Ma 2024 június 22. Paulina napja van. Holnap Zoltán napja lesz.
55dd7d0fbd8656cd0b099dea43b33fc9.jpg

Mesebeli Afrika - Szomáliai kalózok: lassan Indiáig ér a kezük

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

Bár mára már a szomáliai kalózok témája kissé “elcsépeltté” vált és Afrika-szerte sok tucat jóval égetőbb probléma áll fent, most egy rövid posztban mégis ismét erről lesz szó, köszönhetően az elmúlt napokban történt érdekes változásoknak.

Még a mainstream médiában is előkelő helyre került be az a mai hír, mely szerint megtörtént az első, halálos áldozatot követelő összecsapás egy csapat kalóz és egy hajó privát biztonsági szolgálata között.

Az Európai Unió térségben szolgálatot, őrjáratot teljesítő hajóinak főparancsnoksága szerint a panamai zászló alatt hajózó MV Almezaant még kedden támadták meg a szokásos módszerekkel a kalózok, de az első támadást gyorsan lefújták, miután a hajó személyzete lövéseket adott le a támadók irányába, a levegőbe. Nem sokkal később azonban visszatértek, a személyzet viszont ekkor már célzott lövéseket adott le, ennek következtében legalább egy kalóz életét vesztette. Ettől a többiek menekülőre fogták, de az Almezaan vészjelzéseire egy spanyol hadihajó, a Navarra helikoptere üldözőbe vette őket, és végül rövid üldözés után el is fogtak hat kalózt és megtalálták a lelőtt támadó holttestét is a három (egy nagy és két kisebb) csónakkal együtt.

Mindenesetre a jelenleg hatályos jogszabályok szerint az Almezaan személyzete nem követett el jogsértést, hiszen egy hajó személyzetének joga van megvédeni magát és járművét. Idén nem is ez volt az első, amikor a megtámadott hajóról fegyverrel válaszoltak a támadásra, de ez volt az első alkalom, amikor halálos áldozatot is követelt egy ilyen akció. Kérdés, hogy ez milyen hatással lesz a jövőre, hiszen eddig általában nem volt jellemző a harc és az erőszak a kalózok akciói során, de ha már egyből úgy kell készülniük a támadóknak, hogy fegyverrel várják őket, akkor valószínűleg ők sem fognak felkészületlenül érkezni.

]]>somalia]]>

Érdekes kérdés lesz az elfogott kalózok megvádolása is, ]]>ugyanis ahogy arról már korábban volt itt szó]]>, a legtöbb elfogott bűnöző hosszabb-rövidebb őrizet után visszatér Szomáliába. Az MV Almezaan tulajdonosa (és a személyzet) jelezte, hogy ők hajlandóak bármilyen jogi procedúrában részt venni az igazság tisztázása érdekében. A jövőben tehát már nem csak a nemzetközi hadihajó-kontingens, hanem maguk a kereskedelmi hajók is fegyverrel lesznek felszerelve és ahogy a mai hír bizonyítja, a biztonsági személyzet nem is fog teketóriázni, ha ezek használatára kerül sor.

A másik érdekes változás a szomáliai kalózok ügyét illetően a terület bővülése. Szintén kedden ugyanis mindenki legnagyobb megdöbbenésére valószínűleg szomáliai kalózok raboltak el egy török zászló alatt haladó hajót, 21 fős személyzettel (törökök és ukránok) 1800 kilométerre a szomáliai partoktól, közelebb Indiához, mint Afrikához. Legalábbis erre utal, hogy az addig keletre haladó MV Frigia hirtelen fordulatot vett és a szomáliai partok felé vette az irányt. Persze, ne gondolja senki, hogy kis hajóikkal leutaztak ekkora távolságot, a szokásos stratégia szerint egy “anyahajóval” közelítették meg az útvonalat, majd erről indították meg kis csónakjaikkal az akciót.

Ez a támadás jelzi, hogy a szomáliai támadók mozgástere ténylegesen is leszűkült a nemzetközi hadihajók miatt (csak a múlt héten 17 támadást hiúsítottak meg a kontingens tagja), másrészt viszont még kilátástalanabbá teszi az ellenük való harcot. Szintén tegnap egyébként egy bermudai zászló alatt haladó hajó is a kalózok kezére került, akik így jelenleg 10 hajót és 152 embert tartanak fogságban.

Források: Reuters, AFP, BBC

]]>www.mindennapiafrika.info]]> - A Flag Polgári Műhely partnere

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Rejtőzködő magyarország (168) Alámerült atlantiszom (142) Életmód (1) Történelem (18) Vetítő (30) Sport (729) Titkok és talányok (12) Gasztronómia (539) Mozaik (83) Emberi kapcsolatok (36) Heti lámpás (319) Tereb (146) Nagyvilág (1310) Egészség (50) Mondom a magamét (7667) Politika (1582) Nézőpont (1) Gazdaság (711) Mozi világ (440) Irodalmi kávéház (537) Kultúra (9) Belföld (11) Flag gondolja (36) Tv fotel (65) Szépségápolás (15) Jobbegyenes (2818) Autómánia (61)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>