Ma 2024 május 18. Erik, Alexandra napja van. Holnap Ivó, Milán napja lesz.
20a0929a22619674f59a7658af728ad7.jpg

Mesebeli Afrika - SSLA: a felszabadítottakat akarják felszabadítani

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

Még március elején volt szó az újonnan megszületett Dél-Szudán belső feszültségeiről, ugyanis a dél-szudáni hadseregnek több, kisebb lázadó csoportosulással kellett-kell folyamatos harcot folytatnia – George Hathor szervezete közülük a legjelentősebb.

Bár az elmúlt hetekben ezen szervezetek hangja elcsendesült, akcióikról pedig alig van hír, a jubai kormány számára sajnos nem javult sokat a helyzet, ugyanis április közepén új szervezet tűnt fel a hatalmi palettán: a magát Dél-Szudáni Felszabadítási Hadseregnek (SSLA) nevező, releváns katonai erővel rendelkező csoport célja a mostani kormány megdöntése és egy minden politikai erőt magában foglaló új kabinet létrehozása.

Vezetőjük az egykori függetlenségi harcos, a Szudáni Népi Felszabadítási Hadsereg (SPLA) ex-tábornoka, Peter Gadet Yak még április 11.-én tette közzé az ún. Mayomi Nyilatkozatot (]]>itt olvasható teljes egészében]]>), amelyben megszólítja népét és Salva Kiir, jelenlegi elnök megbuktatását helyezi kilátásba. Hogy nem csak egyszerű képzelgésről van szó, azt mi sem bizonyítja jobban, hogy Yaknak illetve a nyilatkozatot szintén aláíró, két egykori magasrangú dél-szudáni katonai vezetőnek (Carlo Kol dandártábornok illetve Bol Gatkouth Kol ezredes) konkrét tervei vannak: 2 éves átmeneti kormány, új választások, új alkotmány. Egyben felszólították a jelenlegi dél-szudáni hadsereg katonáit is az általuk szörnyűnek titulált körülmények elhagyására és az SSLA-hoz való csatlakozásra, cserébe álomszerű jövőt és egy profi hadsereget vizionálnak.

]]>gadet yak]]>

Persze a hatalom- és bosszúvágy elméletet sem vethetjük el, hiszen maga Gadet még 2010. márciusában dezertált a dél-szudáni hadseregből különböző személyes és politikai ellentétek miatt (2006 óta szolgált Dél függetlenségéért), majd ezután állítólagosan Kenyában és Kartúmban is kilincselt támogatásért Juba elleni harcához. Továbbá ott van a tény, ami a fentebb már említett Hathor-féle lázadó szervezetek vezetői esetében is fennáll: a 2010. áprilisi dél-szudáni helyi választások eredményét maga Gadet Yak is elutasította, azt a jubai vezetés korrupt játékának minősítette.

Ennek ellenére az SSLA egyetlen másik dél-szudáni lázadó csoportosulással sem áll kapcsolatban a jelenleg rendelkezésre álló információk szerint, mindössze “közös az ellenség”, ahogy szóvivőjük mondta nemrég. És hogy Gadet Yak csoportja nem csak egy illúzió és riogatás, azt mi sem bizonyítja jobban, mint az április végén történt összecsapások, melyek során a gyönyörű Egység névre hallgató dél-szudáni tartomány Mayom megyéjében több súlyos összecsapás is történt, többet között az SSLA támadást intézett a Boang falujában állomásozó kormánykatonák ellen és az innen-onnan összekaparható számadatok szerint legalább egy tucat embert életét vesztette. Egyébként ebben a tartományban csak idén közel 1000 ember halt meg hasonló akciók során, ami tökéletesen mutatja, hogy a függetlenség megszavazása még egyáltalán nem teremtett demokráciát, létbiztonságot és stabilitást.

]]>mayom county]]>

Sőt, Gatkouth Kol szerint, aki az SSLA szóvivői szerepét vállalta magára, azért vártak eddig a Mayomi Nyilatkozat közzétételével, hogy a függetlenségi népszavazás gond nélkül megtörténhessen. Juba többnyire szűkszavú nyilatkozataiból viszont azért annyi kiderült, hogy a jelenlegi vezetés egyértelműen Kartúm által szponzorált lázadó csoportnak tartja az SSLA-t, és hogy feltételezésük (illetve megerősített információkról is beszéltek már) szerint Gadet csoportjának tagjai nem is dél-szudániak, hanem a már sokszor emlegetett északi nomád törzs, a Misseriya szülöttei.

Ez persze valószínűleg kacsa, hiszen az SSLA harcosainak többsége nuer (akik amúgy sem békés természetükről híresek, lásd a május elején kitört törzsi konfliktust a murlékkel), ami egyértelműen látható teszi az ellentétet a többségében dinka vezetésű jubai hadsereggel. A dél-szudáni hadsereg szóvivője, Philip Aguer egyenesen Észak hadüzenetének nevezte az SSLA támogatását, amelyet persze utóbbiak határozottan cáfoltak – mily meglepő, ennek ellenére az elmúlt 10 évben midenki kölcsönösen a másik lázadóit támogatta a régióban.

Azért mindenesetre ennek túl sok realitása nincs, figyelembe véve Kartúm “elfoglaltságát” (elég csak az abyei kivonásról történő megegyezésre gondolni) inkább hihetőbb az, hogy csalódott katonatisztek magánkezdeményezéséről van szó, amelyet különféle belföldi és külföldi szimpatizánsok támogatnak. Ennek ellenére Gadet Yak szervezetének legyűrése nem lesz túl egyszerű, mert elismerten az egyik legjobb dél-szudáni katonai stratégáról van szó, aki sikerrel épített be csoportjába több, korábban szinte csak bűnözéssel foglalkozó szerveződést Egység tartományban.

]]>www.mindennapiafrika.info]]> - A Flag Polgári Műhely partnere 
 

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Kultúra (9) Heti lámpás (313) Életmód (1) Politika (1582) Mozi világ (440) Mondom a magamét (7603) Tv fotel (65) Emberi kapcsolatok (36) Titkok és talányok (12) Egészség (50) Alámerült atlantiszom (142) Gasztronómia (539) Autómánia (61) Nagyvilág (1310) Irodalmi kávéház (537) Vetítő (30) Gazdaság (709) Történelem (18) Nézőpont (1) Jobbegyenes (2804) Rejtőzködő magyarország (168) Flag gondolja (36) Sport (729) Belföld (11) Tereb (146) Mozaik (83) Szépségápolás (15)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>