Ma 2024 április 19. Emma napja van. Holnap Tivadar napja lesz.
6b843790e3584567ae4962a7b7b04cfd.jpg

Szókimondó - Nesze neked, Attila

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

Hónapok óta álnokul gerjesztett József Attila-lázban ég az ország. A már ismert dilettáns „kommunikáció” vérig hergelt mindenkit a József Attila-szobor eltávolításának a hírével.

A Vígszínház expárttitkárától kezdve, hajdanvolt maoista szélsőbalosokig, ugrabugra zöldekig visongták, mintha szélhajtó trombitálta volna ki belőlük, hogy a szobrot beolvasztják, a költőt az iskolákból kitiltják, mert kommunista volt.

Özvegyek hada állt római falanx hadrendbe, hogy elsöpörje a nemzeti oldalt, szobrot védelmezendő. Holott már régen tudni lehetett volna: a Parlament előtt marad az eddiginél zseniálisabb helyen és kivitelben a Duna-parton. Ahogyan a versben meg vagyon írva.

Bevallom, nem is a balliberálisokra vagyok dühös, ők csak lecsapták a bután föladott labdát, hanem a nemzeti oldal pöcsörészése miatt. Megint fölösleges fingóckodás: hadd legyen a kormánynak még nehezebb, rohasztó hangulatkeltés, amit csöppnyi észentyűvel csírájában el lehetett volna fojtani.

Már-már olybá tűnt, megnyugszanak a kedélyek. Földerült a költő és a költészet születése napja. A zseni megkapja a neki járó tiszteletet, vége a bukott balliberálisok szájtépésének, a nemzeti oldal ügye és agyalágyult pöhömködésének.

Jó ötlet a költő-maratoni versmondás – Attila tiszteletére. Száz verslábbokázó adja egymásnak a stafétabotot. És mielőbb azt nyaficskálnák bélsár-bűzösen, hogy ez a száz poéta tízezerre hatványozva sem ér annyit (ami igaz), mint József Attila egyetlen képe: „a semmi ágán ül szívem”, kussba rúgok minden cinikust, mert a nagy számok törvénye szerint sok évszázad és sok ezer költő szükségeltetik ahhoz, hogy valamikor egyetlen József Attila megszülethessen.

Egyszóval. Elérzékenyülten fölajzott várakozásomban április tizenegyedikén a Kossuth rádió mellett ültem, hogy legalább fültanúja lehessek az ünnepi rajtnak, a meghurcolt magyar zseni iránti tiszteletadásnak. Bereményi Géza ezúttal igazgatóként pukkantotta el a startpisztolyt. És most halljatok csudát! Nem hittem a más fülének sem. Mert a politikátlanított, pártatlanított abszolúte közszolgálati rádió alighanem okos, művelt, tájékozott hejretyutyutyu hölgyemény riporternője vagy ki a fenéje, még Bereményi hóna alól sietett kikiabálni, hogy a Komlós János által teremtett Mikroszkóp Színpad ad otthont a költői maratonnak, s főként a költészet ünnepének. Amiből értelemszerűen az következik, hogy Komlós Jánosnak múlhatatlan érdemei leledzenek az ünneplésben.

Mert véresen komoly kötelmei lehettek irodalmunkhoz. Valóban. Rögtön a szovjet megszállás után ávós, majd ávéhás tiszt lett. Pártfeladata volt a magyar írók letartóztatása, begyűjtése és az Andrássy út 60.-ba szállítása. A szabadságharc leverése után pedig a kabaré fura ura lett.

Elképesztő hatalommal rendelkezett. Cenzorice nagyobb úr volt Biszkunál, Komócsinnál, Lakatosnál. A Magvető Kardos Györgye, a Szépirodalmi Illés Endréje, az egyetem Pándi Pálja, az Akadémia Nagy Pétere kutyapiszok volt hozzá viszonyítva. Lendvai Ildikót pedig ne is említsétek. Komlós aczélgyörgyi magasságokban lebegett.

A Kádár-korszakban már nem ávéhás egyenruhában, hanem civilnek álcázva humort gyártó cég igazgatói székében szolgálta az egypárti diktatúrát. Tőle függött, min szabad nevetni! Az volt a föladata, hogy az alig száz férőhelyes Mikroszkóp Színpadon demokráciát mímelve működtesse a „biztosító szelepet” a diktatúra érdekében. Töknyilván meg kellett idézni szellemét a költészet ünnepén…

Csak azt nem tudom, miért volt szükség új médiatörvényre, a közszolgálati rádió politikamentesítésére, ha ennyire futotta belőle? 2012-ben Komlóst emlegetni József Attila nevével egy napon, egy műsorban? Passz. Bedobom a törülközőt.

Szalay Károly - demokrata.hu

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Életmód (1) Irodalmi kávéház (537) Emberi kapcsolatok (36) Jobbegyenes (2788) Szépségápolás (15) Politika (1582) Tv fotel (65) Rejtőzködő magyarország (168) Tereb (146) Történelem (18) Flag gondolja (36) Kultúra (7) Sport (729) Mozaik (83) Nézőpont (1) Mondom a magamét (7546) Nagyvilág (1310) Gasztronómia (539) Heti lámpás (312) Egészség (50) Mozi világ (440) Titkok és talányok (12) Autómánia (61) Vetítő (30) Gazdaság (705) Alámerült atlantiszom (142) Belföld (10)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>