Ma 2024 március 28. Gedeon, Johanna napja van. Holnap Aguszta napja lesz.
4a9ce85c122e8b6c633518f8012b4180.jpg

Hazakerült Puskásék titkos taktikai füzete

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

Puskás Ferenc örökségének Magyarországra hozatalát követően újabb felbecsülhetetlen futballrelikviákra tett szert a leendő felcsúti Puskás Intézet: Sebes Gusztáv hagyatékának jelentős része, valamint a magyar futball legendás mérkőzéseinek belépőjegyei, műsorfüzetei kerültek birtokába.

A kincsek szimbolikus napon tértek haza: november 25-én ünnepeljük az évszázad mérkőzésének 59. évfordulóját.

Szöllősi György, a Puskás Akadémia kommunikációs igazgatója az MTI-hez eljuttatott közleményben elmondta, a több gyűjtőtől származó kollekció mintegy másfél ezer tárgya között a futball fejlődését megváltoztató legendás londoni 6-3, azaz az ]]>59 esztendeje rendezett „évszázad mérkőzése”]]> több különleges tárgyi emléke is megtalálható.

Hozzátette, most a november 25-én 59. évfordulójához érkező londoni összecsapással kapcsolatos relikviákat tárják a nyilvánosság elé, a legnagyobb kincs, Sebes Gusztáv, a legendás Aranycsapat szövetségi kapitányának jegyzetfüzete az M1 vasárnap 14.05 órakor kezdődő Sport7 című műsorában lesz először látható. A magyarok 6-3-as elsöprő győzelmét és lehengerlő taktikai fölényét hozó mérkőzést úgy tartja számon a szakirodalom mint azt a összecsapást, amely lezárt egy közel százéves korszakot a labdarúgás történetében, és elindított egy teljesen újat.

Sebes Gusztáv jegyzetfüzetének borítója
Sebes Gusztáv jegyzetfüzetének borítója
Fotó: Fourfourtwo.hu

Sebes füzetében – amelynek A londoni mérkőzés taktikai terve címet adta a szakember – elképesztő részletességgel olvasható, ahogyan a tréner személyre szóló tanácsokkal látta el a játékosokat a brit fővárosban sorra kerülő mérkőzésre. Sebes például az angolokat egy-egy magyar futballistához hasonlította, hogy – videó híján – el tudják képzelni ellenfelüket. E mellett részletes taktikai utasítások is olvashatók a füzetben.

Sebes Gusztáv jegyzetei
Sebes Gusztáv jegyzetei
Fotó: fourfourtwo.hu

A közlemény beszámol arról is, hogy Csanádi Árpád futballal kapcsolatos anyagait is megkapta a leendő Puskás Intézet, így az MLSZ-szel együttműködve a magyar futball hivatalos archívuma és tudományos intézete épülhet ki a Puskás Akadémián.

A magyar csapat 1953. november 25-én 6-3 arányban győzte le a hazai pályán játszó angol válogatottat. A meccset a világ akkor talán két legjobb gárdája vívta, ezért a találkozó megkapta az évszázad mérkőzése kitüntető címet. Sok helyen a mai napig kering a legenda, hogy az Aranycsapat volt az első nemzeti tizenegy, mely 90 év után hazai pályán legyőzte az angolokat. Valójában azonban a szigetországiak 1949-ben vereséget szenvedtek a liverpooli Goodison Parkban az írektől, így a 90 éves széria csupán a Wembley Stadionban lejátszott mérkőzésekre vonatkozik.

 fft. - TK - MTI -mno.hu -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Tv fotel (65) Kultúra (6) Titkok és talányok (12) Politika (1582) Heti lámpás (310) Történelem (17) Mozi világ (440) Flag gondolja (36) Nagyvilág (1309) Vetítő (30) Mozaik (83) Mondom a magamét (7501) Emberi kapcsolatok (36) Egészség (50) Alámerült atlantiszom (142) Életmód (1) Belföld (10) Nézőpont (1) Tereb (146) Rejtőzködő magyarország (168) Sport (729) Jobbegyenes (2778) Irodalmi kávéház (537) Autómánia (61) Szépségápolás (15) Gazdaság (702) Gasztronómia (539)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>