Ma 2021 május 14. Bonifác napja van. Holnap Zsófia, Szonja napja lesz.
Szamarkand - Üzbegisztán

Szamarkand - Üzbegisztán

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

Az Amu – darja mentén lévő terület a VII. századtól arab, majd a XIII-XV. században mongol fennhatóság alatt állt. Az Arany Horda a 14. században Timur Lenk vezetésével itt rendezte be központját. 

Szamarkand virágzása a 15. században érte el csúcspontját, amikor Timur Lenk királyságának fővárosa lett. Néhány év alatt a város  Közép- Ázsia gazdasági és kereskedelmi csomópontja lett.
Ezt a pozícióját a 16. század végéig meg tudta őrizni, ekkor azonban meghódították az üzbégek, akik Buharát tették meg birodalmuk fővárosává.A lassú hanyatlásra egy földrengéssorozat tette fel a pontot, amely szellemvárossá változtatta a gyönyörű Szamarkandot.


 

Timur Lenk idejében Szamarkand központja a Registan, azaz a főtér volt a 3 iszlám iskolával: Ulugh bég Madrasahja mellett a XVII.században jelent meg a Sher Dor Madrasah, majd később a Tilla Kari.

Az iskolák a felsorolás sorrendjében:


 

 A Regisztántól északkeletre található a város egyik legszebb emlékműve a Bibi-Khanom mecset, amely Timur Lenk kínai feleségéről kapta a nevét. A nagy uralkodó azonban meghalt, mielőtt elkészült volna a birodalom gyöngyszemének szánt épület. 35 méter magas főbejáratát két minaret fogta közre. Az iszlám világ minden pontjáról érkeztek építőmesterek, szobrászok, festők, hogy a „csoda” elkészítésében tevékeny részt vállalhassanak. A 130x102 métert felölelő területen egy nagy és egy kismecsetet építettek. A hívők százait befogadó udvar oszlopcsarnoka faragott márványból készült, míg a mecset falait geometrikus mintázatú mozaikokkal díszítették, amelynek csempéin Allah neve állt. Sajnos a földrengés ezt az épületet sem kímélte meg. Mára már felújították.

Bibi Khanom- mecset:
 


 

Szamarkand másik leglátogatottabb műemléke a Shahi Zinda, „az élő király sírja”. A szentély Qusam ibn Abbas földi maradványait őrzi. Ő volt az, aki Mohamed próféta unokafivéreként Szamarkandba hozta a muzulmán vallást. Az épülethez vezető út mentén ősrégi sírok sorakoznak.

Timur Lenk és leszármazottai a Gur-e Amir mauzóleumban vannak eltemetve. A "Hercegek síremléke"-ként emlegetett műemlék a város nyugati csücskében található. Timur Lenk unokája építette 1404-ben. Az egyszű vonalú épület falait ragyogó mozaikok díszítik és türkiz színű, bordázott kupola fedi. 1941-ben Mihail Geraszimov, orosz antrológus felnyitotta a kriptákat, és megállapította, hogy Timur Lenk az átlagosnál magasabb férfi volt, és számos sérülés nyomát fedezett fel a maradványain, amelyeket nyilván a csaták során szerzett. Egyesek szerint Geraszimov egy feliratot talált a kripta belsejében, amely új despota érkezésével fenyegette meg a sírgyalázót. Másnap Hitler seregei megtámadták a Szovjetuniót.
 

  vilagjaro.hu


 

 

 

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Sport (729) Autómánia (61) Tv fotel (65) Heti lámpás (255) Nagyvilág (1454) Politika (1578) Titkok és talányok (12) Emberi kapcsolatok (36) Rejtőzködő magyarország (171) Gazdaság (657) Életmód (1) Alámerült atlantiszom (142) Flag gondolja (33) Vetítő (37) Szépségápolás (15) Történelem (14) Mondom a magamét (5292) Jobbegyenes (2025) Belföld (6) Gasztronómia (539) Egészség (50) Tereb (140) Kultúra (6) Irodalmi kávéház (505) Mozaik (83) Mozi világ (440)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>