Ma 2024 június 16. Jusztin napja van. Holnap Laura, Alida napja lesz.
faad1793bdc36652fe8de547745e300f.jpg

Mesebeli Afrika - Ruanda vs. ENSZ: mi lesz a vége?

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

Jelenleg az Afrikáról cikkezőket és afrikai bloggereket foglalkoztató egyik legérdekesebb téma egyértelműen a Ruanda és az ENSZ között kialakult “meccs”, amelynek hatásai az egész kontinenset érinthetik.

A történet még augusztus végén kezdődött, amikor egy francia újság, a Le Monde cikket hozott le, melyben egy szeptember elejére ígért ENSZ jelentésből közölt részleteket, amelyek szerint 1996 és 1998 között, a ruandai népirtás után a ruandai hadsereg módszeresen hajtott végre támadásokat a Kongói Demokratikus Köztársaságba menekült hutuk ellen, olyan módszeresen és tervszerűen, hogy az alapot szolgáltathat a népirtás vádjához is.

Az ügy azonban akkor lett igazán érdekes, amikor kiderült, hogy Ruanda már hetekkel korábban “kilincselni” kezdett az ENSZ-nél, hogy ezek a részletek maradjanak ki az 1993 és 2003 között a Kongói Demokratikus Köztársaságban elkövetett háborús bűnökről szóló közel 600 oldalas jelentésből. A Le Monde már akkor tudni vélte, hogy Ruanda az összes ENSZ békefenntartó misszióból való visszalépéssel fenyegetőzött, de napokkal később ezt már a ruandai kormány is megerősítette egy sajtótájékoztatón, amelyen a külügyminisztérium szóvivője nevetségesnek nevezte a jelentés sorait és kijelentette, hogy ha az az általuk megismert formában napvilágot lát, Ruanda azonnal kivonja csapatait minden misszióból (ez leginkább Darfúrt érintené). Indoklásuk tökéletesen megállja a helyét, hiszen ha az ENSZ az egyik oldalon népirtással és nemi erőszakok tömegével vádolja a ruandai hadsereget, akkor hogy várhatja el a másik oldalon, hogy ez a hadsereg embereket védjen a világ más részein.

]]>RPF_Congo]]>

A jelentés elkészítésében szerepet játszó korábbi ENSZ főtitkárt, Kofi Annant is kritizálta a szóvivő, aki szerint Annan 1994-es kudarcát a népirtás idején most így próbálja valamilyen módon semmissé tenni, hogy alaptalan vádakkal támadja a tuszikat megmentő hadsereget. Az ENSZ aztán szeptember elején már közleményt tett közzé, melyben bejelentette, hogy októberig az összes, riportban említésre kerülő országnak lehetősége lesz véleményt nyilvánítani a leírtakkal kapcsolatban, és azokat a riporttal egyidőben publikálni is fogják október elején. Aztán eltelt néhány nap, Ruandában pedig egyre feszültebb lett mindenki, ugyanis az ENSZ által felkínált lehetőséggel nem kívántak élni: az érintett részeket teljesen el akarták távolítani a jelentésből és katonáik már meg is kezdték a felkészülést a távozásra Szudánból. Ez pedig az amúgy is elég gyenge lábakon álló szudáni ENSZ misszió számára nem lett volna túl jó dolog, így senki sem lepődött meg túlságosan (pedig “meglepetésszerű” látogatásról volt szó), amikor a jelenlegi főtitkár, Ban Ki-moon tegnap a ruandai fővárosba, Kigaliba érkezett, hogy tárgyaljon a jelentésről és ehhez kapcsolódóan a ruandai hadsereg szerepéről az ENSZ misszióiban.

]]>rpf logo]]>

Még a tegnapi napon aztán tárgyalt a külügyminiszterrel, Louise Mushikiwaboval és Paul Kagame államelnökkel is, és a tárgyalásokon több, magasrangú ENSZ tisztviselő is résztvett, amiből egyértelműen látszik, Ruanda csatát nyert az ügyben. Nem csoda, a kis közép-afrikai ország nagyon fontos szerepet játszik a darfúri békefenntartó misszióban (emellett még Csádban, Haitin és Libériában vannak ruandaiak), a 22 ezer fős kontingensből több mint 3200 katonát ők adnak, és az egész missziót is egy ruandai, Patric Nyamvumba vezeti. A felek a tárgyalások után nem tartottak sajtótájékoztatót, az ENSZ tisztviselői bármiféle kommentár nélkül távoztak az országból. Később aztán ruandai részről Mushikiwabo annyit jegyzett meg újságíróknak, hogy a kormány nagyon örült annak, hogy a világszervezet fontosnak érezte tárgyalni a kérdésről. Ami viszont tény, hogy 1996-ban, amikor Ruanda lerohanta Kongót, több százezer hutu menekültet gyilkoltak meg a ruandai hadsereg katonái és a velük szövetséges tuszi milíciák.

És akkor a végére néhány összeesküvés-elmélet, amelyekből számos kering a különböző fórumokon: a leginkább hihetőnek tartott szerint Ban Ki-moon személyesen járt/jár közben azért, hogy a jelentésből legalább a népirtás szót eltávolítsák Ruandával összefüggésben, továbbá sokan valószínűsítik azt is, hogy szeptember elejére várható publikálása előtt néhány nappal szándékosan, ENSZ források segítségével került napvilágra a jelentés, megfelelő jogalapot adva a vitára és így a kényes részek megváltoztatására.

A kérdéses jelentés kiszivárogtatott része.

]]>www.mindennapiafrika.info]]> - A Flag Polgári Műhely partnere

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Kultúra (9) Életmód (1) Gasztronómia (539) Történelem (18) Egészség (50) Vetítő (30) Alámerült atlantiszom (142) Gazdaság (711) Autómánia (61) Irodalmi kávéház (537) Emberi kapcsolatok (36) Politika (1582) Nagyvilág (1310) Mozaik (83) Tereb (146) Heti lámpás (319) Belföld (11) Tv fotel (65) Szépségápolás (15) Rejtőzködő magyarország (168) Mozi világ (440) Titkok és talányok (12) Mondom a magamét (7652) Nézőpont (1) Sport (729) Flag gondolja (36) Jobbegyenes (2813)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>