Ma 2024 április 19. Emma napja van. Holnap Tivadar napja lesz.
d13eb0fbe8b9035554b908dbfb57e384.jpg

Fájdalmas (f)elismerések

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

Legutóbb, amikor a magyar labdarúgó-válogatott legyőzte a románt, 1981 tavaszán a Népstadionban 70 ezer néző szurkolta ki az 1–0-s sikert. Március 22-én, ugyancsak világbajnoki selejtező mérkőzésen azonban egyetlen drukker sem szoríthat a három évtizedet követő, újabb remélt diadalért,{...}

{...}mert a nemzetközi szövetség, a FIFA fegyelmi bizottsága tegnap úgy határozott: zárt kapuk mögött kell megrendezni az összecsapást.

A döntés ténye önmagában is elképesztő, annak időzítése nemkülönben az, hisz a retorzió oka a tavaly augusztus 15-i, Izrael elleni, budapesti barátságos találkozó, amelyen ]]>a hazai szurkolók egy csoportja antiszemita rigmusokat kiabált és sértő jelképeket mutatott fel]]>.

Sportszakmai oldalról közelítve is súlyos hátrányt szenved a magyar csapat, hiszen a második helyen áll selejtezőcsoportjában, és ha a románoktól két meccsen négy pontot szerezne, nagy valószínűséggel meg is őrizné e pótkvalifikációs esélyt érő pozíciót. A Puskás-stadionban azonban kongó lelátók előtt, az üres betonteknőben kell olyan lelkesedéssel nekiugrania az ellenfélnek, mintha tízezrek skandálnák, hogy hajrá, magyarok!

Megszabadultak a „magyar pokoltól”, román reakció

„Váratlan segítséget” kapott a román válogatott a Magyarország elleni budapesti „létfontosságú” mérkőzés előtt, amelyet a világbajnoki selejtezőben vív a két együttes – írta szerdán a Gazeta Sporturilor című román sportújság a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) döntését kommentálva, amely szerint a március 22-i találkozót zárt kapuk mögött játsszák Budapesten. Ciprian Marica, a román válogatott csatára, aki a német Schalke 04 együttesénél játszik, a lapnak elmondta: jó, hogy a FIFA szigorú a rasszista megnyilvánulások esetében, de csúnya szerinte az a futball, amelyet nézők nélkül játszanak. A csatár szerint éppen az motiválta volna, ha Budapesten ellenségesen fogadta volna őket a közönség, de ennek ellenére „bármilyen körülmények között” nyerni akarnak – mondta a támadó. A Pro Sport című sportújság szerint Románia „megszabadult a budapesti pokoltól” a FIFA döntése nyomán. Jenei Imre, a román és a magyar válogatott volt szövetségi kapitánya a lapnak úgy nyilatkozott, minden bizonnyal nagy előnyt jelent a román válogatott számára a FIFA döntése. „Higgyék el, tudom, miről beszélek, ismerem a magyar közönséget” – mondta Jenei Imre. A Gandul című portál szerint „nagy esélyt kapott” a Victor Piturca által irányított válogatott. A Sport.ro hírportál a FIFA döntését kommentálva úgy véli, hogy „halálos ütést” kapott a magyar csapat.

Hivatalosan is jelezte fellebbezési szándékát az Magyar Labdarúgó Szövetség, aminek a szabályok szerint három napja van arra, hogy benyújtsa jogorvoslati eljárás iránti kérelmét a nemzetközi szövetség fellebbviteli bizottságához, majd további hét nap áll a rendelkezésére, hogy elkészítse a beadványát.

(MTI)

Mindezt azért, mert egy semmit sem érő, nyári futkározás alkalmával félőrült bajkeverők mást is üvöltöztek. Gyalázkodásaikat azonban nem a mérkőzés ellenőre rögzítette, hanem a Futball a rasszizmus ellen nevű mozgalom európai szervezete, valamint a bécsi Izraelita Hitközség és a Simon Wiesenthal Központ fordult panasszal a FIFA-hoz. A magyar szövetség elismerte a történteket és elnézést kért a renitensek miatt, ám a büntetést túlzónak tartja, és vizsgálja a fellebbezés lehetőségét.

Hogy mindebből mi a tanulság? Elsősorban nyilván az, hogy a rasszizmussal le kellene számolni, persze nem a stadionokban, hanem világunkban. Ám mivel ez évezredek óta nem sikerül, és nem valószínű, hogy éppen 2013-ban, Magyarországon következne be az áttörés, be kell érnünk egy gyakorlatiasabb felismeréssel: a sors megkísértése Izraellel barátságos partikat lekötni, mert ezekben benne kódoltatik a botrány lehetősége.

Ezeknél az eseteknél hol volt a FIFA?!?!?!?!?!!?!?!!

Nemcsak Magyarországon, hanem szinte mindenütt. Az ázsiai ország nem véletlenül kérelmezte annak idején, hogy hadd tartozzon az európai zóna versenyrendszeréhez, mert saját régiójában sportolói, csapatai minden idegen helyszínen állandó életveszélyben futballoznának, kosaraznának, tréningeznének. Európában ennyire nem súlyos a helyzet. Beteges indulatok és eme gerjedelmekre ugyancsak nem egészséges módon leső, vadászó szervezetek és személyek azonban itt is vannak. A ránk sütött bélyeg az ő sikerük.

Ballai Attila - mno.hu

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Életmód (1) Mozi világ (440) Gasztronómia (539) Flag gondolja (36) Egészség (50) Politika (1582) Történelem (18) Heti lámpás (312) Gazdaság (705) Nézőpont (1) Titkok és talányok (12) Vetítő (30) Nagyvilág (1310) Mondom a magamét (7546) Alámerült atlantiszom (142) Emberi kapcsolatok (36) Mozaik (83) Autómánia (61) Sport (729) Irodalmi kávéház (537) Tv fotel (65) Jobbegyenes (2788) Belföld (10) Rejtőzködő magyarország (168) Szépségápolás (15) Tereb (146) Kultúra (7)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>