon jó, de csak akkor párosulhat továbbjutással, ha a Debrecen ugyanazzal a csupaszív és helyenként jó játékkal rukkol elő a jövő heti svédországi visszavágón is melyet a hazai meccsen láthattunk a fiúktól. Ami biztos; a lehetőséget megteremtette magának a csapat, most már csak élni kell ezzel és akkor a pénteki sorsoláson tényleg a Loki jövendő ellenfelének személyére derülhet fény!
 
 
Sajnos a szerdai sikeres mérkőzés után csütörtökön jött a kiábrándulás. Az Európa Liga selejtezőjének második fordulójában a román bajnokság hatodik helyezettje, a korábbi BEK-győztes Steaua Bucuresti a magyar ezüstérmes Újpestet fogadta.

A mérkőzésre igencsak rányomta a bélyegét, hogy a lila-fehérek skót szakvezetője elsősorban a védekezésre fektette a hangsúlyt, s mindössze két támadó szellemű játékos – Rajczi és Kabát (utóbbi is némileg hátravonva) – szerepelt a kezdőcsapatban. Így aztán a hazaiak kedvükre vezették támadásaikat, szerencsére nem túl sok sikerrel.

 

Ráadásul a románok elsősorban fejjel veszélyeztettek, ami azért volt furcsa, mert Vaskó, Korcsmár és Lambulics személyében remekül fejelő védők szerepeltek az Újpestieknél. Elöl Rajczi sajnos nem tudott komolyabb zavart okozni, s ezúttal nem voltak veszélyesek a lilák pontrúgásai sem.

Igaz, hogy amíg az ellenfél nem szerez gólt, addig idegenben jó a 0–0 is. Az első félidő hajrájában aztán Kapetanosz majdnem betalált, de Balajcza szerencsére védeni tudott a félidő legnagyobb helyzeténél. Két perccel később is a görög volt a főszereplő, ám ekkor azért, mert Kukulakisz játékvezető a piros lapot mutatta fel honfitársának, miután Vaskó után rúgott.

A sajnos a második félidő elején az emberhátrányban játszó románok mégiscsak gólt tudtak szerezni: a 47. percben Lambulics hibája után a szünetben csereként beállt Stancu sarkalt Surdu elé, aki nem hibázott. Sajnos bejött a Steaua olasz edzőjének jóslata, aki arra hívta fel a figyelmet, hogy lassú a lilák védelme.

Ráadásul az 54. percben Korcsmár is a kiállítás sorsára jutott, miután egy ártalmatlan szituációban odalépett Surdunak. Így a létszám újra egyenlő lett, még szerencse, hogy különösebben a hazaiak sem erőltették a támadásokat. Az altatás a 72. percig tartott, amikor az újfent lassúságukat bizonyító védők között Surdu visszaadta a gólpasszt Stancunak.

Ekkor mintha elfáradt volna az Újpest, a bukarestiek számos kontrát vezettek. Bár a csereként beállt Tisza szépíthetett volna, lövés helyett inkább cselezgetni kezdett, így oda lett a lilák legnagyobb helyzete. Kabát még a sorfalba lőtt egy szabadrúgást 17 méterről az utolsó percben, de az eredmény már nem változott. Maradt a kétgólos Steaua-előny a Megyeri úti visszavágóra.

]]>ELFSBORG (svéd)–SZOMBATHELYI HALADÁS 3–0 (0–0)]]>

Nézőszám: 3 187
Játékvezető: Calum Murray (skót)
Asszisztensek: Keith Sorbie, Stuart Macaulay (mindkettő skót)
Tudósító: Cserháti Zoltán

A kezdőcsapatok:

ELFSBORG (svéd)SZOMBATHELYI HALADÁS
30 Covic66 ]]>Rózsa]]>
4 J. Karlsson23 ]]>Schimmer]]>
13 Wikström22 ]]>Guzmics]]>
15 Lucic77 ]]>Kuttor]]>
2 M. Florén15 ]]>Tóth P.]]>
6 Daníelsson21 ]]>Molnár B.]]>
8 A. Svensson11 Irhás
11 Mobaeck90 ]]>Iszlai]]>
10 M. Ericsson16 Skriba
20 Bajrami9 ]]>Oross]]>
17 Keene8 Nagy G.
Vezetőedző: Magnus HaglundVezetőedző: ]]>Csertői Aurél]]>

Gólszerző: A. Svensson (61.), Ishizaki (82.), Avdic (90.)
Csere:Ericsson h. Ishizaki (a szünetben), Keene h. Avdic (72.), Svensson h. Nordmark (87.), ill. Skriba h. Ugrai (66.), Irhás h. Lattenstein (67.), Schimmer h. Csontos (87.)
Sárga lap: Wikström (36.), Keene (50.), ill. Molnár B. (26.), Iszlai (49.)


Juhász Attila
Szerző a Flag Polgári Műhely tagja

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Gazdaság (706) Heti lámpás (312) Titkok és talányok (12) Jobbegyenes (2793) Irodalmi kávéház (537) Vetítő (30) Nézőpont (1) Belföld (11) Rejtőzködő magyarország (168) Mozi világ (440) Mozaik (83) Tereb (146) Emberi kapcsolatok (36) Flag gondolja (36) Sport (729) Életmód (1) Alámerült atlantiszom (142) Gasztronómia (539) Mondom a magamét (7561) Történelem (18) Nagyvilág (1310) Autómánia (61) Szépségápolás (15) Egészség (50) Politika (1582) Tv fotel (65) Kultúra (7)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>