Ma 2024 március 28. Gedeon, Johanna napja van. Holnap Aguszta napja lesz.
d31880b57a10688428501be028e8fe72.jpg

Most vagy soha!

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

Nem véletlenül adtuk ezt a címet a magyar labdarúgó válogatott svédek és portugálok elleni két hazai világbajnoki selejtezője előtti első felvezetésünknek. Nagyon régen nem kínálkozott ugyanis ekkora esély arra, hogy a sportvilág egyik legnagyobb seregszemléjét ne csak semleges nézőként szemléljük.

Persze nem lennénk magyarok, ha egyszer végre mellékzöngék és zavaró körülményektől mentesen készülhetne csapatunk a nagy meccsekre.

Jó pár oldalt kellene visszalapoznunk az annalasekben, ha találni akarnánk olyan szituációt, hogy a magyar labdarúgó válogatottnak négy mérkőzéssel az éppen aktuális világverseny selejtező sorozatának vége előtt még reális esélye volt a továbbjutásra. Annak idején a hatvanas vagy éppen a hetvenes években többnyire sikerrel abszolváltuk a kvalifikációkat, persze akkoriban még jóval kevesebb csatát kellett megvívniuk a csapatoknak.

Az 1970-es mexikói illetve az 1974-es németországi vb selejtező kudarcát hatalmas csalódásként érte meg a honi futballközvélemény, hogy aztán a Nyilasi majd Détári nevével fémjelzett generáció számára már ne jelentsen gondot kijutni zsinórban három vb-re, még ha az ottani szereplés alaposan el is maradt a várakozástól. 1986 – azaz a mexikói összeomlás óta azonban valamennyi nagy labdarúgó világversenyt a mieink nélkül rendeztek meg. Egyszer, az 1998-as franciaországi vb előtt játszhattunk a pótselejtezőkön, más kérdés, hogy a Jugoszlávia elleni 1-12-t talán jobb lett volna kihagyni.

Most azonban az Erwin Koeman irányította együttesünk sorozatban négy selejtező mérkőzést nyert meg és ez még akkor is nagy szó, ha az ellenfelek a kötelező győzelem kategóriába sorolt Albánia és Málta voltak. Annál is inkább értékes az eddig szerzett 13 pont, mert a két soron következő nagy rivális Svédország és Portugália is vesztett két-két pontot az albánok ellen, így a mieink helyzeti előnyből várhatják a szombati és szerdai összecsapásokat. Ha csak a legminimálisabb célt vesszük alapul, akkor két iksz is már jó lehet, hiszen akkor a rivális is veszít további pontokat és ebben az esetben megmaradhat a mostani pontelőnyünk és akár a csoport 2. helyére is befuthat a csapat.
Persze ahogy mondani szokás minden a pályán dől majd el, de abban biztosak lehetünk, hogy a válogatott tökéletesen felkészül majd ezekre a nagy csatákra. Ebben nagy segítségére van a szakmai stábnak az idén elkészült, impozáns Telki edzőközpont, amely tökéletes körülményeket biztosít a gyakorlásra és a pihenésre is edzőknek, vezetőknek, játékosoknak egyaránt.
 
 
Persze kis hazánkban nem minden illetőleg mindenki akarja a válogatott futballistáink sikerét. Kezdődött azzal, hogy augusztus 22-én egyesek az öregedő popdíva, Louise Veronica Ciccone ismertebb nevén Madonna koncertjét akarták a Puskás Ferenc Stadionba vinni, ezáltal jól leamortizálva a focimeccsekre nagy gonddal óvott gyepet. Szerencsére a Magyar Labdarúgó Szövetség a sarkára állt és megvétózta az őrült ötletet, így már a Debrecen is a jó öreg arénában vívhatta ki a Bajnokok Ligája szereplést.
Amikor már úgy tűnt, teljes a nyugalom a csapat háza táján akkor következett, a védelem jobb oldalán alapembernek számító Bodnár László balesete, melyben egy – azóta már kiderült – erősen ittas kerékpáros életét vesztette. Nos akár hibás volt a játékos akár nem, az nyilvánvaló volt, hogy ezek után nem tud a csapat rendelkezésére állni, így nem is utazott Telkibe. Kiválásával, Vanczák Vilmos után már a második fontos láncszem esett ki az eddig megfelelően működő gépezetből és ráadásul mindketten a védelemből fognak hiányozni, mintha olyan sok klasszis hátvédjátékosunk lenne.
Aztán itt van az újabb agyrém. Régóta tudjuk, hogy a leggazdagabb és többnyire a legnézettebb televíziós csatorna – szándékosan nem írom le a nevét mindenki tudja melyikről van szó – birtokában vannak a válogatott mérkőzések közvetítési jogai. Általában ezzel a joggal akkor szokott élni a szóban forgó TV, amikor nagy érdeklődésre számot tartó meccs következik, más esetben lepasszolják a lehetőséget a kisebb csatornáknak. A svédek elleni derbivel nincs is semmi baj, annak rendje és módja szerint élőben lesz látható a TV-ben és ráadásul abszolút főműsoridőben 20 órai kezdettel.
 
 
Ám a jövő szerdai portugálok elleni meccs már nem mehet normál időben, náluk ugyanis olyankor egy napi kétszer 15 perces részecskékből álló, ráadásul immár több mint egy évtizede futó – ilyetén módon kissé unalmas – magyar szappanopera fut, melynek kezdési ideje már-már kőbe van vésve. Így aztán a kereskedelmi TV azt javasolta, hogy a sorozat két rövid epizódja után 21.30-kor kezdődjön a meccs és ez bizony a portugáloknak is tetszene, hiszen náluk akkor van a főmüsoridő, lévén egy órával mögöttünk járnak.
Ám az MLSZ úgy tűnik, ezúttal sem enged ugyanis kijelentette, hogy az eredeti kezdési időben, azaz 20.45-kor szeretné indítani a meccset ami egyébként is egy bejáratott időpont a hétközi nemzetközi találkozókon. Lehetséges, hogy a TV-ben csúsztatva lesz a közvetítés, de ez nem kell, hogy megzavarjon senkit, aki csak teheti látogasson ki a Stadionba és buzdítsa a fiúkat a huszonnégy év utáni várva várt világbajnoki szereplés eléréséért!
 
 
Jelszavunk tehát: IRÁNY DÉL-AFRIKA 2010-BEN ÉS TÉNYLEG MOST VAGY SOHA!     
 

Juhász Attila

Szerző a Flag Polgári Műhely tagja

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Alámerült atlantiszom (142) Gazdaság (702) Titkok és talányok (12) Jobbegyenes (2778) Autómánia (61) Sport (729) Életmód (1) Tereb (146) Mozi világ (440) Irodalmi kávéház (537) Egészség (50) Kultúra (6) Heti lámpás (310) Gasztronómia (539) Mozaik (83) Mondom a magamét (7501) Nagyvilág (1309) Rejtőzködő magyarország (168) Történelem (17) Vetítő (30) Nézőpont (1) Belföld (10) Emberi kapcsolatok (36) Politika (1582) Flag gondolja (36) Tv fotel (65) Szépségápolás (15)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>