Ma 2024 április 18. Andrea, Ilma napja van. Holnap Emma napja lesz.
3a9f50ef612e3182a3569f44eeba14a8.jpg

Olasz foci - Összefoglaló Serie A. 2.forduló

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

Nagy várakozások előzték meg a Serie A második fordulóját, melyben több izgalmas mérkőzést is rendeztek. Ezek közül presztízsét tekintve kiemelkedett a Milan-Inter és a Roma-Juventus összecsapás. 

A fordulót a meglehetősen sótlan Bari-Bologna meccs vezette fel. A 0-0-val végződött összecsapás pozitívumaként a jól megszervezett védelmeket említhetjük, ami az előző forduló tükrében nem annyira meglepő. Hazai környezetben mégis sokan joggal várhatták el a Baritól, hogy az Inter ellen remekül játszó Alvarez és Kutuzov vezérletével nyomás alá helyezi a Bologna védelmét. Ez nem történt meg, mivel mindkét játékos meglehetősen szürke maradt. Ha valakit mégis ki kell emelni, akkor az Andrea Ranocchia, a déliek 21 éves középhátvédje.
 


 

A fiatal tehetség - akit idén nyáron igazolt a másodosztályú Arezzótól a Genoa, majd azonnal kölcsönadta a Barinak – már a milánói kék-feketék elleni teljesítményével is magára vonta a szakértők figyelmét. Érdemes megjegyezni a nevét, mivel könnyen az Azzurri hátsóalakzatának egyik sztárja lehet a jövőben.

Szombaton este került sor a történelem első augusztusban rendezett milánói derbijére. A Milan volt a pályaválasztó, így nagy többségében a piros-fekete hívek tölthették meg a nyolcvanezres San Sirót. A fanatikusok támogatása mellett a jobb rajt is a ”hazaiak” mellett szólt a találkozó előtt.
 

 
A Milan összeállítását tekintve nem volt sok a kérdőjel, egyedül az tűnt bizonytalannak, hogy Huntelaar, Inzaghi és Borriello közül melyik csatár kezd majd Pato mellet. Leonardo végül az utóbbi mellett döntött.
 
Az Inter kezdő tizenegye is biztosnak tűnt, egyedül az volt kérdéses, hogy a középpályán kezd-e Zanetti vagy – egyes előzetes híreszteléseknek megfelelően – Mourinho az ifjú Santont teszi be a csapatrészbe. Természetesen végül a legendás kapitány futott ki a gyepre, akihez még Mourinho sem mer hozzányúlni egyetlen gyengébb meccs miatt (a baris Alvarez sok gondot okozott neki a nyitófordulóban). Az örökifjú argentinra különben sem lehet sok panasz, hiszen évek óta szinte ugyanolyan magas szinten és kiegyensúlyozottan jól teljesít.
 
 
Egy igazi meglepetés azonban mégis felbukkant a kezdők neveit vizsgálva: Mourinho berakta a csapatba azt a Wesley Sneijdert, aki csütörtökön érkezett Milánóba, és csak egy edzésen vett részt, azt is a többiektől külön végezve. Ezáltal Vieira szorult a padra, az ő helyét pedig Sztankovics vette át, aki így a két csatár mögüli pozícióból a védelem elé került.
 
Az első játékrész első felét inkább a Milan uralta, Pirlo, Pato és Ronaldinho próbáltak ötletet vinni a játékba. Próbálkozott előre töréssel az Inter is, azonban kevesebbet birtokolta a labdát. A 26. percben aztán jött Thiago Motta, és csodálatos összjáték végén – Motta-Eto’o-Milito-Motta volt a labda útja - megszerezte a vezetést csapatának. A bekapott góltól láthatóan megzavarodott a Milan, amely hamarosan kétgólos hátrányba került, miután Milito a léc alá vágta az Eto’o buktatásáért megítélt büntetőt. A tizenegyest megelőzően az ekkor már sérült Gattuso rántotta le a kameruni csatárt.
 
A Milan kapitánya (Ambrosini csak a padon kapott helyet) már ekkor a kiállítás sorsára juthatott volna, azonban megúszta sárgával. Szinte rögtön a gól után cserét kért, ami tényleg komolyan veendő sérülést jelent, ha egy olyan gránit keménységű játékos teszi azt, mint Gattuso, mindössze 9 perccel a szünet előtt. Ennek ellenére a Milan kispadja meglehetősen furcsán viselkedett, mivel Seedorf az öltözködéssel totojázott, Leonardo pedig addig is visszaküldte a pályára Gattusót. Ennek meg is lett a következménye: két perccel később a Sneijdert becsúszva szerelni igyekvő Rino megkapta második sárgalapját, és mehetett zuhanyozni. Lefelé jövet nem mulasztott el néhány keresetlen szót Leonardo és Seedorf fejéhez vágni – valljuk be, nem teljesen alaptalanul.A félidő tartogatott még egy gólt: a 45+1. percen Milito-Maicon kényszerítő végén utóbbi lőtte ki a hosszú oldalt.

