Ma 2021 december 07. Ambrus napja van. Holnap Mária napja lesz.
36d751dab50e242709bfe41118003199.jpg

Az apátkolosi temetőkápolna

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

Magyar Nemzet szombati magazinjának egyik legérdekesebb sorozatát közöljük le folytatásokban, melyben a remek Ludwig Emil megmutatja nekünk a rejtőzködő Magyarország eldugott kincseit, melyek mellett sokszor figyelmetlenül elhaladunk a mindennapi rohanó életünk során. Vigyázzunk ezekre a páratlan kincsekre, hiszen ezek a kincsek alappillérei szeretett Hazánknak.

Nagytapolcsány (Topolcany) várostól 15 kilométerre, a Nyitra felső szakaszának egyik keleti mellékvölgyében három Kolos nevű falucska olvadt egybe az évszázadok alatt. A település mai neve – Klizske Hradiste – régi várat is jelez a közelben; bizony, könnyen lehet, hogy az ősidők óta lakott, a középkorban vasbányáiról is híres településeket egykor erőd vigyázta valamelyik magaslaton, mint számtalan más helyen a történelmi Felvidéken. De várnak ma már nyomát sem látni a sűrű erdős tájon. Ahogyan elpusztult az a Szent Benedek-rendi apátság is, amelyet a hagyomány szerint még I. (Szent) László királyunk uralkodása (1077– 1095) idején alapítottak a közeli, 829 méter magas Tribecs-hegy északi lábánál. E bencés kolostor építését 1230 körülre teszi a rendtörténeti kútfő, 1329-ben renoválását is említik. A XIV. században a monostort a nagy hatalmú Podmaniczkyak kaparintották meg. 1562-ben a nagyszombati klarissza apácák révén került vissza egyházi tulajdonba, 1615-től pedig e ferences harmadrend pozsonyi nővérei birtokolták. 1782-ben II. József (1780–90) ötven német ajkú családot telepített a szomszédos kis falvakba, ezeknek az – idővel nyelvet váltott – iparosoknak a leszármazottai Apátkolos mai szlovák lakói.
A legszélső falurész fölött, a temetőben találjuk a román kori templomot. Faragott és tört kőből épült, tetőzetét cseréptető borítja. Titulusa: Szent Mihály. Eredetileg a település plébániatemploma volt e kicsiny, alig tizenkét méter hosszú, mégis nemesen szép arányú épület, csak az újkorban lett a halottak falujának csendes kápolnája. A keletelt hosszirányú, hatszor négy méteres belméretű hajóhoz apró, félköríves szentély csatlakozik, az apszis tengelyében, valamint a hajó déli oldalán román stílusú tölcsérablakok nyílnak. A nyugati homlokfal déli felén lévő kapun át léphetünk be a templomba, mellette magasodik az a torony, amelyik a teljes Kárpát-medence történeti építészetében páratlan.
E minden bizonnyal a XII. század végén keletkezett falusi templom harangtornya ugyanis henger formájú, márpedig kerek templomtornyot nemhogy a középkori magyar területeken, de még a közvetlen szomszédságunkban sem ismerünk! Legközelebb a Prágától északra lévő, Moldva menti Ríp-hegyen, a sziléziai Strzelnóban és az itáliai Ravennában épültek ilyenek a XI–XIII. században; távolabbról Örményországból és Britanniából ismerünk rá példákat. A kör alapra szerkesztett apátkolosi torony a hajó belsejéből induló csigalépcsőt fogja közre köpenyszerűen. Kúpos sisakja nem eredeti, mivel az 1800-as évek elejétől elhanyagolt épületet 1936-ban alaposan meg kellett újítani. Ekkor készült a fedélszékkel és tetőhéjazattal együtt, de közel hét évtized múltán már hozzáöregedett a hét évszázados falakhoz.

 
Ludwig Emil, mno.hu

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Jobbegyenes (2166) Egészség (50) Vetítő (30) Autómánia (61) Flag gondolja (33) Gasztronómia (539) Tereb (138) Sport (729) Szépségápolás (15) Mozi világ (440) Emberi kapcsolatok (36) Heti lámpás (255) Gazdaság (663) Történelem (14) Kultúra (6) Mozaik (83) Nagyvilág (1463) Titkok és talányok (12) Irodalmi kávéház (509) Alámerült atlantiszom (142) Életmód (1) Belföld (6) Tv fotel (65) Mondom a magamét (5739) Rejtőzködő magyarország (168) Politika (1578)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>