Ma 2024 április 25. Márk napja van. Holnap Ervin napja lesz.
4942e9db8d4ad02c5b090410c8b3bbc2.jpg

Egy bukás anatómiája

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

Gyurcsány Ferenc felsőoktatásban töltött idejét nem pusztán a plágiumgyanús tanári szakdolgozat fémjelzi, egyetemi KISZ-titkári pozíciója révén felvételi nélkül került be a pécsi egyetem közgazdasági karára – derül ki a Heti Válasz holnap utcára kerülő számából.

A volt miniszterelnök 2003-ban így nyilatkozott a Mozgó Világ című folyóiratnak: „Úgy terveztem egyébként, hogy közben még más egyetemeket is elvégzek, párhuzamosan akartam járni a műegyetemre, az építészkarra és a közgázra, jelentkeztem is, csak nem engedtek egyszerre két helyre járni, jó Köpeczi Béla miniszter utasította el a kérvényemet. Végül azt engedte meg, hogy negyedéves főiskolai hallgatóként úgy jelentkezzem a közgázra, mintha már diplomás lennék, hogy másoddiplomásnak számítsak, ne kelljen felvételiznem, pedig a diplomát csak júniusban szereztem meg."

Az egykori miniszterelnök pályáját a szakdolgozatbotrány apropójából áttekintve szembeszökő, hogy Gyurcsány Ferenc mostanság a rendszerváltás körüli karrierjét ismétli meg. Akkoriban a politikus egyre marginálisabb szervezetek egyre radikálisabb szószólójaként igyekezett kompenzálni a levegő elfogyását: KISZ, Demisz, Új Nemzedék volt a sorrend. Ennek mintájára az elmúlt pár évben Gyurcsány Ferenc a szocialista párt főáramától a platformalkotó kisebbségen át az önálló, pár százalékos népszerűségű formáció alapításáig jutott.

További részleteket és Gyurcsány Ferenc 1988-as vallomását normasértő magatartásáról a május 10-én megjelenő Heti Válaszban olvashatja, amely digitalizált formában a ]]>Digitalstandon]]> keresztül is megvásárolható.

Gyurcsány új üzletei

Lenne hova visszavonulnia Gyurcsány Ferencnek. Hiszen, bár politikusként azonosítja magát, egy pillanatig sem szűnt meg üzletemberkedni. Cégét, az Altus Zrt.-t például nemrég „bevezette” Bulgáriába, Albániába és Kínába – derül ki a Heti Válasz holnap utcára kerülő számából.

„Életemben egyszer már voltam politikus. Snitt. Aztán lettem üzletember. Snitt. És most újra politikus leszek. Ezek a szerepek elválnak egymástól" - nyilatkozta a Magyar Hírlapnak 2003-as sportminiszteri kinevezése előtt a Kommunista Ifjúsági Szövetségben (KISZ) szocializálódott Gyurcsány Ferenc. Ez az állítás persze nem volt igaz: Gyurcsány szerepei persze soha nem váltak el egymástól. A Demokratikus Koalíció mai elnökének pályaíve inkább azt igazolja, hogy nagyvállalkozóként nem tudott eltávolodni az államtól - és politikusként sem a biznisztől. Ha tehát a bukott kormányfő - plágiumgyanús ügye apropóján - esetleg szakítana a közélettel, nem a semmibe kellene visszavonulnia. Várja az évi több milliárd forintos forgalmat bonyolító Altus-cégcsoportja, mely az utóbbi három évben balkáni és kelet-ázsiai skalpokat is gyűjtött.

A politikus olyannyira odafigyelt az üzletmenetre, hogy 2009-ben, kormányfői bukása után fél évvel már csoportbővítésbe fogott: az Altus leánycégeként magán-kereskedőházat jegyeztetett be BudaShen Kft. néven, melyben a „Shen" szórészlet Kína technológiai fellegvárára, Sencsen városra utal. (A kft. a magyar vállalkozói szférának próbál tanácsadói támaszt nyújtani távol-keleti befektetésekhez, és fordítva: kínaiaknak kínál európai uniós lehetőségeket.) A 2010-es választások arra sarkallták Gyurcsányt, hogy újabb nemzetközi tanácsadó társaságot alapítson; az Altus-ConsAlt Kft. létrehozásával lett hova átmenteni az egykor őt vagy Bajnai Gordont szolgáló beosztottakat, így Radnai György kormányfői titkárságvezetőt, illetve Heil Péter minisztériumi kabinetfőnököt. Az Altus-ConsAlt legfontosabb vadászterületévé mára a Balkán vált - csakúgy, mint a 2008-as koalíciós szakítás SZDSZ-es vezéralakjának, Kóka Jánosnak.


Mi több, a politikában egymást amortizáló Gyurcsány és Kóka most kéz a kézben viszi véghez a déli hódítást. Albániában például az Altus-ConsAlt szervezésében az a Central European Investment Services Kft. végezhette el helyi köztisztviselők uniós felkészítését, amelyet a volt liberális pártelnök felesége, Szandrocha Kamilla jegyez. Kóka a mobilfizetési megoldásokat kínáló Cellum-csoport szófiai vállalkozását ugyancsak közösen alapította meg Gyurcsányékkal (Heti Válasz, 2012. március 8.). Szintén a Cellumnál dolgozik az SZDSZ külügyi kabinetjének tagjaként hírnevet szerzett Kaderják Dániel, aki tavaly - mint az Újkorcsoport ifjúsági mozgalom feje - harcos nyilatkozatban állt ki Gyurcsány Ferenc politikája mellett.

Hogy hol működnek ma azok a politikusok, akiket anno Gyurcsány Ferenc csempészett be a hazai közéletbe, egyebek mellett ez is kiderül a Heti Válasz holnapi számából, amely május 10-től a ]]>Digitalstandon]]> keresztül is megvásárolható.

hetivalasz.hu - B. A  -A.B

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Heti lámpás (312) Belföld (11) Mozaik (83) Egészség (50) Nézőpont (1) Jobbegyenes (2793) Kultúra (7) Emberi kapcsolatok (36) Flag gondolja (36) Tereb (146) Szépségápolás (15) Történelem (18) Életmód (1) Gasztronómia (539) Sport (729) Alámerült atlantiszom (142) Politika (1582) Gazdaság (706) Rejtőzködő magyarország (168) Tv fotel (65) Nagyvilág (1310) Mondom a magamét (7561) Vetítő (30) Irodalmi kávéház (537) Autómánia (61) Mozi világ (440) Titkok és talányok (12)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>