Ma 2024 március 28. Gedeon, Johanna napja van. Holnap Aguszta napja lesz.
Pályára áll a megújuló Echo TV

Pályára áll a megújuló Echo TV

Flag

Szöveg méret

5
Átlag: 5 (1 szavazat)
December 4-én kezdi meg működését az egykori Nap TV épületében a megújuló Echo Televízió, amely továbbra is markáns jobboldali médiumként határozza meg magát – mondta a vezérigazgató-helyettes.

December 4-én kezdi meg működését az egykori Nap TV épületében a megújuló Echo Televízió, amely továbbra is markáns jobboldali médiumként határozza meg magát – jelentette ki a Magyar Időknek adott interjúban a csatorna vezérigazgató-helyettese. Szikszai Péter szerint a jobboldali tévénézőknek az új Echo a régi Hír TV lehet majd, de mégis más műfajú csatorna lesz, céljuk az események hátterének a megvilágítása, elemzése, s nagyon sok véleményműsort indítanak. Az adás 16:9-es képarányban és HD minőségben látható majd, a stúdió olyan modern, mint egy űrbázis. Szikszai Péter egyebek mellett arra is kitért, hogy nézettségük folyamatosan emelkedik, de a hírgenerálást legalább ennyire fontosnak tartja.

– A megújuló Echo TV a Gyárfás-féle Nap TV épületében kezdi meg működését december 4-én. Ezt a médiumot a Fidesz évekig bojkottálta. Nem furcsa érzés, hogy egy vállaltan jobboldali médium ott működik majd, ahol egykor Aczél Endre vagy Forró Tamás alázta a konzervatív politikusokat?
– Nem furcsa, az ingatlant az Echo TV-t tulajdonló cég megvásárolta. Inkább elégtétel ez, és a média-rendszerváltás befejezése.

Tervezzük, hogy a PestiSrácok újságírói ünnepélyesen verik majd le a Nap TV emblémáját az egyik épület homlokzatáról.

– Ezek szerint határozott hangvételben gondolkodnak.
– Igen, egy markáns jobboldali televíziót hoztunk létre.

– Az ellenzéki sajtó nyilván arról fog majd beszélni, hogy a Fidesz újabb lendületet adott a kormánypropagandának.
– Nem csodálkoznék, hiszen szerintük a Nap TV maga volt a kiegyensúlyozottság. Még akkor sem volt nagy felháborodás, amikor élőnek látszó interjúval falaztak a már Kubában nyaraló Medgyessy Péter miniszterelnöknek. A szocialisták még Kossuth-díjra is felterjesztették a szerkesztőséget, ahol legalább két pártállami ügynökmúltú riporter dolgozhatott.

– Rég volt, a Nap TV 2009-ben megszűnt, ráadásul az MSZP–SZDSZ-kormány idején.
– Persze, mert a Fidesz éveken át nem volt hajlandó részt venni a teljesen elfogult műsoraikban. Ráadásul az MSZP-s propagandát a közszolgálatiságba csomagolva adták el a nézőknek. Gyárfás produkciója nem volt vállalható sem politikailag, sem televíziós minőségi szempontból.

– A Fidesz most is bojkottál, de immár a Hír TV-t és Simicska Lajos több médiumát.
– De ne felejtsük el, hogy az MSZP pedig az Echo TV-t és más jobboldali médiumokat néz levegőnek.

A szocialisták nem is nyilatkoznak a csatornánknak, sajtótájékoztatókon sem kérdezhetünk.

A Fidesz csupán nem megy be a Hír TV-be. Kimondatlanul a Jobbik is bojkottál bennünket, ugyanis hónapok óta nem fogadják el a meghívásainkat egyetlen műsorunkba sem.

– Ha Vona Gáborék nem is jönnek, a Hír TV-től viszont szép számmal érkeztek munkatársak az Echo TV-hez. Tavasszal a Magyar Idők is beszámolt róla, hogy tízesével mondtak fel a hírcsatornánál, és igazoltak át.
– Igen, aki jobboldali, velünk tart. Sokan nem akartak részt venni Simicska Orbán elleni bosszúhadjáratában. Néhány hét alatt ötven ember lépett ki és csatlakozott hozzánk.

