Ma 2024 április 20. Tivadar napja van. Holnap Konrád napja lesz.
a499c8645999853f22edbcccef643022.png

Új kupaévad, új remények

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve
Az új küzdelemsorozatról
Az Európa-ligában az eddigi három helyett négy selejtezőkört rendeznek, 37 csapat jut a csoportkörbe plusz a BL-selejtező utolsó fordulójának 10 kiesője és a címvédő. Mivel a Sahtar Doneck a Bajnokok Ligájában is érintett, elképzelhető, hogy a címvédő helyett a legmagasabb kiemelésű ország (Anglia) legjobb koefficiensű indulója (az Everton) kapja meg a fix helyet a csoportban.

Tizenkét négyes csoportot alakítanak ki, amelyben oda-vissza vágós rendszerben zajlanak a küzdelmek. Két klub jut tovább minden kvartettből, a 24-es mezőnyhöz a szokásoknak megfelelően csatlakozik a BL-csoportkör nyolc harmadik helyezettje; az egyenes kieséses folytatás menetrendje változatlan.

Ahogy minden évben nyár elején, úgy most is a svájci Nyonban tartott sorsolással vette tulajdonképpen kezdetét az új nemzetközi labdarúgó kupaidény. A három most érdekelt magyar csapat svéd, román és kazah ellenfelet kapott. Jelszavunk nem lehet más: amíg élünk remélünk!

Az utóbbi években megszokhattuk, hogy kis túlzással a pályára lépésig tart a magyar futballért minden évben kitartóan szurkolók – bár egyre kevesebben vannak – reménykedése. Amíg korábban az volt a cél, hogy megérje valamelyik kupacsapatunk a tavaszt addig most már az is örömet jelentene, ha megérnénk az őszt. A 2003-04-es sorozatban a Debrecen még eljutott az UEFA kupa 3. fordulójáig, így még február-márciusban is versenyben volt, egy esztendővel később a Ferencvárosnak nem sok hiányzott a második BL csoportkörös szerepléshez, végül az UEFA kupa legjobb 40 csapata közt játszhatott. Utoljára még a Debrecenieknek sikerült talpon maradniuk szeptemberre 2005-ben, azóta minden magyar induló elvérzett a selejtezőben, sőt a bajnokcsapatainknak minden áldott évben már az első ellenfél kiverése megoldhatatlan feladatot jelentett.

Ezek után már valóban csak a legfanatikusabb hazai futballrajongók várták tenyerüket dörzsölgetve az idei első kupasorsolást, mondván most majd megmutatjuk a vén Európának! Persze a lehetőség adott, ugyanis itt van mindjárt a négyszeres bajnok DVSC-TEVA nagy lehetősége; két esztendővel ezelőtt a piros fehéreknek a svéd bajnok Elfsborg parancsolt megálljt minimális 1-0-s összesített gólkülönbséggel. Most nemes bosszút állhatnak a hajdúságiak, a sorsolás szeszélye folytán ugyanis ellenfelük megint az aktuális svéd bajnok, az FF Kalmar gárdája lesz. Az öreg hazai labdarúgó rókákban felébredhet a nosztalgia, ugyanis 1978-ban az FTC éppen ezt a skandináv gárdát verte ki az akkor még létező KEK első körében, igaz ennek már több mint három évtizede.
Mindenesetre ez az akadály nem leküzdhetetlen a DVSC számára sem még akkor sem, ha a rakkolós svéd stílusnál el tudtunk volna képzelni kellemesebb riválist is a magyar bajnok számára. A Loki idehaza kezd és jó lenne itthon előnyt szerezni a várhatóan kemény svédországi visszavágóra!
 
Az idén az UEFA kupa helyén új sorozat mutatkozik be, melyet Európa Ligának keresztelt el a kontinentális szövetség. A Bajnokok Ligájához hasonlóan itt is négy selejtező körre kerül sor, de nem minden résztvevőnek kell ennyi ellenfelén túljutnia. Az idei bronzérmével fennállása legjobb teljesítményét elérő Szombathelyi Haladás nem tartozik a szerencsések közé. A vasiak már július 2-án pályára lépnek odahaza a kazah Irtisz Pavlodar ellen, és ha az egy héttel későbbi visszavágó után örülhetnek, akkor a már említett másik svéd csapattal az Elfsborggal találkoznak és az még mindig csak a második selejtezőkör lenne.
A bajnoki ezüstérmes Újpest eggyel előbbre tart ennél, igaz ellenfele is jóval keményebb, az 1986-os BEK győztes, három éve UEFA kupa elődöntőt játszó román Steaua Bukarest ellen kellene vitézkedniük a liláknak. Az első mérkőzésre július 16-án Bukarestben kerül sor, és ha arra gondolunk, hogy a 80-as években az akkor éppen szép korszakát élő Honvéd és MTK is kapott itt egy négyest a bukaresti katonacsapattól, akkor bizony érthető, hogy miért tartanak sokan ettől a regáti kirándulástól. Sallói István a lila fehérek klubigazgatója mindenesetre számít az újpesti fanatikusokra és az előzetesen a románok által küldött 2200 jegynél többet szeretne kérni, kielégítendő a várható nagy érdeklődést. Azért ismerjük mi a lila drukkereket, bár reméljük, ezúttal tényleg szurkolni mennek és nem botrányt okozni, mert sok mindenre szüksége van a magyar labdarúgásnak csak újabb nemzetközi balhéra nem!
A felsorolásból ezúttal kimaradt a Magyar Kupa győztes Bp. Honvéd neve. A kispestiek első riválisának személyére majd csak a következő július 17-i sorsoláson derül fény, mivel a piros feketék csupán a selejtezők harmadik fordulójában, július 30-án kapcsolódnak be az Európa Liga küzdelmeibe.
        

Az ellenfelek:
                                                                                 

Steaua Bucuresti

Alapítás: 1947
Színek: piros-kék
Legnagyobb sikerek: 23-szoros román bajnok, 20-szoros román kupagyőztes, ötszörös román szuperkupagyőztes, egyszeres BEK-győztes (1985–86), egyszeres BEK-ezüstérmes (1988–89)

FK IRTISZ PAVLODAR

Alapítás: 1965
Színek: kék-fehér Legnagyobb sikerek: kazah bajnok (1993, 1997, 1999, 2002, 2003), kazah kupagyőztes (1998)
 

Kalmar FF

Alapítás: 1910
Színek: piros-fehér
Legnagyobb sikerek: svéd bajnok (2008), svéd bajnoki ezüstérmes (1985, 2007), svéd kupagyőztes (1980–81, 1986–87, 2007)

 

Juhász Attila

 

Szerző a Flag Polgári Műhely tagja

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Irodalmi kávéház (537) Gazdaság (705) Mozaik (83) Mozi világ (440) Szépségápolás (15) Gasztronómia (539) Flag gondolja (36) Tv fotel (65) Kultúra (7) Belföld (10) Vetítő (30) Titkok és talányok (12) Sport (729) Emberi kapcsolatok (36) Politika (1582) Rejtőzködő magyarország (168) Életmód (1) Történelem (18) Nézőpont (1) Heti lámpás (312) Autómánia (61) Mondom a magamét (7546) Jobbegyenes (2788) Alámerült atlantiszom (142) Nagyvilág (1310) Egészség (50) Tereb (146)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>