Ma 2024 április 19. Emma napja van. Holnap Tivadar napja lesz.
96e04dc5318db4e735572bddae0a22b2.jpg

Liberális „hiénák” az LMP körül – beengedik őket?

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

Önmagát megalázó, elkeseredett lépésnek, kétségbeesett próbálkozásnak tartják politológusok a Lendvai Ildikó által kedden bejelentett visszaléptetéseket. Boros Bánk Levente szerint ez akár fel is robbanthatja az MSZP-t. Zárug Péter Farkas úgy látja, az LMP vezetésén múlik, hogy beengedi-e a pártba a környékén felbukkanó „liberális hiénákat”. 

Önmagát alázza meg, végső elkeseredésében fordult az LMP felé a Magyar Szocialista Párt – így reagált a Magyar Nemzet Online-nak Boros Bánk Levente politológus azokra a hírekre, melyek szerint a választások első fordulójában katasztrofális vereséget szenvedett szocialista jelöltek közül néhányat – a Fidesz kétharmadának megakadályozására – visszaléptet a kormánypárt.

Boros úgy vélekedett, a magukhoz képest is katasztrofálisan szereplő szocialistáknak az LMP-re tett nyomásgyakorlása tulajdonképpen nem más, mint az LMP „eleszdéeszesítésére” tett kísérlet, mivel az újonnan a parlamentbe jutott párt stílusa egyeztethető össze leginkább az MSZP-ével, legalábbis a szocialisták ezzel számolhatnak. A szocialisták úgy gondolhatják, hogy sikerül „magukhoz édesgetni” az LMP-t, mint egykor az SZDSZ-t.



Akár fel is robbanhat az MSZP

A politológus nem számol azzal, hogy az LMP részéről ugyanígy visszalépések történnek, legfeljebb olyan formában, hogy nem kéri választóit egy konkrét jelölt támogatására. Háttéralkuk azért köttethetnek, amelyekről a nyilvánosság nem fog tudni – tette hozzá Boros. Arra a kérdésre, hogy az MSZP-s egyéni jelöltek visszahívása törésvonalat képez-e a pártban, a politológus úgy vélekedett: csak erősíti az eddig meglévő ellentéteket, de „akár fel is robbanthatja az MSZP-t”. Figyelmeztet viszont, „nem lehet tudni, hogy az MSZP-n belüli Gyurcsány-vonal mennyire erős”.

Ballib hiénák az LMP környékén

Zárug Péter Farkas az MSZP kétségbeesett próbálkozásának tartja a visszalépéseket, hogy a totálisan átalakult pártpalettán ne maradjanak teljesen egyedül. Ezért a politológus szerint olyan gesztusokkal próbálkoznak, amelyek korábban már beváltak. Csakhogy a 2010-es választások eredményei pont azt mutatják, hogy mind a társadalom, mind az átalakuló parlamenti patkó teljesen elutasítja az utódpártot. Így az LMP is következetesen ragaszkodik ehhez. Olyannyira, hogy szóvivőjük kéretlen segítségnek tartja a visszaléptetést, amely még köszönetet sem érdemel.



Az LMP „eleszdéeszesedésére” vonatkozó kérdésünkre a politológus elmondta: az egykori liberális vezetők „hiénaként” már meg is jelentek az LMP környékén, és az új párt vezetőinek bölcsességén múlik, hogy valóban fontos liberális küldetést teljesítenek-e a politikai piacon, vagy beengedve a „levitézlett volt minisztereket, egykori balliberális főgurukat”, hagyják, hogy továbbra is szitokszó legyen a liberális kifejezés a magyar társadalom többsége számára. Zárug megjegyezte: az LMP, bár korábban tiltakozott ellene, mégiscsak az SZDSZ egykori társadalmi bázisán szerveződik, ugyanakkor örvendetesnek tartja, hogy kitöltik azt a vákuumot, ami az MDF és az SZDSZ kiesésével keletkezett a centrumban.

mno.hu/ Bucsy Levente - Pálffy Lajos

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Alámerült atlantiszom (142) Szépségápolás (15) Mozaik (83) Tereb (146) Történelem (18) Heti lámpás (312) Irodalmi kávéház (537) Emberi kapcsolatok (36) Autómánia (61) Nagyvilág (1310) Tv fotel (65) Sport (729) Titkok és talányok (12) Politika (1582) Mondom a magamét (7546) Mozi világ (440) Nézőpont (1) Jobbegyenes (2788) Belföld (10) Flag gondolja (36) Kultúra (7) Életmód (1) Egészség (50) Rejtőzködő magyarország (168) Gazdaság (705) Vetítő (30) Gasztronómia (539)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>