Ma 2024 május 12. Pongrác napja van. Holnap Szervác, Imola napja lesz.
664c045889e6ddcb499bbe11851f3f0b.jpg

Megérdemelt kettős kupabúcsú

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

Az Újpest és a Haladás is elbúcsúzott tegnap az Europa Liga küzdelmeitől. Előbbi otthon is kikapott a román Steaua Bukaresttől, utóbbi pedig csak egy szerény döntetlent tudott elérni Szombathelyen a svéd Elfsborg ellen.

Vaskó csak szépíteni tudott, kettős vereséggel búcsúzott az Újpest

Jól, legalábbis elszántan kezdte a mérkőzést Willie McStay csapata. Az Újpest az első pillanatoktól kezdve megpróbálta saját kapuja elé szorítani a román együttest. Ez részben sikerült is, igaz, kapura lövésig nem jutottak el a lilák a találkozó elején. Tisza Tibornak azért sikerült. Az első mérkőzésen csak csereként lehetőséghez jutó játékos a 19. percben lőtt a 16-os bal sarkától, az életerős, ám középre tartó bombát Tatarusanu a mezőnybe öklözte.

A románok persze nem estek kétségbe az első percek újpesti fölénye miatt, a Steaua játékosai higgadtan, kontratámadásokra berendezkedve futballoztak. Nicolita például egy veszélyes ellentámadás végén szép, ám annál sikertelenebb mozdulattal gólt is szerezhetett volna. Félfordulatból leadott lökete után azonban a labda majdnem kiszállt a stadionból.

Az első játékrész második felében a meddő hazai mezőnyfölény eltűnt a pályáról. Kiegyenlített játék mellett az eredmény is kiegyenlített maradt a szünetig: egy félideje maradt az Újpestnek, hogy ledolgozza hátrányát.

Aztán sokáig úgy tűnt, hogy el sem kezdődik a második félidő. A szünetben ugyanis kisebb balhéval múlatták az időt a „vehemensebb” hazai- és vendégdrukkerek. Míg az újpestiek pirotechnikai eszközökkel próbálták bevenni a vendégszektort, addig a románok a kerítésre felmászva szidalmazták a magyarokat.

A játékvezető negyedórás késéssel, de végül engedte, hogy útjára induljon a labda a második félidőben is. Sajnos...

A Steaua ugyanis a szünet után viszonylag hamar eldöntötte a továbbjutás kérdését. Az 58. percben az egész találkozó legszebb támadásának asszisztált a fél újpesti csapat, amelynek végén Stancu perdítését ugyan még hárítani tudta Balajcza Szabolcs, ám a kipattanóra érkező Székely János már nem tette meg azt a szívességet, hogy az üres kapu fölé lövi a labdát. Ekkor már legalább négy gólra lett volna szüksége az Újpestnek a továbbjutáshoz. Lehetetlen feladat volt...

Nyolc perccel később pedig végleg, minden eldőlt. Bogdan Stancu a jobb oldalon cselezett le vagy három újpesti játékost (volt, akit kétszer is...), majd beadását Rafał Grzelak juttatta közelről a kapuba. A gólnál Balajczának nagy balszerencséje volt, elsőre ugyanis ezúttal is hárított, a kipattanó azonban a nem sokkal korábban csereként beálló játékosról a hálóba pörgött.

A folytatásban az volt a kérdés, hogy legalább a szépítő találatot megszerzi-e az Újpest?

Tóth Norbertnek több lehetősége is volt, azonban a Haladástól nyáron érkező játékos két távoli lövése is jócskán célt tévesztett. A 82. percben aztán megtört a jég: a már kissé elkényelmeskedő védők között Vaskó Tamás közeli fejessel szépített.

A két mérkőzés alapján a Steaua megérdemelte a továbbjutást, mint ahogy az Újpest is, hogy legalább góllal búcsúzzon a nemzetközi kupaszerepléstől.

EURÓPA-LIGA

 

2. SELEJTEZŐKÖR, VISSZAVÁGÓ
 
]]>ÚJPEST FC–STEAUA BUCURESTI 1–2 (0–0)]]>

Helyszín: Szusza-stadion
Nézőszám: 9678
Játékvezető: Andre Marriner (angol)
Asszisztensek: David Richardson és Richard Jason West (angolok)

A KEZDŐCSAPATOK
ÚJPESTSTEAUA BUCURESTI
1 ]]>Balajcza]]>12 Tatarusanu
18 Vermes4 Golanski
14 Lambulics3 D. Goian
19 Vaskó17 Baciu
2 ]]>Dudics]]>18 Marin
10 ]]>Tisza]]>7 Székely
5 Sándor Gy.26 Bikfalvi
6 ]]>Stokes]]>14 Toja
24 ]]>Pollák]]>16 Nikolita
8 ]]>Rajczi]]>28 Stancu
22 ]]>Kabát]]>11 Surdu
Vezetőedző: Willie McStayVezetőedző: Cristiano Bergodi

