Ma 2024 március 29. Aguszta napja van. Holnap Zalán napja lesz.
e3587c1b840c9dbe499947c65720b939.jpg

Feltámadás

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

Azt mondják, hogy akik megjárták a másvilágot, és egy pillanatra megpillantották a kimondhatatlant, más mércével mérik az életüket. Egy klinikai halálból „visszatért” férfi például azt mesélte, hogy amióta újra a földi életet éli, egyáltalán nem aggodalmaskodik.

Régebben különféle szenvedélyek rabságában és a munka megszállottjaként őrölte magát – ma a mezőket járja, virágot keres, bámulja a kék eget és gyermeki rácsodálkozással hallgatja a tücsökzenét.

Ez a valódi emberi énünk. És milyen könnyen elfeledkezünk arról, hogy mezőket járni, felhőket nézegetni nem valamiféle szabadidős tevékenység, hanem lelki szükségszerűség. Mert aki harmóniába olvad a természettel, az megérti és szereti Istent. Annak nem bizonyság vagy hit dolga, hanem magától értetődő, hogy maga is a teremtés része. A titkok mélyére hatolva végül megtalálja önmagát, elindul a saját útján, és bevégzi, amire eleve elrendeltetett. Az ilyen embernek még a klinikai halált sem kell megjárnia, hogy derűsen tekintsen élete folyására.

Az emberi szenvedés mértékének megállapítása önkényes eljárás. Ha munkanélküliek vagyunk Magyarországon, a heti tíz dollárból tengődő, ivóvízért ötven kilométert gyalogló afrikaihoz képest mégis gazdagnak mondhatjuk magunkat, hiszen legalább van ruhánk és tető a fejünk felett. A hollywoodi producer gazdagságáról azonban nem is álmodhatunk. Az emberi jogizmus önmagában már e tény rögzítésén elbukik: emberi méltóságot kiegyenlíteni képtelenség, ködös utópia pusztán, hogy a szegénység, a nyomor, a bűn, a számkivetettség korszerű gondolkodással vagy intézményi reformmal végleg felszámolható. A modern Európa legnagyobb tévedése éppen ez az élettől elrugaszkodott szemlélet: elméletileg átölelik a társadalmat, de a hús-vér valóságtól visszahőkölnek. A szabad gondolkodás apostola, Jean-Jacques Rousseau is ebbe a csapdába esett, ahogyan egy kortárs márki szellemesen megjegyezte róla, minél inkább szereti az emberiséget, annál kevésbé szeretik őt az emberek.

A húsvéti önvizsgálatot kezdjük azzal, hogy feltesszük magunknak a kérdést: a magam életét élem? Jó így nekem, vagy változtatnom kellene? És ha igen, milyen úton indulok tovább? Mihez értek, mit szeretek csinálni? Milyen káros szenvedélyeim vannak? Ellenőrzöm, felügyelem-e a saját életemet, vagy más uralkodik felettem? Mindenesetre nincsenek reménytelen helyzetek, ezt feltétlenül tudnunk kell. De az is igaz, hogy helyettünk senki nem oldja meg a bajainkat.

Ideje cselekvésre váltanunk az üres moralizálást és a szócséplést. Országos és magánnyomorúságaink java a szóinflációból származik: e hajlamunkat feltétlenül le kell gyűrnünk. Hagyjuk magunk mögött az irigységet, a mások állandó kukkolását, a kisebbrendűségi érzésnek e jellegzetesen magyar fogyatékosságát is. Végezetül ne áltassuk és ne hitegessük magunkat, ne engedjünk teret az álmok szabad folyásának – helyette bástyázzuk körül magunkat a valóság elemeivel. Mert ne feledjük: „Tévedni emberi, a tévedéshez ragaszkodni viszont esztelen dolog…” Mintha Lucius Annaeus Seneca, a római bölcs személyesen ismerte volna a 21. század eleji magyarokat.

Nem udvarolni a nemzeti fogyatékosságoknak, de kezet nyújtani a másik magyarnak, építeni magunkat, és miután önismeretet szereztünk, a hazánkat is – így kellene élnünk. És a bűnt, a mocsarat, a lelki förtelmet eltaszítva követni a jót, kutatni a szépet, örülni a nemesnek, emberben, tárgyban, tudományban, mesterségben, csillagban, mezőben és holdfényben… Néha felidézni, hogy mások jobban szenvednek nálunk, őszintén meghallgatni a szenvedőt, legyűrni a saját démonainkat – ugye, hogy nem is könnyű?

A feltámadás roppant demokratikus intézmény: mindenki számára elérhető.

Szentesi Zöldi László, magyarhirlap.hu

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Heti lámpás (310) Mondom a magamét (7501) Egészség (50) Autómánia (61) Kultúra (6) Sport (729) Belföld (10) Életmód (1) Tereb (146) Flag gondolja (36) Rejtőzködő magyarország (168) Gasztronómia (539) Mozi világ (440) Vetítő (30) Nézőpont (1) Mozaik (83) Történelem (17) Jobbegyenes (2778) Szépségápolás (15) Tv fotel (65) Irodalmi kávéház (537) Titkok és talányok (12) Emberi kapcsolatok (36) Alámerült atlantiszom (142) Gazdaság (702) Politika (1582) Nagyvilág (1309)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>