Ma 2020 augusztus 06. Berta, Bettina napja van. Holnap Ibolya napja lesz.
ba505674cb6c7ed4c4411ad6302807f8.jpg

Zeusz villámai

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

Lobog a görögtűz, amely tegnap a forintot is kéthetes mélypontra lökte – az euróval szemben a jegyzések elérték a 291-es szintet. Ebben sajnos nincs semmi meglepő, hiszen drámai helyzetben minden, külső sérülékenységgel, valamint extrém külpiaci kitettséggel bíró gazdaság és piac – így a magyar is – megperzselődik.

Nincs mese, legsúlyosabb válságát éli most egész Európa, pontosabban: az Európai Unió. „Versenytársaink” már azt találgatják, hogy milyen formában marad fenn a pénzügyi unió, és persze a vészmadarak sem hagyják szó nélkül a legutóbbi eseményeket. Az itteni örökös EU- és euróellenes huhogóknak csak azt lehet üzenni: ne kívánják, hogy felbomoljon az euróövezet és csorbuljon a vén kontinens intézményrendszere, mert vele együtt Magyarország is beszakad – nem kicsit, nagyon!

Miközben a görögök kifelé tartanak vagy tartanának az eurózónából, és vele együtt az Európai Unióból is – figyelem: a kettő együtt jár, nincs vagy ez, vagy az –, a nagyfokú nemzetközi aggodalmak továbbra sem enyhülnek érdemben, ráadásul más dél-európai ügyek is felmelegednek. A nemzetközi pénzpiacok aggódva tekintenek már a hatalmas, erőltetett spanyol banki tőkeemelési tervekre, és borzolja még a kedélyeket az olasz állampapírpiac esetleges kiszáradása is, hogy a portugálokról már ne is szóljunk.

Tehát Görögország újabb, bizonytalan kimenetelű választások felé sodródik – ez pedig életben tartja az államcsőddel, illetve az eurózóna esetleges felbomlásával kapcsolatos félelmeket a piacokon.

Hamarosan eldől az is, hogy idejében reagált-e Brüsszel és Washington a vészhelyzetre. Olli Rehn, az EU-bizottság gazdasági és pénzügyi alelnöke a hétvégén jelentette be, hogy az Euró­pai Uniónak egy „európai beruházási paktumra„ van szüksége a növekedés ösztönzésére, vagyis elég a költségvetési szigorból – egyelőre. Meglehetősen pikáns az is, hogy éppen Rehn emelte ki szóban forgó beszédében: az uniós költségvetési szabályok nincsenek kőbe vésve, és az Európai Bizottság jelentős teret enged a mérlegelésnek. Eközben a Nemzetközi Valutaalap is lazítana a gyeplőn. „Hamis az a vita, hogy választani kell a hiánycsökkentés és a növekedést ösztönző politika között” – mindezt az IMF vezérigazgatója, Christine Lagarde húzta alá. Úgy tűnik, az IMF központjában most az a „trendi”: a politikák megfelelő kombinációjával elkerülhető, hogy a fiskális kiigazítás ártson a gazdasági növekedésnek. És már a hiánycél sem annyira fontos: a románoknak tegnap engedte meg a valutaalap, hogy nagyobb államháztartási deficitjük legyen a tervezettnél.

Ami pedig bennünket illet: aligha remélheti a kormány, hogy Magyarország valamiféle engedményt kap Brüsszeltől és Washingtontól. Hazánk ugyanis nyolc éve tartózkodik a túlzott költségvetési deficit miatti listán, s ez rekord az EU történetében. Hitelminősítői megítélésünk a bóvli kategóriában van, azaz nem vagyunk befektetésre ajánlottak – a globális pénzügyi szolgáltatók és alapkezelők vészhelyzetben pont az ilyen országok befektetési eszközeitől (forint és állampapír) igyekeznek megszabadulni. És államadósságunk továbbra is magas: az éves gazdasági teljesítmény nyolcvan százalékánál jár, amely éppen a kétszerese a kelet-európai térség átlagának. De makrogazdasági pályánk további részei sincsenek rendben: nem pusztán a belső gazdasági szereplők vannak padlón, hanem az ipari termelés is zuhan – az ide tartozó exportágazat eddig szárnyalt.

Az idén jobb esetben diszkrét gazdasági visszaesésre kell berendezkednünk, ha viszont eszkalálódik az eurózóna adósságválsága, tartós recesszió is beüthet. S miután a magyar gazdaság eurózónából származó exporthányada több mint jelentős – az éves gazdasági teljesítmény hetven százaléka „ered” a kivitelből –, a tét nem kicsi.

Ebben a helyzetben csak egyetlen járható út áll a kormány előtt: kuruckodás helyett gyorsan megállapodik a Nemzetközi Valutaalappal.

Persze a gazdaság az IMF-hiteltől sem fog prosperálni, de legalább elkerüljük, hogy a vészhelyzet epizódjainak listája éppen Magyarországgal bővüljön.

Szajlai Csaba - magyarhirlap.hu

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Mondom a magamét (4708) Történelem (14) Sport (729) Nagyvilág (1450) Szépségápolás (15) Rejtőzködő magyarország (171) Belföld (5) Életmód (1) Heti lámpás (242) Jobbegyenes (1814) Autómánia (61) Tv fotel (65) Egészség (50) Emberi kapcsolatok (36) Vetítő (37) Gazdaság (652) Flag gondolja (33) Titkok és talányok (12) Tereb (140) Mozi világ (440) Alámerült atlantiszom (142) Kultúra (6) Politika (1571) Irodalmi kávéház (489) Mozaik (83) Gasztronómia (539)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>