Ma 2024 április 25. Márk napja van. Holnap Ervin napja lesz.
f99357aac8838c36784f782f72b5f0d1.jpg

155 éves a világ első futballklubja

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

1857. október 24-én alapították a Sheffield FC nevű klubot, amely a mai napig üzemel, és büszkén viseli a legidősebb klub kitüntető címét.

A két alapító pionír, Nathaniel Creswick és William Prest volt, akik azon a réges-régi októberi napon a Highfield városrész Parkfield House nevű intézményében határoztak a klub létrehozásáról. Másik klub nem lévén a Sheffield FC tagjai egymás között játszottak meccseket az általuk lefektetett szabályok szerint. Szinte napra pontosan egy évvel az alapítást követően, 1858. október 21-én Creswick és Prest közzétették a „Sheffieldi szabályok" néven ismertté vált kódexet, amely tulajdonképpen lefektette a ma ismert labdarúgás alapjait. Addig és az angol szövetség, az FA 1863-as megalapításáig minden műkedvelő közösség a maga alkotta szabályok szerint kergette a labdát.

Az alapító atyák, Creswick (balra) és Prest, az alapító okirat, és az első szabálykönyv társaságában (Forrás: sheffieldfc.com)

1860-tól aztán végre ellenfele is lett a Sheffield FC-nek, méghozzá a közeli Hallam csapatának személyében: mondanunk sem kell, hogy ez a futballtörténelem legrégebbi lokális derbije. A legutóbbi találkozót október 9-én rendezték.

1860. december 26.: az első helyi derbin, a Hallam ellen kiálló Sheffield FC csapata (Forrás: sheffieldfc.com)

A Sheffield FC 2001 óta használja hazai pályaként a Coach and Horses Groundot – ami azért említésre méltó tény, mert ez az első pálya, amit sajátjának mondhat az egyesület. A klub öt évvel ezelőtt méltó módon ünnepelte fennállása 150. évfordulóját: az ünnepségre elfogadta a meghívást Sepp Blatter, a FIFA elnöke, Sven-Göran Eriksson, korábbi angol szövetségi kapitány, és Michael Vaughn, helyi hős, az angol krikett utóbbi évtizedeinek egyik legjobb játékosa. A kis Sheffield FC még a nagy(on nagy) Real Madriddal is majdnem összehozott egy ünnepi meccset: a spanyol óriásklub is abban az évben kapta meg a FIFA Érdemrendet. A gálamérkőzésre végül az olasz Internazionale csapatát sikerült megnyerni, melyben a friss világbajnok Marco Materazzi mellett helyet kapott a fiatal csatártehetség, Mario Balotelli is. A mérkőzés díszvendége Pelé volt (aki október 23-án ünnepli születésnapját...), és a Sheffield United stadionjában, a Bramall Lane-en 18 741 néző látta az Inter 5–2-es győzelmét.

Sir Charles Clegg (középen), a klub egyik legendája, az első válogatott meccsen Anglia színeiben Skócia ellen 1872-ben (Forrás: sheffieldfc.com)

A Sheffield FC, mint azt fentebb jeleztük, vígan éli a kiscsapatok változatos életét: most éppen a Northern Premier League Division One South nevű csoportban harcolnak a pontokért (most éppen a 4. helyen állnak).

Az egyik legnagyobb siker: az Amatőr Kupa elhódítása 1904-ben (Forrás: sheffieldfc.com)
A centenárium alkalmából a Queen‘s Park Rangers volt az ellenfél, a díszvendég pedig II. Erzsébet királynő férje, Fülöp herceg (Forrás: sheffieldfc.com)
Újabb nagy, de szomorkás pillanat: a Sheffield FC először játszhatott a Webmley szent gyepén, de az FA Vase Cup döntőjében kikapott a Nottingham Foresttől (Forrás: sheffieldfc.com)
A 125. évfordulón a Manchester United volt az ellenfél (Forrás: sheffieldfc.com)
A 150. születésnap emlékezetes képei (Forrás: sheffieldfc.com)
A klub 2001-ben vette meg a Coach & Horses nevű pubot a hozzá tartozó telekkel, ahol kialakították a klub első saját stadionját (Forrás: sheffieldfc.com)
Let‘s go Sheffield FC, let‘s go! (Forrás: sheffieldfc.com)

nso.hu

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Történelem (18) Gasztronómia (539) Nagyvilág (1310) Rejtőzködő magyarország (168) Egészség (50) Sport (729) Emberi kapcsolatok (36) Belföld (11) Vetítő (30) Tv fotel (65) Kultúra (7) Autómánia (61) Tereb (146) Mozaik (83) Flag gondolja (36) Gazdaság (706) Titkok és talányok (12) Életmód (1) Heti lámpás (312) Nézőpont (1) Jobbegyenes (2793) Mondom a magamét (7561) Alámerült atlantiszom (142) Szépségápolás (15) Irodalmi kávéház (537) Mozi világ (440) Politika (1582)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>