 

 
 
A második játékrész sokkal laposabbra sikeredett, a Milan visszaállt, szinte egyáltalán nem erőltette a támadásokat, míg az Inter inkább a középpályán járatta a labdát, néha egy-egy távoli lövéssel kísérletezett, melyben leginkább Sneijder járt élen. Egy ilyen bombából azonban mégsem ő, hanem Sztankovics szerezte meg csapata negyedik találatát, kialakítva ezzel a végeredményt.
 
A Milan részéről leginkább az edzőt terheli a felelősség a súlyos vereségért, az Inter győzelmében pedig, Mourinho remek húzásai mellett, Milito, Maicon, Eto’o és Sneijder vállaltak oroszlánrészt.

 
Vasárnap délután rendezték a forduló másik nagy érdeklődéssel várt meccsét, a Roma-Juventus találkozót. A Farkasok ugyan vereséggel kezdtek Genovában, azonban mutatott játékuk, és a szlovák Košice (Kassa) hétközi kivégzése (Európa Liga-selejtező 7-1) bizakodásra adott okot. A Zebráknál Diego és Felipe Melo kisebb sérülése miatt aggódtak, azonban már pénteken tudni lehetett, hogy mindketten játszhatnak a rangadón, nem úgy, mint Hasan Salihamidžić.
 
 
A kezdők végül nem okoztak különösebb meglepetést, hazai részről Mirko Vucsinics, a vendégeknél pedig sérülése után Alessandro Del Piero került a kispadra. A Roma védelmében megragadt továbbá Burdisso, aki Mexés-szel alkotott kettőst a védelem tengelyében, a brazil Juan legnagyobb bánatára.
 
A meccs nagy iramot hozott, ami viszont sokkal inkább a már-már túlzott keménységben, semmint a gyors, lüktető játékban mutatkozott meg. A tempót inkább a Juventus diktálta, amely a Diego, Amauri és Iaquinta alkotta hármas által többet veszélyeztetett. A vezetést a brazil irányító szerezte meg, miután a félpályánál lecsapott egy Cassetti által amatőr módon elvesztett labdára, és az utóbbi valamint Riise alkotta díszkísérettel a kapuig meg sem állt.
 
Próbálkozott a Roma, azonban nem sok sikerrel, egészen a 34. percig, mikor is Pizarro végzett el gyorsan egy szabadrúgást, amit követően De Rossi óriási gólt ragasztott a kissé kint álló Buffon kapujába, mintegy harminc méterről. A fennmaradó tíz percre megélénkült a játék, helyzeteket láthattunk mindkét oldalon. A legnagyobb ilyen Totti nevéhez fűződik, aki már csak Buffonnal nézett farkasszemet a félidő végén, ám az olasz válogatott kapusa nagy bravúrral hárított.
 
A második félidő hasonlóan kemény játékot hozott, a Romát még hajtotta az előző félidő végén kapott lendület, ám támadói gyenge napot fogtak ki, és kevés veszélyt jelentettek, holott a középpálya De Rossi vezetésével megállás nélkül robotolt. A Juventus védelme mindemellett remekül állta a sarat, a 67. percben pedig ismét jött Diego, aki remek egyéni akció végén ismét vezetéshez juttatta csapatát. A Roma a fennmaradó időben becsülettel ment előre, de bírta feltörni a torinói reteszt, sőt a ráadás perceiben Felipe Melo is betalált, kialakítva ezzel a 2-0-s végeredményt.

 
A Sampdoria az Udinese gárdáját látta vendégül, ám nem bizonyul túl kedves házigazdának. Az idényt kirobbanó formában kezdő Antonio Cassano vezetésével 3-1-re felülmúlta a vendégeket. A győzelemhez szükség volt Castellazzi remek védéseire is, azonban a három lőtt gól is magáért beszél. Cassanóra visszatérve: ha Lippi továbbra sem válogatja be, azzal könnyen magára vonhatja az olasz népharagot. Egész egyszerűen káprázatos, amit a nehezen kezelhető, ám újabban komoly személyiségfejlődés jegyeit felmutató zseni művel az utóbbi időben. Hétvégi teljesítményéből is csak keveset von le, hogy büntetőt hibázott, mivel emellett kiosztott egy gólpasszt sarokkal, valamint lőtt egy szép gólt, és többször csomót kötött az udinei védők lábára.
 
