Ma 2024 április 30. Katalin, Kitti napja van. Holnap Fülöp, Jakab napja lesz.
38cab838b092fe7178989a91f6e72d17.jpg

Nem mehetett Szlovákiába köztársasági elnökünk

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

Példátlan eset: Sólyom László magyar államfőt "kitiltották" Szlovákiából. Diplomáciai jegyzékben tudatták, hogy jelenléte nem kívánatos. Belépését ugyan nem fogják akadályozni, de ha ezt nem veszi tudomásul, azt Szlovákia durva provokációnak és Szlovákia iránti tiszteletlenségnek fogja tekinteni.

Péntek délután előbb Miroslav Lajcák, a szlovák diplomácia vezetője tartott értekezletet a Pozsonyba akkreditált diplomatáknak. Elmondta: jóllehet ez egy kétoldalú esemény, fontos, hogy Szlovákia megfelelően reagáljon rá.

A "megfelelő reakció" nem sokat váratott magára. Robert Fico miniszterelnök rendkívüli sajtótájékoztatón jelentette be, hogy megtagadja Sólyom Lászlótól a beutazás lehetőségét. Erről diplomáciai jegyzékben tájékoztatta a magyar nagykövetség munkatársát. Ján Packa országos rendőrfőkapitánynak kellett volna figyelmeztetnie Sólyom Lászlót a komáromi Erzsébet hídon arra, hogy nemzetközi jogot sért, ha az ország területére lép.
 


Erre nem került sor. Sólyom László a hídon rögtönzött sajtótájékoztatót. Kijelentette, hogy két szövetséges ország kapcsolatában megmagyarázhatatlan egy ilyen eljárás. "Ez két szövetséges állam kapcsolatában megmagyarázhatatlan és kimenthetetlen lépés, különös tekintettel a kitiltás indoklására, vagyis arra, hogy jelenlétem biztonsági kockázatot jelentene" – mondta. A magyar elnök szerint a szlovák fél már két hónapja tudott komáromi útjáról. "Remélem, hogy az utóbbi napok hisztériája a legfelsőbb állami szinteken nem a szlovák nép érzelmeit tükrözi" – hangoztatta a magyar államfő. Sajnálta, hogy nem mondhatta el beszédét a szoboravatáson, mely éppen arról szólt, hogy Szent István közös királya volt a szlovák és a magyar népnek.

Révkomáromban egyébként rendkívüli rendőri intézkedéseket foganatosítottak. Jelen volt az országos és a kerületi rendőrfőkapitány, a járási rendőrkapitány, valamint több száz egyenruhás és civil rendőr. Az ünnepséget a Szlovák Nemzeti Párt és a Szlovák Nemzeti Egység szimpatizánsai bekiabálásokkal és fütyüléssel igyekeztek megzavarni.

A Sólyom-hisztéria pénteken már a kora reggeli órákban elkezdődött. A szlovák külügyi tárca szóvivője közleményt adott ki, melyben közölte, Miroslav Lajcák külügyminiszter csütörtök este Heizer Antal nagykövet útján arra kérte Sólyom Lászlót, hogy "tekintettel a pillanatnyi légkörre és az események aktuális alakulására ma ne utazzon Szlovákiába".
 


Heizert Ivan Gasparovic államfő is magához rendelte. Az elnöki hivatalban folytatott megbeszélésen a diplomata útján arra kérte magyar partnerét, mérlegelje, hogy elutazik-e Komáromba. "A nagykövet úrnak tolmácsoltam, nyugtalanít a látogatás formája. Örülni fogok, ha az elnök úr komolyan veszi aggodalmamat" – mondta. Az elnök megemlítette, hogy augusztus 21. gyászos nap Csehszlovákia történetében.

A szlovák államfő szerint, ha Sólyom nem tartja tiszteletben kérését, akkor a látogatásra nem tud másként tekinteni, mint feszültségszításra. "Ez azonban nagyon rossz lenne. Ezért döntésének nagyon fontos szerepe lesz kétoldalú kapcsolataink további alakulásában" – mondta. Gasparovic azt állítja, hogy Sólyom látogatása nem magánjellegű, mivel nyilvános helyen szerepelne, és találkozna a város vezetőivel, "ez is azt jelzi, hogy egy adott célt követ, hisz a történelmi Magyarország más területeire is ellátogatott hasonló módon, így kikövetkeztethetjük, mi a valódi célja".

Gasparovic azt azonban kizárta, hogy a látogatás miatt Szlovákia megszakítaná diplomáciai kapcsolatait Magyarországgal. Kiemelte, hogy Sólyommal nagyon jó a kapcsolata, ha azonban sor kerül a látogatásra, "akkor olyan helyzet fog kialakulni, melynek nyomán új utakat kell keresni a kommunikációban".