– Állítólag magas fizetéssel csábították a Hír TV-seket.
– Nincsenek magas fizetések. Akik csak a magasabb bér reményében szerződtek volna át, eltévesztették a házszámot. Persze a végén mégis jól jártak, mert Simicska, látva a nagy elvándorlást, ijedtében ráemelt a bérükre, hogy ne dőljön be a tévéje. Szerencsére az újságírás nem mindenkinek szimpla haszonszerzés. Voltak kollégák, akik úgy mondtak fel, hogy szó sem volt köztünk pénzről.

Szégyelltek bejárni a Hír TV-be, becsapták őket, hogy nem lesz 180 fokos fordulat, aztán egyik nap megjelent a képernyőn Alinda és ballib vendégei,

aztán portréműsort kellett forgatni Sas Józsival, másnap meg a Pride-ról mint a tolerancia legnagyobb ünnepéről tudósítani a híradóban.

Végül megjött a közismerten kiegyensúlyozott Kálmán Olga az ATV-ből, aki egy mozdulattal lehúzta a vécén a Hír TV több mint tízéves múltját. Szóval ezek után csábítani senkit nem kellett. Aki úgy érezte, a jobboldali médiába tartozik, azt örömmel fogadtuk. De volt egy határ. Aki látványos pálfordulást követett el a G-nap után, azzal nem akartunk együtt dolgozni.

– Dirk Gerkenshez, a TV2 vezérigazgatójához hasonlóan ön is kitörölte a telefonjából azoknak a volt munkatársaknak a számát, akikben csalódott?
– Én eleve telefonkészüléket cseréltem. De akikben csalódtam, úgysem mernék felvenni a telefont, ha rájuk csörögnék.

– Ők lehetnek azok, akik azért maradtak a Hír TV-ben, mert – állításuk szerint – inkább a sajtószabadságot választották.
– Próbálok nem nevetni. Simicska Lajos maga nyilatkozta, miután einstandolta a jobboldali sajtóportfóliót, hogy a szerkesztőségekből „kib…sz” minden orbánistát. Ez nem éppen a sajtószabadság jele. Akik erre hivatkoznak, azok csak az árulás alól mentik fel magukat.

– Nemrég egy Simicska médiumai­ban dolgozó újságíró azt nyilatkozta, azért állt át, mert „a Fidesz megtagadta a polgári értékeket”…
– És most abban a tévében vezet műsort, amelynek polgári értékrendű tulajdonosa trágárságokat fest hirdetőoszlopokra az éj leple alatt. A Hír TV-ben egyébként esténként Csintalan Sándor és Farkasházy Tivadar osztja az észt, a Soros-szervezetek pedig egymásnak adják a stúdió kilincsét. És ha ez még nem lenne elég:

riportban támadják az egyházi iskolák támogatását, és óránként bemondják a híradóban, hogy a magyar határőrök kínozzák a migránsokat,

majd a hanyatló értelmű Demszky Gábor olajbogyót dunsztol adriai villájában, zárásként pedig homoszexuális férfiakról vetítenek megható dokumentumfilmet. Akkor ki is tagadta meg a polgári értékeket?

– Apropó! Miként éli meg a hosszú éveken keresztül ön által szerkesztett Célpont című műsor hajtűkanyarját?
– Ezen már, ha akarnék, sem tudnék nevetni. A Célpont korábban egy nívót képviselt, ma pedig Tarr Péter vezérigazgató-helyettes felügyeletével ott tart, hogy Veres János, Szilvásy György és Helmeczy László is ott panaszkodik, hogy mennyire meghurcolták őket.

– Az Alinda című műsorban elhangzott, hogy a romagyilkosságokért is a Hír TV-t terheli a felelősség.
– Döbbenetes, hogy amikor valaki erről beszél, a műsorvezető csak annyit tud mondani, hogy ez már egy másik Hír TV. Vajon mit érezhettek azok az ottani munkatársak, akik korábban is a csatornánál dolgoztak?

– Szóval az új Echo TV a régi Hír TV?
– A jobboldali tévénézők számára mindenképpen. De ez egy más műfajú csatorna, mint a Hír TV volt. Bár május óta átálltunk az óránkénti híradásokra, és a politikai híreinknek jelentős szerepük van, nem hírmédiumot akartunk létrehozni. Inkább az elemzés és az események hátterének a megvilágítása a célunk.

Nagyon sok véleményműsort indítottunk, felvonultatva a legkarakteresebb megmondóembereket Lovas Istvántól Megadja Gáborig.

