Ma 2024 április 26. Ervin napja van. Holnap Zita napja lesz.
d22eb33ecdaa788c61fc63dab46fea4f.jpg

Európa a maoizmus után

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

Megszabadult a világváros a maoista szellemi terrortól. A kulturális kirekesztés oldódik, az utca hangulata fesztelenebb.

Budapest a húszévi maoista szellemi hatalmaskodás után, ha lassan is, de magára talál. A kulturális kirekesztés oldódik, az utca hangulata fesztelenebb. A két évtized alatt felhizlalt csődtömeget még sokáig nyögi a világváros, de már előrevivők a viták.

Szabadabb a lélegzet.

Van élet a maoista után – tapasztalhatja a polgár. A sok jóvátehetetlen kár – elkótyavetyélt értékek, bűnözési hullám, korrupciós rombolás, hazugságterror, művészeti züllesztés – fájdalmas ugyan, de megkezdődhet az újjáépítés.

Itt már nem rúghat labdába újabb maoista.

Az utóvédharcok ugyan dúlnak. Az A-betűre formált körzőkkel jegyzett éttermekben gyülekezik a mester és a legényhad. Fogadkoznak, papolnak, vakolnak, kalapolnak nagy reményekkel. Nagymesterterveket szőnek, kötényt kötnek. Készülnek.

A demokráciára azonban nem lehet kötényt maslizni.

Európát is meg kell szabadítani a fő maoistától. Budapest tapasztalta, hogy aki egyszer maoista volt, az nem képes kigyógyulni ebből a mentális megbetegedésből. A maoizmus tönkreteszi az agyat.

Buggyanttá teszi megszállottját.

A baj az, hogy ennek egy európai nagyváros látta kárát húsz éven keresztül – és utána is. A Duna-parti főváros már három esztendeje megszabadult a maoistától, de még mindig nincsenek lefestve az útburkolati jelek.

Előtte a maoista tizenöt évig nem festette le.

A világvárosban húsz éven keresztül lestrapálta a buszokat a maoista. Egyre emelkedtek a jegyárak, egyre bizonytalanabbá vált a közlekedés. A maoista ment, a lestrapáltság maradt. El kellett kezdeni a buszok cseréjét.

De miért épp Bumeráng buszokat kellett venni Bergengóciából?

Valamikor csodás buszgyártó kapacitása volt a térségnek, de lezüllesztették. Újra lehetne indítani, ámde pénz kellene hozzá. Pénz van – pontosabban volt. De a bergengóc csodabuszokra kellett költeni.

„Garanciális” javításuk is két- és fél millió batkába kerül.

Három hónap használat után cserélni kell a féket. Esnek szét a buszok – hiszen elővárosi, és nem belvárosi közlekedésre tervezték a bergengócok. Vajon miért ezeket kellett megvenni? Ez is a maoista öröksége? Lezsírozta a buszüzleteket is előre? Ahogy annak idején a villamos bizniszt sínre helyezte.

Vagy ahogy a „kétes metró” építését összeomlasztotta.

Az államadósság terhére építették volna meg a metrót a boronácok. Igen ám, de akkor nem lett volna lehetőség a mutyizásra. Ezért maoista lefújta az építést, „mert nem tisztán üzleti” lett volna a megoldás.

Így aztán üzleti lehetett - nem tisztán.

A metró körül is, az államadóság körül is burjánozhatott a mutyi – két legyet ütött egy csapásra. Mert a lezüllesztés volt a kapott feladata. Erre okosították ki még a nyolcvanas években a tengerentúlon.

Mára azonban megszabadult a világváros a maoista szellemi terrortól.

A kulturális kirekesztés oldódik, az utca hangulata fesztelenebb. A két évtized alatt felhizlalt csődtömeget, az elvtársakkal való összemutyizás ártalmait még sokáig nyögi a világváros, de már előrevivők a viták. Szabadabb a lélegzet.

Európát is meg kell szabadítani a maoizmus nyűgétől.

Élvezzék busás végkielégítésüket a maradiság tuskói, a visszahúzó erők bugrisai, a múltban megrekedt fafejűek. Menjenek tengerparti luxusvillájukba, dőzsöljenek az összehörcsögölt vagyonból.

Végre szabadulhasson meg tőlük a kontinens. 

Kovács G. Tibor - gondola.hu

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Mondom a magamét (7561) Történelem (18) Titkok és talányok (12) Jobbegyenes (2793) Flag gondolja (36) Tv fotel (65) Gazdaság (706) Irodalmi kávéház (537) Mozi világ (440) Egészség (50) Heti lámpás (312) Mozaik (83) Politika (1582) Autómánia (61) Nagyvilág (1310) Gasztronómia (539) Kultúra (7) Sport (729) Belföld (11) Szépségápolás (15) Rejtőzködő magyarország (168) Nézőpont (1) Életmód (1) Alámerült atlantiszom (142) Emberi kapcsolatok (36) Vetítő (30) Tereb (146)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>