Ma 2024 március 28. Gedeon, Johanna napja van. Holnap Aguszta napja lesz.
1647ca726c58abe5290b03a00fdd5e59.jpg

Liberális gőg és sértettség

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

A demokrácia fölkent bajnokai ma Euró­pában a magukat liberálisnak tekintő különféle csoportok, érdek­szöv­et­ségek. Amikor ezek megnyilat­koznak, személyükben vagy cso­port­jaikban maga az „értelmiség” szól, hisz ők az értelmiség, ők értelmiségiek, a többi ösztönlény, gondolkodásra képtelen, vagyis alacsonyabb rendű tömegember.

Ebből egyenesen következik, hogy ők hivatottak vezetni az emberiséget, legalábbis Európát, mint a felsőbbrendű szellem választottjai. Ugyancsak ebből következik sértettségük is, ha mégsem egészen így alakul a helyzet valahol. Ha ők emelnek hatalomba valakit, ha az ízlésük, világképük szerint, az ő szavukra hallgatva végzi a munkáját, akkor minden rendben van. Ha nem, ha valahol véletlenül a népakarat dönt, akár jól, akár kevésbé jól, akkor ott diktatúra van, egyebekről nem is szólva.

A múlt szerdán ismét megnyilatkozott, most a Berliner Zeitung online oldalain Heller Ágnes, úgy is mint magyar állampolgár és Magyarország-szakértő, úgy is mint a világliberalizmus nagy öregje. Pontosabban: öregasszonya. Ebben még nincs semmi újdonság. Az utóbbi időben rendkívüli aktivitást mutat az ország és kormánya becsmérlésében.

Azon sem csodálkozhatunk, hogy éppen Berlin a megszólaltatója, hiszen jó ideje látható már az a történelmileg alapozott, furcsa szerelem, amely bizonyos német véleményformálókat Hellerrel és társaival összefűz, s utóbbiak számára maga Berlin is felettébb otthonos terepnek látszik, jól érzik ott magukat: jólét, szabadság, sajtó, Nobel-díj és a nagy lehetőség, hogy nemzetközi téren is terjesszék magvas véleményüket arról, ami Magyarországon a Gyurcsány–Bajnai-kormányok, az SZDSZ és az MSZP bukása után kialakult.

Heller Ágnes megint érdekes kijelentéseket tett. Szerinte a Fidesz „fundamentalista és fasiszta” . Ez utóbbi megállapítást unalomig hangoztatja, társaival együtt. Szerinte azért fasiszta, mert nacionalizmust szít a társadalomban. Ha egy kormányzat vagy akárki más egy nemzet öntudatát igyekszik erősíteni, miközben sokan gazdag eszköztárral rombolják, akkor az nyilvánvaló nacionalizmus, tehát fasizmus, már-már nácizmus, tehát antiszemita. Vagyis minden, ami nem szalonképes Európában. Annyi ebből is érthető, hogy legszívesebben letörölnék a föld színéről a nemzeteket és a nemzethez fűződő érzéseket, mert útban vannak, mert egy nemzetek fölötti massza nekik előnyösebb lenne.

Azt már nehezebb megfejteni, hogy Heller szerint mitől és milyen értelemben „fundamentalista” a Fidesz. Milyen fundamentalizmusról van szó? Iszlám, zsidó, keresztény fundamentalizmusról, vagy valami más fajtáról? Ez nem derül ki a nyilatkozatból. Az viszont igen, hogy Heller szerint a magyarok nagy többségének fogalma sincs az európai demokráciáról. Csak annyit tudnak, hogy „ott” gazdagok az emberek, ők meg szegények, és ezért tartják a markukat. Itt nincs semmi, ami félreérthető volna a filozófus asszonyság szavaiban. Az ő magasrendű gondolatvilágában ez a magyar nép egy alja nép, amely ezek szerint nem akar és nem is tud dolgozni, mint nyugati társai, de velük azonos színvonalon szeretne élni, sok pénzzel a zsebében. Velük szemben ők, „értelmiségiek” persze jól ismerik az európai demokráciát, s ha akad még valaki rajtuk kívül, aki értelmiségi vagy középosztálybeli, az vagy hazudik, vagy fasiszta. Itt már a gőg mellé nem is a sértettség, hanem a magyar nép iránti gyűlölet és a düh társul. Az a kérdés, hogy miért. Talán azért, mert ez a nép választotta ezt a kétharmados kormányzatot. Vajon mondaná-e ugyanezt, ha még mindig Gyurcsány és balliberális szövetségesei garázdálkodhatnának ebben az országban? Aligha, pedig a kormányok, pártok jönnek-mennek, de a nép marad, ha történelmi sorsa következtében némiképpen változik is. Amint változott is, mert a Heller Ágnesék által is támogatott – akkor még nem liberális, hanem kommunista – rendszer megtette a magáét.

Ha nem tudnánk, hogy Heller Ágnes nyilatkozata egy nemzetközi síkon folytatott kampány része, ügyet sem vetnénk rá, szót sem érdemelne. A baj az, hogy Berlintől Brüsszelig és Washingtonig szervezkednek egy nagy ívű program érdekében. Eszerint móresre kell tanítani a magyarokat, a kormányukat pedig le kell váltani, és a helyére kell állítani az általuk kijelölt kormányfőt. Így áll helyre a világ rendje. Azt nem látják, vagy nem akarják látni, hogy ha valamit tehetnek valóban szélsőséges indulatok élesztéséért, akkor az ilyesféle megnyilatkozásokkal a legjobb úton haladnak abba az irányba. A felsőbbrendű „értelmiségi” elme azt is felfoghatná, hogy már nemcsak a magyarokról van szó, hanem az egész Európáról, mert népeinek egyre inkább elegük van belőlük a nyugati és a keleti térfélen egyaránt. Vagy ezt nagyon is jól tudják, csak már túlságosan hosszú nekik ez a békés időszak Európa életében? Kell már egy kis felkavaró nyugtalanság, anarchia, másfajta harc, másféle üzlet? Csakugyan, régen volt már háború az öreg kontinensen, van annak már jó háromnegyed évszázada. És hol vannak a régi jó polgárháborúk? Hol a leverhető lázadások? És hol maradnak az újfajta messiások, az új piacok és az új osztozkodások? Nem egy nyilatkozat, nem ez a nyilatkozat, de sok hasonló szereplés felborzolhatja még az európai kedélyeket.

Bíró Zoltán - magyarhirlap.hu

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Sport (729) Tv fotel (65) Politika (1582) Mozi világ (440) Alámerült atlantiszom (142) Jobbegyenes (2778) Nézőpont (1) Történelem (17) Mozaik (83) Belföld (10) Vetítő (30) Kultúra (6) Rejtőzködő magyarország (168) Életmód (1) Heti lámpás (310) Flag gondolja (36) Tereb (146) Gasztronómia (539) Egészség (50) Szépségápolás (15) Titkok és talányok (12) Nagyvilág (1309) Irodalmi kávéház (537) Mondom a magamét (7501) Emberi kapcsolatok (36) Gazdaság (702) Autómánia (61)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>