Van egy nagyon erős újhullám a publicisztikai műfajban, számos „jobber blogger” ír magas színvonalon, akik még élőszóban is nagyon szórakoztatók, és persze kíméletlenek a liberális véleményekkel szemben. Sok műsorunkban kapnak majd szerepet.

– Szembetűnő a különbség a régi Echo TV-s stúdiókép és a mostani látványvilág között. Végre 16:9-es képarányban és HD-ban látható majd az adás. A Híradó és az esti háttérműsor stúdiójában le lehetne forgatni a Star Trek következő epizódját. Mi volt a koncepció?
– Az, hogy tátva maradjon a néző szája. Mivel alapvetően beszélgetős, úgynevezett talk-tévét hoztunk létre, ami képileg sehol a világon nem túl izgalmas, ezért elhatároztuk, hogy kilépünk a „filmezett rádióműsor műfajából”.

A díszleteken és az arculaton két világszínvonalú magyar cég dolgozott. A végeredmény lenyűgöző,

de a decemberi indulásig nem lőjük le a poént. A Híradó díszlete valóban sci-fi, nekem ugyan inkább a Csillagok háborúja ugrik be róla, de ezen nem fogunk összeveszni.

Az épületben öt műterem van, ebből egyelőre hármat használunk, januárban kezdjük tervezni a virtuális díszletet a 4-es stúdióhoz. A 400 négyzetméteres produkciós stúdiónk már elkészült, a képi világa rengeteg variációt rejt, 15 műsort veszünk fel ott, köztük a nálunk a képernyőre visszatérő Jegyes-Tóth Kriszta vitaműsorát, és a már most is nagyon népszerű Sajtóklubot vagy Ba­yer Zsolt új talkshow-ját.

– Bayer Zsolt mint showman?
– Nem kell megijedni, Bayer Zsolt nem fog bogarakat enni, és nem fog rappelni sem. Ez is politikai műsor lesz, mint a többi, csak egy kicsit tágítjuk a kereteket. De egyelőre nem mondhatok többet.

– Bulvárosodnak? Fognak főzőcskézni a fideszes politikusok az Echo TV műsoraiban?
– Szó nincs róla.

– Ha viszont rétegműsorokat készítenek, kénytelenek beérni kevesebb nézővel.
– Nézettségben már most sem állunk rosszul, bár jelentős hátrányt kell ledolgoznunk. A napi nézőszám négyszerese a tavalyinak, és folyamatosan nő, pedig még semmilyen reklámkampányunk nem volt, és egyelőre nem vagyunk jobb helyen a kábelcsomagokban sem. De nem minden a nézettség.

A hírgenerálás – hogy hivatkozzanak a műsorainkra, a nálunk elhangzott nyilatkozatokra – legalább annyira fontos.

Informátor című magazinunk például alapvető tájékozódási pont a konzervatív nézőknek.

– Nem középen állnak, mint ahogy más médiumok mondják magukról?
– Objektívek vagyunk, mint az RTL, kiegyensúlyozottak, mint az ATV, és pártatlanok, mint a Hír TV. A médiatörvényt mi is betartjuk, de

azt ígérhetem, hogy a homoszexuálisok házassága mellett például biztos nem fogunk kampányolni, és nem az Echo TV fogja kidomborítani Soros György filantróp énjét sem.

Vannak témák, amelyekben fontos a véleményütköztetés, de egy olyan világban, ahol II. János Pál pápa bretagne-i emlékművéről el kell bontani a keresztet, a svéd óvodákban nem nélküliekké nevelik a gyerekeket, ott kellenek a szilárd meg­győződések.

Borsodi Attila - ]]>www.magyaridok.hu]]>

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Alámerült atlantiszom (142) Gasztronómia (539) Tereb (146) Nagyvilág (1309) Rejtőzködő magyarország (168) Irodalmi kávéház (537) Heti lámpás (310) Életmód (1) Flag gondolja (36) Belföld (10) Gazdaság (702) Vetítő (30) Tv fotel (65) Politika (1582) Mondom a magamét (7501) Mozaik (83) Történelem (17) Nézőpont (1) Titkok és talányok (12) Szépségápolás (15) Jobbegyenes (2778) Kultúra (6) Emberi kapcsolatok (36) Sport (729) Egészség (50) Autómánia (61) Mozi világ (440)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>