 
Del Neri mester könnyen lehet, hogy a Chievo után ismét meglepetéscsapatot kovácsol, ezúttal a Sampdoriából. Múltja és játékoskerete alapján persze a Doria többre hivatott, mint a veronai kiscsapat, a mostani bajnokság viszont jóval kiegyensúlyozottabb az akkorinál. Persze nem érdemes messzemenő következtetéseket levonni két forduló után, főleg úgy, hogy Pazziniék még nem találkoztak igazán nagy csapattál, ám az, hogy két forduló után az élen állnak, és teszik mindezt remek játékkal, elismerést érdemel.
 
Javított a Napoli, amely Fabio Quagliarella vezetésével 3-1-re legyőzte a Livorno gárdáját. Az érdekesnek ígérkező Fiorentina-Palermo összecsapáson egyetlen gól született csupán, melyet a violák montenegrói csatára, Sztevan Jovetics szerzett, aki átmentette hétközi remek formáját a bajnokságra, végig a cserepadon jegeltetve ezzel az amúgy is problémákkal küzdő Mutut (mint ismeretes, a román csatárt mintegy 17 millió euró kifizetésére kötelezte a Chelsea, melynek elmulasztása könnyen karrierje végét jelentő eltiltást vonhat maga után).
 
 
Nyert a Siena is, amely Szardíniáról, a Cagliari stadionjából hozta el a három pontot. Idegenben nyert még a Lazio és a második meccsét is behúzó Genoa is, előbbi a Chievo, utóbbi az Atalanta szurkolóit szomorította el azzal, hogy csapatukat továbbra is 0 pontosnak könyvelhetik el. A Parma hazai pályán 2-1-re győzte le a Cataniát.


A bajnokság állása
1Sampdoria26
2Juventus26
3Genoa26
4Lazio26
5Inter24
6Parma24
7Fiorentina24
8Palermo23
9Napoli23
10Milan23
11Siena23
12Bari22
13Bologna22
14Cagliari21
15Livorno21
16Udinese21
17Catania20
18Chievo20
19Atalanta20
20Roma20
 
 
Eredmények:
 
Bari-Bologna 0:0
Milan-Inter 0:4 (Motta 29. Diego Milito 36. (11-es), Maicon 45+1. Sztankovics 67.)
Roma-Juventus 1:3 (De Rossi 36. illetve Diego 25., 68. Felipe Melo 90+2.)
Atalanta-Genoa 0-1 (Moretti 45.)
Cagliari-Siena 1:3 (Jeda 76. (11-es) illetve Calaió 52., 71. Reginaldo 89.)
Chievo-Lazio 1:2 (Pellisier 16. illetve Cruz 41. (11-es), 53. )
Fiorentina-Palermo 1:0 (Jovetics 29.)
Napoli-Livorno 3-1 (Quagliarella 10., 83. Hamsik 31. illetve Lucarelli 48.)
Parma-Catania 2-1 (Galloppa 14. Paloschi 47. illetve Biagianti 15.)
Sampdoria-Udinese 3-1 (Pazzini 11. Mannini 45. Cassano 83. illetve Di Natale 56.)
 
A forduló…

Meccse: Milan – Inter 0-4

Játékosa: Diego (Juventus)
 

Edzője: Jose Mourinho

Csapata: Castellazzi (Sampdoria) - Maicon (Inter), Chiellini (Juventus),Ranocchia (Bari), Raggi (Bologna) – De Rossi (Roma), Hamsik (Napoli), Diego (Juventus) – Cassano (Sampdoria), Diego Milito (Inter), Quagliarella (Napoli)
 

IM

Szerző a Flag Polgári  Műhely tagja

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Politika (1582) Szépségápolás (15) Gazdaság (705) Életmód (1) Emberi kapcsolatok (36) Kultúra (7) Irodalmi kávéház (537) Egészség (50) Flag gondolja (36) Nézőpont (1) Mozaik (83) Belföld (10) Titkok és talányok (12) Mozi világ (440) Autómánia (61) Sport (729) Rejtőzködő magyarország (168) Gasztronómia (539) Heti lámpás (312) Jobbegyenes (2788) Történelem (18) Tereb (146) Mondom a magamét (7546) Vetítő (30) Nagyvilág (1310) Tv fotel (65) Alámerült atlantiszom (142)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>