Gólszerző: Vaskó (82.), ill. Székely (58.), Grzelak (66.)
Csere: Kabát helyett Foxi (60.), Pollák h. Tóth N. (67.), ill. Bicfalvi h. Onicas (a szünetben), Nicolita h. Grzelak (65.), Toja h. Ionescu (83.)
Sárga lap: Tisza (23.), Dudics (30.), ill. Marin (17.), Toja (63.)
  • Továbbjutott: a Steaua 4–1-es összesítéssel

* * *

Nem született gól a szombathelyi visszavágón, a Haladás kiesett

A Haladás a svéd Elfsborg csapatát fogadta az elsőként kiírt Európa Liga selejtezőjének második fordulójában, Szombathelyen. A vendégek az első találkozón háromgólos előnyt harcoltak ki, így a zöld-fehéreknek kevés esélyük volt a továbbjutás kiharcolására.

 

Ha azt a kevés esélyt meg akarták volna ragadni, akkor már az elejétől kezdve nyomás alatt kellett volna tartaniuk a vendégek kapuját, és lehetőleg minél előbb gólt kellett volna szerezniük. Ehhez képest az első tíz percben háromszor is a svédek veszélyeztettek. Na persze ők sem szaggatták meg túlságosan az istrángot, de ennyi is elég volt az igencsak idény eleji formában játszó Haladás ellen.

Az első hazai lövés Tóth Péter nevéhez fűződött a 12. percben, de az is jócskán elkerülte a svédek kapuját – de legalább kísérlet volt. Húsz perccel később ő kapta a meccs első sárga lapját is, a két esemény között azonban legfeljebb az alacsony Irhás fejese volt említésre méltó.

Aztán a 35. percben megint Tóth Péter villant: 30 méteres lövése csak centikkel kerülte el a kapu bal felső sarkát – ez volt a hazaiak legnagyobb helyzete az első félidőben –, ám ezzel nagyjából el is telt a játékrész.

A második félidőben sem pörögtek fel az események, mi több, Rózsának kétszer is bravúrra volt szüksége ahhoz, hogy ne szerezzenek gólt a vendégek. A túloldalon elsősorban a bal oldali beadások okoztak némi veszélyt, de zömében remekül állta a sarat a svédek védelme.

Aztán ahogy fogyott az idő, egyre inkább látszott, hogy ezen a meccsen már nem találnak a kapuba a csapatok. A hajrában a hazaiak voltak valamivel aktívabbak, de ez is kevés volt. Maradt a 0–0 és a svédek továbbjutása.

EURÓPA LIGA

SELEJTEZŐ, 2. FORDULÓ
 
]]>HALADÁS–ELFSBORG 0–0]]>

Nézőszám: 2000
Játékvezető: Lopes Ferreira (portugál)
Asszisztensek: Manuel Cardinal és Manuel Torné (portugálok)

A KEZDŐCSAPATOK
HALADÁSELFSBORG
66 ]]>Rózsa]]>31 Covic
23 ]]>Schimmer]]>4 J. Karlsson
22 ]]>Guzmics]]>13 Wikström
77 ]]>Kuttor]]>15 Lucic
15 ]]>Tóth P.]]>2 Florén
7 ]]>Molnár B.]]>8 A. Svensson
11 Irhás11 Mobaeck
90 ]]>Iszlai]]>16 Nordmark
8 Nagy G.6 Danielsson
9 ]]>Oross]]>24 Isizaki
16 ]]>Skriba]]>9 Abdic
Vezetőedző: ]]>Csertői Aurél]]>Vezetőedző: Magnus Haglund

Csere: Oross helyett Simon A. (72.), Irhás helyett Lattenstein (73.), Skriba helyett Csontos (89.), ill. Abdic helyett Johansson (73.). Lucic helyett Andersson (83.), Svensson helyett J. Florén (83.)
Sárga lap: Tóth P. (32.), ill. J. Florén (85.), Danielsson (88.)
Továbbjutott az Elfsborg 3–0-s összesítéssel

nso.hu

 

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Történelem (18) Tereb (146) Rejtőzködő magyarország (168) Egészség (50) Flag gondolja (36) Nézőpont (1) Nagyvilág (1310) Életmód (1) Emberi kapcsolatok (36) Mozi világ (440) Sport (729) Politika (1582) Titkok és talányok (12) Tv fotel (65) Vetítő (30) Gasztronómia (539) Kultúra (9) Alámerült atlantiszom (142) Irodalmi kávéház (537) Heti lámpás (313) Belföld (11) Autómánia (61) Gazdaság (708) Jobbegyenes (2801) Mondom a magamét (7593) Szépségápolás (15) Mozaik (83)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>