Ma 2021 augusztus 02. Lehel napja van. Holnap Hermina napja lesz.
cb7004b6f8a0aad57531277cec5c9b01.jpg

Bükkszentmárton temploma

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

Magyar Nemzet szombati magazinjának egyik legérdekesebb sorozatát közöljük le folytatásokban, melyben a remek Ludwig Emil megmutatja nekünk a rejtőzködő Magyarország eldugott kincseit, melyek mellett sokszor figyelmetlenül elhaladunk a mindennapi rohanó életünk során. Vigyázzunk ezekre a páratlan kincsekre, hiszen ezek a kincsek alappillérei szeretett Hazánknak.

Hónapok óta járunk faluról falura építészeti kincseink nyomában a Dunántúlon, méltatlanul megfeledkezve más országrészeink rejtőzködő műemlékeiről. Most, Szent Márton küszöbönálló ünnepe alkalmából (november 11.) a pannon tájról átrándulunk az északi hegyvidékre, egy szinte ismeretlen templom bemutatásával tisztelegve e kedves patrónus emléke előtt. (Tervünk szerint a nyugati országhatár után hamarosan átlépjük az északit is, mert a XX. századi önkényes határátrajzolás nem osztja ketté építészetünk 1920 előtti történetét, nem bontja meg régi művészetünk természetes egységét.)
A népi hitélet nagy tudósa, a szegedi Bálint Sándor (1904–1980) nem kevesebb mint hatvan Márton elő- vagy utótagú helynevet gyűjtött össze Nagy-Magyarország területéről – a burgenlandi Őriszentmártontól a székelyföldi Csíkszentmártonig –, és még 235 olyan települést sorolt hozzájuk az egyházmegyék jegyzékéből, amelyek régi vagy újabb alapítású plébániájának Szent Márton a védőszentje. Amint a nyugat-európai egyházakban, nálunk is a 397-ben meghalt Márton lovag a második leggyakoribb oltalmazó szent a Szentséges Szűzanya után. Kelet felé haladva ritkulnak ugyan a Márton patrocíniumok, de az egri egyházmegyében is tizennégy, többnyire középkori gyökerű titulust találunk. Közülük az egyik a Bükk hegység nyugati lábánál, az Eger-patak mentén található Bükkszentmárton román kori eredetű, XVIII. században átépített templomáé.
A bélapátfalvai országútról is látható a négyszáz lelkes falun kívül, a dombtetőn álló kis kőtemplom. Tizennégy méter hosszú hajójának keleti oldalához kétméteres oldalhosszúságú, a tízszög felével záródó, szabálytalan szentély kapcsolódik. Sarkai támpillér nélküliek, ám a nyugati oromfal két szegletét jókora harántpillérek támasztják. A déli oldal sima faltükrében két tölcsérablak, fölöttük faragott koronapárkány bizonyítja a templom eredeti, XII. századi keletkezését. A 22, másodlagosan sorba illesztett kváderkőbe egyforma, lépcsős szegélyű félköríveket mélyített a kőfaragó, a fríz egy darabja az északi falhálóban látható. A két ablak között egy különös, nagyméretű kőlap vonja magára figyelmünket, rajta kétarasznyi szabályos lyukkal. A támpilléres nyugati fal tengelyében nyílik az egyenes szemöldökű, kőkeretes kapu, fölötte faragott ereszpárkánnyal. A padlás szintjén is tölcsérbélletű ablak látható; az oromzat fölött kis ácsolt huszártorony ül. A török időkben elnéptelenedett falu templomát 1736-ban építették újjá román kori falai felhasználásával. Ekkor készült északi sekrestyéje, bádogsisakos fatornyocskája és barokk berendezése is. Ünnepe, Márton napja évszázadok óta a gazdasági év jeles fordulója. Ekkor kerül a jószág az istállóba, s ez alkalommal végzik el a számadást a gazdák és a pásztorok. E napra kiforr az újbor. A bornak Szent Márton a bírája – szól a szintén szegedi Dugonics András (1740–1818) híres mondása. A középkori céheséletből eredő, máig tartó hagyomány szerint áldomást isznak Szent Márton poharával. Cselekedjük ezt mi is!

Ludwig Emil, mno.hu

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Tereb (138) Szépségápolás (15) Heti lámpás (255) Politika (1578) Mozi világ (440) Irodalmi kávéház (505) Gazdaság (659) Rejtőzködő magyarország (168) Flag gondolja (33) Kultúra (6) Egészség (50) Gasztronómia (539) Belföld (6) Autómánia (61) Mozaik (83) Mondom a magamét (5467) Életmód (1) Jobbegyenes (2084) Tv fotel (65) Történelem (14) Nagyvilág (1456) Alámerült atlantiszom (142) Emberi kapcsolatok (36) Sport (729) Vetítő (30) Titkok és talányok (12)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>