Ma 2024 április 20. Tivadar napja van. Holnap Konrád napja lesz.
23ef69760f8a5d73a207993699bac70f.jpg

Puskás mellé temetik Kocsis Sándort

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

Szeptember 21-én a budapesti Szent István-bazilikában helyezik örök nyugalomra az Aranycsapat legendás labdarúgóját, Kocsis Sándort. A Barcelonából hazaérkező hamvakat a volt csapattárs és jó barát, Puskás Ferenc urnája mellé temetik.

A Kockának becézett zseni a Ferencvárosban, a Honvédban, a Barcelonában, no és a magyar válogatottban szerepelt. Az újratemetés részleteiről Springer Miklós, a Ferencvárost alapító Springer Ferenc unokája számolt be lapunknak.

– Kinek az ötlete volt Kocsis földi maradványainak hazahozatala?
– Ballai Attiláé. A Magyar Nemzet sportújságírójának támadt az az ötlete, hogy az Aranycsapat külföldön elhunyt és ott eltemetett tagjait hazahozzuk. A kezdeményezést felkarolta a korábban szintén válogatott játékos, Kű Lajos, aki a tavasszal meghívta Budapestre a Kocsis családot Barcelonából. A fiával és a menyével folytatott beszélgetések során kiderült, hogy Kocsisnak mindig az volt a vágya, hogy ha meghal, akkor Magyarországon temessék el. Ez év szeptember 21-én lenne a 83. születésnapja, ezért aznap délután négy órakor lesz a Szent István-bazilikában a temetés.

– Ön, már csak a korából fakadóan személyesen ismerte Kocsis Sándort?
– Igen, jól ismertük egymást. Igazi fradista volt, még a kocsija is zöld-fehér volt. Akkor is megmaradt fradistának, amikor erőszakkal átvitték a Budapesti Honvédhoz. Akik látták őt játszani, sosem felejtik fejelőtudományát. Ha a csapattársak a fejére ívelték a labdát, akkor az egész biztos, hogy gól lett.

– A Ferencváros állít valamilyen emléket egykori híres játékosa tiszteletére?
– Terveink között szerepel, hogy majd az új Albert-stadionban a szektorokat korábbi legendás futballistáinkról fogjuk elnevezni. Így lelátórészt kap majd Kocsis Sándor, Sárosi György, Toldi Géza, Budai László és Dalnoki Jenő is.

– Az idén lenne százéves a klub másik nagy legendája, Sárosi György, aki Olaszországban nyugszik. Az ő hazahozatalát nem tervezik?
– Nagyon szerettük volna Sárosi Gyurka maradványait is hazahozni, de a családjától azt az információt kaptuk, hogy Gyuri a végakaratában azt kérte, hogy Genovában temessék el. Ezt a legmesszebbmenőkig tiszteletben tartjuk. De mivel a közelmúltban volt Sárosi századik születésnapja, így egy küldöttség utazott Olaszországba, ahol koszorúval jeleztük, hogy sohasem feledjük, amit a klubért és a magyar labdarúgásért tett.


Kocka még ma is csúcstartó

Kocsis Sándor (beceneve Kocka vagy Aranyfejű; született: Budapest, 1929. szeptember 21., elhunyt: Barcelona, 1979. július 22.) a magyar labdarúgás, az Aranycsapat kiemelkedő csatára volt. Zsenialitását Puskáséval említették egy lapon. Az 1952-es nyári olimpián Helsinkiben aranyat nyert a magyar csapatban.

A válogatottban 68 alkalommal 75 gól ért el (1,103 átlag), ami mostanáig csúcsteljesítmény. Kocsis pályára lépett 1953. november 25-én a Wembleyben, amikor kilencven év óta először vereséget szenvedett otthonában az angol válogatott. Az 1954-es svájci világbajnokságon 11 gólt rúgott, ezzel gólkirály lett. Az 1956-os magyar forradalom leverése idején külföldön tartózkodott, és onnan nem tért haza, 1958 és 1966 között az FC Barcelona ünnepelt játékosa volt. Ötszörös magyar és kétszeres spanyol bajnok.

(MH)

Burkovits Ferenc - magyarhirlap.hu

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Vetítő (30) Titkok és talányok (12) Tv fotel (65) Nézőpont (1) Életmód (1) Történelem (18) Sport (729) Heti lámpás (312) Mozi világ (440) Jobbegyenes (2788) Rejtőzködő magyarország (168) Autómánia (61) Alámerült atlantiszom (142) Egészség (50) Kultúra (7) Gazdaság (705) Gasztronómia (539) Flag gondolja (36) Tereb (146) Mozaik (83) Irodalmi kávéház (537) Emberi kapcsolatok (36) Szépségápolás (15) Belföld (10) Mondom a magamét (7546) Politika (1582) Nagyvilág (1310)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>