Ma 2024 április 23. Béla napja van. Holnap György napja lesz.
750d9d3f9dcc608f7bec3ad476ed3639.jpg

Kétszer a világbajnoki ezüstérmes ellen

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

Pénteken a Puskás Ferenc stadionban tizennegyedszer, jövő kedden az Amsterdam Arenában pedig 15. alkalommal mérkőzik meg egymással a magyar és a holland labdarúgó válogatott. Utoljára 1996-ban járt fővárosunkban az aktuális vb ezüstérmes. Az akkori Olaszország elleni 0-2-nél most mindenképpen jobb eredményt remélünk.


Közhely, de igaz; amíg egy futballmeccsen fel nem harsan a játékvezető kezdő sípszava, addig minden lehetséges. Addig reménykedhet a kevésbé esélyes, a gyengébb, hogy legyőzheti neves, klasszisokkal teletűzdelt ellenfelét. Valahogy így vagyunk ezzel mi, magyarok is a Hollandia elleni két Európa Bajnoki selejtező mérkőzés előtt.

Ha a két meccs hat pontját az alapján osztanák ki, hogy az egyik oldalon szereplők közül mondjuk, Robin van Persie az Arsenalban ontja a gólokat, Wesley Sneider pedig a BL címvédő Internazionale szellemi vezére, míg a másik oldalon pályára lépők közül például Koman Vladimir kispadozik a Sampdoriában, Gera Zoltán pedig sokszor még a Fulham keretébe sem fér be, nos, akkor alighanem kevés esélyünk lenne Hollandia ellen. Ám – ez is közhely – egy meccsen bármi megtörténhet és ha Dzsudzsák Balázs ugyanúgy bevág egyet a holland kapusnak – várhatóan az Utrecht hálóőre Vorm lesz az, hiszen Stekelenburg sérült – mint anno Döme vagy Esterházy Marci Van Breukelennek, akkor ugyanúgy fogunk tombolni, mint tettük azt csaknem három évtizede a rotterdami vb selejtező alkalmával.

Ama bizonyos szenzációs győzelem óta még pontot sem sikerült szereznünk Tulipánország labdarúgói ellen, öt meccs, öt zakó és ezek között volt egy 1-7 és egy 1-6 is a mi szempontunkból. Tény azonban, hogy a meglehetősen könnyen felejthető Koeman éra befejeződése óta Egervári Sándor irányításával – kis túlzással – jövünk fel, mint a talajvíz! Közel 20 éve nem állt ilyen előkelő helyen a magyar labdarúgó válogatott a FIFA világranglistáján, mint most. Ez a 36. hely – valljuk meg – nem jelenti azt, hogy minden tekintetben beférünk a futballvilág első három tucatjába, de a mindig kirakatcsapatnak számító nemzeti tizenegy mindenképpen erőn felül teljesített a kapitányváltás óta. Ám az is tény, hogy ilyen erős ellenféllel rég nem találkoztunk tétmérkőzésen és ez még akkor is igaz, ha ellenfelünk olyan klasszisait kénytelen nélkülözni a pénteki összecsapáson, mint a már említett, Ajax kapus Stekelenburg, a Twente középpályása Janssen, a milanos van Bommel vagy a két zseniális Bundesliga támadó, a gelsenkircheni Huntelaar és a müncheni Robben.
 
 
 
Más válogatottak valószínűleg nem bírnák el ennyi sztárjátékos hiányát, de ne legyenek kétségeink afelől, hogy az említettek helyére lépők legfeljebb euróban és nem játéktudásban érnek kevesebbet a most hiányzóknál.
Többek között ezért is számítana bravúrnak egy pénteki döntetlen, de persze senki sem haragudna a fiúkra, ha betartanák Rudolf Gergő ígéretét és pont nélkül küldenék haza a vb döntős együttest. A meccs rangját tovább emeli majd, hogy nem csak telt ház lesz a Puskás Ferenc stadionban – ez ezúttal mintegy 25 000 nézőt jelent – hanem végre a közszolgálati televízió is közvetíti a találkozót, így Nyíregyházától Zalaegerszegig és Soprontól Békéscsabáig az egész ország láthatja a nemzeti válogatott EB selejtezőjét. Most már csak a csapatnak kell a pályán bizonyítania, hogy érdemes a bizalomra!

Eddigi mérleg a Hollandok ellen:

13 mérkőzés 5 győzelem 2 döntetlen 6 vereség 47 százalékos teljesítmény
 
Labdarúgó Európa Bajnoki selejtező, 2011. március 25. péntek, Budapest Puskás Ferenc stadion 20.30.
 
                                                              Magyarország-Hollandia
 
Várható kezdőcsapatok:
 
Magyarország: Király – Lázár, Juhász, Vanczák, Laczkó – Koman, Elek, Vadócz, Dzsudzsák – Gera – Rudolf.
 
Hollandia: Vorm – Van der Wiel, Mathijsen, Heitinga, Pieters – Van der Vaart, N. de Jong – Kuyt, Sneijder, Afellay – Van Persie

Juhász Attila

Szerző a Flag Polgári Műhely tagja

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Egészség (50) Tereb (146) Történelem (18) Heti lámpás (312) Flag gondolja (36) Emberi kapcsolatok (36) Mondom a magamét (7557) Gasztronómia (539) Életmód (1) Sport (729) Nézőpont (1) Irodalmi kávéház (537) Autómánia (61) Jobbegyenes (2791) Nagyvilág (1310) Kultúra (7) Szépségápolás (15) Vetítő (30) Rejtőzködő magyarország (168) Mozaik (83) Mozi világ (440) Gazdaság (706) Alámerült atlantiszom (142) Tv fotel (65) Titkok és talányok (12) Belföld (11) Politika (1582)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>