Ma 2021 április 15. Anasztázia, Tas napja van. Holnap Csongor napja lesz.
983a7ff640e7f17c0e789a8eff470f9e.jpg

A zánkai református templom

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

Magyar Nemzet szombati magazinjának egyik legérdekesebb sorozatát közöljük le folytatásokban, melyben a remek Ludwig Emil megmutatja nekünk a rejtőzködő Magyarország eldugott kincseit, melyek mellett sokszor figyelmetlenül elhaladunk a mindennapi rohanó életünk során. Vigyázzunk ezekre a páratlan kincsekre, hiszen ezek a kincsek alappillérei szeretett Hazánknak.

Többször idéztük az elmúlt hetekben Rómer Flóris bencés pap tanárt, aki 1859 nyarán bebarangolta a Bakonyt, s egy évre rá könyvben közölte feljegyzéseit. Később – amikor már a Magyar Nemzeti Múzeum régészeti osztályának vezetőjeként hivatalból látogatta a műemlékeket – megfordult Zánkán is. 1876-ban írta jegyzőfüzetébe: „A kicsi templomnak van kívül egyenes záradékú, belül kerekded és kagylósan boltozott oltárhelye, 3 hüvelyknyi széles és 1 1/2 láb magas kerek ívű ablakkal. A szentély hossza 10 láb 7 hüvelyknyi; a hosszhajó 33 láb 7 hüvelyknyi és 17 láb 3 hüvelyknyi széleséggel bír. A déli falon három ablak van, ugyanezen oldalon van a kerek ívű kapuzat is, negyedfél lábnyi nyílással. Fel kell említenem a hajó északkeleti sarkában álló kő szószéket, mely rendkívül díszes talapzatú és fejezetű oszlopkákon áll; alig lehet kétség, hogy ezen részletek valamely közel lévő, gazdag templomból, talán a dörgicseiből hozattak ide.”
Három évre rá, 1879-ben tatarozták a zánkai református templomot, de még akkor sem jöttek rá a régészek az épület titkára. Csak az 1984–85-ben elvégzett ásatás és falkutatás derített fényt arra, hogy a keleti, eredetileg XII. századi, kívül szögletes, belül patkóíves szentély fölé emelt XIX. századi torony 180 fokkal „megfordította” a templom eredeti szerkezetét. A nyugati oldalon ugyanis eredetileg a hajóval azonos szélességű toronytest volt. Ez a Magyarországon ritka megoldás testvére a közeli (Alsó-) Dörgicse Boldogasszony-templománál látható széles westwerknek. Rómer közel járt tehát a lényeghez, amikor a pompás szószéket onnan származónak gyanította a különlegessége miatt. De ő még nem tudhatta, hogy a zánkai Szent István-templomot a török idők után visszatérő, protestáns hitű lakosok 1786-ban úgy állították helyre romjaiból, hogy a tornyot egybefalazták a hajóval, eltüntetve ezáltal az eredeti épületszerkezetet.
Zánka és környéke már a pannon provincia idején művelt hely volt, itt vezetett a Castrum–Valcum (Keszthely–Fenékpuszta), Alba Regia–Intercisa (Székesfehérvár–Dunapentele) főút, a templomdombon korabeli településre utaló római téglákat találtak. A szószék alátámasztására szolgáló díszes oszlop is lefelé fordított, átfaragott római pillér. A XII. században Zánka falu a honfoglalás kori Atyusz nemzetség birtoka, neve először 1164-ben Miske ispán fia, István végrendeletében fordul elő. Az 1300-as években a Rátold nembeli Gyulafi családé, s még a XIII. század vége előtt társtulajdonosa a veszprémi káptalan. A plébániára vonatkozó adat az 1333–35. évi pápai dézsmajegyzékben szerepel Miklós nevű papjával együtt. A Szent István-templomot csak 1519-ben említik, de aligha tévedünk, ha azt feltételezzük, hogy román kori elődjét is első (szent) királyunk oltalmába ajánlották. Az egyszerű egyhajós, belül íves szentélyű épület elé még az Árpád-korban – a dörgicseivel egy időben – emelték a széles nyugati tornyot. Érdekes, hogy a négyszögű szentélyen belül kialakított íves apszis viszont a másik dörgicsei (Szent Péter-) templom szentélymegoldásával mutat feltűnő hasonlatosságot.
A községet az 1548. évi török támadás pusztította el. 1754-ben romként írják le a templomot, amelynek renoválása érdekében 1784-ben folyamodtak kérvénnyel II. József császárhoz a reformátusok. Az 1980-as évekig az egyterű teremtemplom falai mögött rejtőzködő középkori részletek – a déli kapuzat, az osztott ikerablakok és a belsőben feltárt falfülkék – a Balaton környékének egyik legszebb műemlékévé avatják a zánkai református egyházat. Ezzel az emlékkel búcsúzunk az idei nyár tóparti szépségeitől.

 Ludwig Emil, mno.hu

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Irodalmi kávéház (505) Mondom a magamét (5225) Tereb (140) Szépségápolás (15) Autómánia (61) Rejtőzködő magyarország (171) Belföld (6) Egészség (50) Gazdaság (657) Nagyvilág (1454) Politika (1578) Mozi világ (440) Kultúra (6) Történelem (14) Vetítő (37) Emberi kapcsolatok (36) Mozaik (83) Tv fotel (65) Életmód (1) Alámerült atlantiszom (142) Titkok és talányok (12) Heti lámpás (254) Gasztronómia (539) Flag gondolja (33) Sport (729) Jobbegyenes (2006)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>