Sólyom László ma nem szívesen látott személy Szlovákiában, ismételte meg korábban Robert Fico miniszterelnök Pozsonyban, a Csalogány-völgyi temetőben, Alexander Dubcek sírjánál tartott megemlékezés után.

Fico szerint "a magyar államfő látogatásának célja egyértelműen a provokáció, annak is a legdurvább formája". Fico lemondta egész napi programját arra hivatkozva, hogy "mindkét országban szervezkednek a szélsőségesek". Augusztus 21-én volt 41 éve, hogy a Varsói Szerződés öt tagállamának csapatai – köztük a magyar katonák is – bevonultak Csehszlovákiába, hogy véget vessenek a prágai tavaszként ismert reformfolyamatnak. A magyar hadsereg csak statisztaszerepet játszott Csehszlovákia 1968 augusztusi szovjet megszállásában – jelentette ki ezzel kapcsolatban Michal Horsky szlovák politológus a SITA hírügynökségnek. "Összekötni ezt az évfordulót Sólyom látogatásával szándékos ferdítés, helytelen, és külügyminisztériumunk csekély kultúrájának bizonyítéka" – jelentette ki Horsky.

 



Fico nyilatkozata

Szlovákia nem engedi be területére Sólyom László magyar államfőt – jelentette be Robert Fico szlovák miniszterelnök pozsonyi sajtóértekezletén. Az erről szóló diplomáciai jegyzéket délután adták át Magyarország pozsonyi nagykövetségének. Fico szerint a határon figyelmeztetik fogják Sólyom Lászlót a diplomáciai jegyzékre: pénteki szlovákiai látogatása nem kívánatos, de a döntésnek a szlovák hatóságok nem kívánnak erővel érvényt szerezni. "Ha a Magyar Köztársaság elnöke a diplomácia jegyzék ellenére Révkomáromba látogat, durván megsérti a nemzetközi jogszabályokat, a Szlovák Köztársaság törvényeit és a Szlovák Köztársaság szuverenitását"– jelentette ki Robert Fico. "Ennek a diplomáciai kommunikációnak a semmibevétele a kétoldalú szlovák-magyar viszonyban meglévő feszültség további tudatos növelését jelentené" – közölte fenyegetően Robert Fico, aki szerint Pozsony és Budapest diplomáciai viszonyában példa nélküli esetről lenne szó. Miroslav Lajcák külügyminiszter és a kormányfő egyaránt úgy véli, hogy a szlovák fél eljárása "teljes mértékben összhangban van az Európai Unió rendelkezéseivel és a szlovák törvényekkel".



A pénz a fontos

Szerdán még úgy tűnt, akár koalíciós válság is kibontakozhat Szlovákiában, csütörtökön azonban azoknak a politológusoknak a véleménye igazolódott be, akik azt állították, hogy a Szlovák Nemzeti Párt (SNS) számára a pénz és a hatalom közelsége az igazán fontos. Robert Fico miniszterelnök bejelentette, leváltja a nemzetiek által delegált környezetvédelmi minisztert, Viliam Turskyt, és a következő tárcavezető nem a nemzetiek jelöltje lesz. A 2006 nyarán kötött koalíciós szerződés értelmében a poszt a nemzetieknek jár.

 

Tursky a hőerőművekben keletkező pernye megsemmisítésére kiírt pályázatba bukott bele, mert nem a legolcsóbb ajánlatot tevő, hanem egy nemzetiekhez közelállónak mondott cég nyerte a pályázatot. Tursky volt a Fico-kabinet harmadik környezetvédelmi minisztere. Két elődjét is anyagi visszaélések gyanúja miatt váltották le. Ján Slota kijelentette, hogy tárgyalni fog a kormányfővel arról, milyen újabb tárcát kaphatnának a nemzetiek a környezetvédelmi helyett. Robert Fico közölte: nem kívánja semmivel kompenzálni a Szlovák Nemzeti Pártot. Az SNS-t nem a stabilitás, hanem a pénz érdekli – mondta Ján Baránek politikai elemző. A kormánykoalíció ki fog tartani a választási időszak végéig. Ráadásul a parlamentben sem akadna kilencven képviselő, aki megszavazná az előre hozott választásokat, mert kockázatos lenne.

 

Kocur László (Pozsony), a Magyar Hirlap összeállítása

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Kultúra (7) Belföld (11) Gasztronómia (539) Titkok és talányok (12) Vetítő (30) Tereb (146) Rejtőzködő magyarország (168) Emberi kapcsolatok (36) Tv fotel (65) Történelem (18) Politika (1582) Mozaik (83) Mozi világ (440) Gazdaság (707) Flag gondolja (36) Irodalmi kávéház (537) Mondom a magamét (7571) Jobbegyenes (2794) Szépségápolás (15) Egészség (50) Életmód (1) Alámerült atlantiszom (142) Sport (729) Autómánia (61) Nagyvilág (1310) Heti lámpás (312) Nézőpont (1)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>