Ma 2024 március 29. Aguszta napja van. Holnap Zalán napja lesz.
aa36e22913db4415678280745fc587e7.gif

Ingyen van-e az ingyen tankönyv?

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

Napokon belül kezdődik az iskola, sok helyen már megvehették a szülők a tankönyveket. Nem kevés az összeg, melyet már az általános iskolában ki kell adnunk a könyvekért: átlagosan 8-15 ezer forintba kerül egy 7-14 éves nebuló könyvcsomagja. És ami ingyen van, az sincs mindig ingyen.

Kik jogosultak ingyenes tankönyvcsomagra?

A tartósan beteg, a testi, érzékszervi, értelmi, beszédfogyatékos, autista vagy halmozottan fogyatékos, a pszichés fejlődés zavarai miatt a nevelési, tanulási folyamatban tartósan és súlyosan akadályozott - például diszlexiás, diszgráfiás, diszkalkuliás -, a három- vagy többgyermekes családban élő, a nagykorú és saját jogán családi pótlékban részesülő, valamint a rendszeres gyermekvédelmi kedvezmény feltételeinek megfelelő diákok jogosultak az ingyenes tankönyvellátásra.
A gyermeküket egyedül nevelő szülők már nem –ezt azzal indokolták a döntéshozók, hogy manapság egyre elterjedtebb azok aránya, akik nem kötik össze papíron is az életüket, így jogi szempontból egyedülállónak számítanak, holott valójában egy párt alkotnak.
 
 
Az ingyen tankönyv sok esetben nem azt jelenti, hogy az új évfolyam megkezdéséhez szükséges tankönyveket újonnan kapják meg a gyerekek, és az az ő tulajdonuk is marad. Gyakran előfordul, hogy az iskola csak kikölcsönzi a használt, nem is mindig jó állapotú tankönyveket, amit aztán év végén vissza is szed. Ez több szempontból is akadályozza a gyereket a tanulásban: nem írhat bele, nem fűzhet megjegyzéseket a tankönyvi szöveghez, és ha későbbi évfolyamban vissza kéne keresnie valamit a régi könyveiből, az nem áll rendelkezésére.
 
Emellett rendszerint külön kell fizetni a nyelvkönyvekért, atlaszokért is, melyek a legdrágább tankönyvek közé tartoznak.
 
A Magyar Szülők Országos Egyesülete (MSZOE) szerint tilos az ingyenes tankönyvellátásra jogosultaktól pluszpénzt kérni, akármennyibe kerül a tankönyvcsomag az adott évfolyamon. Az ingyenességet szó szerint kell venni – tette hozzá Keszei Sándor szóvivő. Mint fogalmazott: tilos az ingyenes tankönyvellátásra jogosultaknak összefirkált, gyűrött, használt tankönyveket adni ingyenesség címén, míg osztálytársaik „szép” új tankönyvekből tanulhatnak. Az agyonhasznált tankönyveket le kell selejtezni, nem lehet tankönyvtámogatás címén újra kiadni. Ha a tanulóktól beszedett használt tankönyveket ingyenesség címén másodszor is kiadják, az csalásnak minősül, hiszen az iskola az arra jogosult tanulók után minden évben újra megkapja a költségvetési támogatást – fejtette ki a szervezet képviselője.
 
 
Az MSZOE azt javasolja, hogy a tankönyvellátásnál a jelenlegi normatív elosztási elv helyett olyan rendszert érvényesítsenek, amely a valódi szükségleteket veszi figyelembe, vagy vezessék be a minden tanulóra kiterjedő, teljesen ingyenes iskolai tankönyvellátást. A szülői szervezet szerint az iskola, illetve a tankönyvforgalmazó köteles biztosítani, hogy a tanuló a törvényben szabályozott iskolai tankönyvellátásban legfeljebb a tankönyvjegyzékben feltüntetett maximált terjesztési áron jusson hozzá a tankönyvhöz, akár az iskolában, akár a tankönyvboltban vásárolja meg a könyvcsomagot. A tanuló évfolyamonként két alkalommal jogosult a tankönyvjegyzékben szereplő áron megvenni ugyanazt a tankönyvet – írta közleményében Keszei Sándor, MSZOE sajtószóvivő.
 
Súlyosan sérti az egyenlő bánásmód elvét, hogy az egy- és kétgyermekes rászoruló családok kiesnek az ingyenes tankönyvre jogosultak köréből, ha jövedelmük pár száz forinttal meghaladja a rendszeres gyermekvédelmi támogatás összegét, amely jelenleg egy főre számítva 35 625 forint – ismertette az MSZOE álláspontját a szóvivő.
 
Forrás: MNO /link: ]]>http://www.mno.hu/portal/658129 /]]>
 
 
Nágel Zsuzsanna
Szerző a Flag Polgári Műhely tagja
 

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Autómánia (61) Életmód (1) Kultúra (6) Vetítő (30) Flag gondolja (36) Jobbegyenes (2778) Nézőpont (1) Heti lámpás (310) Szépségápolás (15) Belföld (10) Alámerült atlantiszom (142) Egészség (50) Nagyvilág (1309) Tv fotel (65) Gasztronómia (539) Történelem (17) Titkok és talányok (12) Mozaik (83) Mondom a magamét (7501) Mozi világ (440) Rejtőzködő magyarország (168) Politika (1582) Emberi kapcsolatok (36) Tereb (146) Sport (729) Irodalmi kávéház (537) Gazdaság (702)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>