Ma 2024 április 19. Emma napja van. Holnap Tivadar napja lesz.
e1dac68fcdd7d55b77bda9f9870fc3db.jpg

Megsárgult lapok - Melbourne-től Madridig: '56, Puskás, Papplaci

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

Egy Alfredo di Stefano-s rajzot (annak részletét) emelünk ki nyitánynak az anyagból, mert ez a legszebb, s talán a legexkluzívabb. De mindjárt jön a Kispestről a Realig jutott Pancho - aki mozifilmben is szerepelt még előbb -, aztán a hazai bokszlegenda, az 1956-os olimpia többi magyar hőse, meg a kor magyar futólegendái.

A forrás ezúttal is "külső", a már megidézett Retro évek ]]>könyvsorozat]]> (amelynek folytatásai újságárusoknál kaphatók), abból is a legelső, a tavaly indult széria nyitódarabja. Nyilván nem véletlenül a leginkább sokatmondó évszámmal kezdtek a szerkesztők, ez lett az 1956-os szám. Számunkra főleg azért érdekes, mert olimpiai esztendő volt az is (]]>foglalkoztunk]]> is már vele a Sárga Lapokon). De az '56-os történések kapcsán - lásd sok-sok kivándorló honfitársunk - szóba kerül a kiadványban a nyugatra távozó élsportoló témája is, természetesen Puskás Öcsi apropóján, meg a kor európai szupercsapata, a később éppen általa is erősített Real Madrid. A másik nagy madridista csatársztár ugyancsak moziplakáton látható a képes összeállításban.

A fenti felsorolásban nem tudom, hány - fiatalabb - olvasónak tűnt fel, s nézhette furcsállva a kifejezés, miszerint "magyar csodafutók". Merthogy igen, voltak ilyenek, ebben a korszakban a mi atlétáink egész más szerepet játszottak a nagyvilág sportjában, mint a későbbi időszakokban, s közülük is kiemelkedtek a közép- és hosszútávok bajnokai. Iharos, Rózsavölgyi, Tábori beírták nevüket a futótörténelembe.

"Forradalmi siker" - jellemezhető az olimpiai szereplés, ám mint az egyik cikk írja, "az olimpiai csapatot elképesztő számú - és részben ismeretlen nevű, feltehetően belügyes - funkcionárius kísérte, lényegében jutalomutazásra, beleértve Hegyi Gyula OTSB-elnök angolul nem tudó, állítólagos tolmácsnőjét.

Ezért október 29-én az Országos Testnevelési és Sportbizottság, valamint a Magyar Olimpiai Bizottság úgy döntött, hogy a négy 'általános vezető' közül hármat itthon tart (köztük ]]>Sebes Gusztávot]]> is) az 'egyéb kísérők' közül ötöt, a nyolcfős sajtóbrigádból kettőt. Helyükre - közmegelégedésre - versenyzők kerültek."

Ilyesmi ma már elképzelhetetlen volna... Nemde? Mármint az talán nem, hogy "funkcik" és rokonok használják ki az állami utaztatás előnyét. Az viszont biztosan, hogy erre így reagáljon az érintett apparátus...Akkoriban nem tudták, hogy a közvélemény megnyugtatására elegendő egy szimpla közlemény, miszerint az egész hazugság, csak az ellenségeink aljas aknamunkája?
Mennyivel előrébb tart napjainkban már sport és politikai elválaszthatatlan kapcsolata.

És akkor következzenek a szép kiállású, keményborítós, színes kötetből az inkriminált oldalak. Ahogy már egy ]]>korábbi hasonló posztnál]]>, itt sem tudtam szkennelni, technikai korlátok miatt, maradt a fotózás, a képek utólagos némi javítgatásával; remélem, olvashatók, élvezhetők így is.
(Valamint a már elhangzott kérés a végére: mindez bízva abban, hogy a kitűnő sorozat kiadójának nem sérti az érdekeit az általam közzétett apró részlet a szériából; kérem, tekintse ezt mindenki kedvcsinálónak ]]>a kiadvány]]> ezutáni megvásárlásához!)

]]>]]>

]]>]]>

]]>]]>

]]>]]>

]]>]]>

]]>]]>

]]>]]>

]]>]]>

(A kicsinyítve betett illusztrációk rákattintva nagyobbak lesznek, akkor pedig a jobb-klikk menüből a Kép megjelenítése parancsra még nagyobb, jól olvasható méretben jelennek meg.)
Retro évek "1956", 2011

]]>http://sargalapok.blog.nepsport.hu/]]> - A Flag Polgári Magazin partnere

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Politika (1582) Mozi világ (440) Sport (729) Egészség (50) Heti lámpás (312) Mozaik (83) Autómánia (61) Irodalmi kávéház (537) Gasztronómia (539) Tereb (146) Szépségápolás (15) Belföld (10) Életmód (1) Alámerült atlantiszom (142) Jobbegyenes (2788) Gazdaság (705) Flag gondolja (36) Tv fotel (65) Történelem (18) Nézőpont (1) Vetítő (30) Kultúra (7) Nagyvilág (1310) Mondom a magamét (7546) Emberi kapcsolatok (36) Rejtőzködő magyarország (168) Titkok és talányok (12)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>