Ma 2024 június 21. Alajos, Leila napja van. Holnap Paulina napja lesz.
11469a20c957136aae6e82e0dfae8681.jpg

Mesebeli Afrika - Pusztuló korallok Kelet-Afrika partjainál

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

A korallzátonyok a világ minden részén, így Afrikában is az ökoszisztéma szerves részét képezik, emellett fontos szerepük van a helyi lakosság életében is, legyen szó akár táplálékszerzésről, kereskedelmi célú halászatról vagy turizmusról.

A fekete kontinens keleti partjainál is szép számmal találhatunk ilyen zátonyokat, bár “fejlettségi” szintjük a helytől függően változik, tehát például a szomáliai partoknál a hideg áramlatok miatt nem találunk igazán fejlett zátonyokat (kivételt képeznek a Bajuni-szigetek), de ahogy haladunk délebbre, a helyzet változik és például a tanzániai és mozambiki partoknál már szinte csak a folyótorkolatoknál szakadnak meg az egybefüggő partmenti korallszirtek (amelyek a korallok három fő fajtájának egyikét képezik) , de a legszebb kelet-afrikai korallszirteket egyértelműen a szigetek körül találhatjuk, tehát Madagaszkár, Mauritius vagy mondjuk Mayotte is gyönyörű korallszirtekkel rendelkezik.

Amiért mindenképpen megérdemel egy rövidke posztot ez a téma, az a napjainkban egyre súlyosabbá váló pusztulás, szinte az összes partmenti ország (Tanzánia, Kenya vagy Mozambik) esetében aggasztó méreteket öltött a különböző halászati módszerek által okozott korallpusztulás, a partmentieket sokszor egyszerűen csak széttapossák, szétzúzzák, de például Mauritiusnál vagy a Comore-szigeteken éves szinten több tízezer tonna korallhomokot termelnek ki az óceánból, ráadásul sok helyen a partmenti területeken folytatott figyelmetlen mezőgazdasági módszerek is hozzájárulnak a zátonyok pusztulásához. De ami egyértelműen és kimutathatóan a legsúlyosabb pusztítást okozza, az a globális felmelegedés és az ebből fakadó változások az óceáni áramlatokban, mert a melegebb áramlatok, a víz felmelegedése a korall kifehéredéséhez és elhalásához vezet, a kutatások szerint az Indiai-óceán a leginkább érintett a dologban, a  néhány évtizeddel korábbi állapotokhoz képest például Kenya, vagy a Seychelle-szigetek koralljainak 90%-át már elveszítette.

]]>coral-bleaching]]>

A kutatások már a 21. század kezdetétől a folyamat felgyorsulására figyelmeztetnek, a legbrutálisabb a helyzet a Franciaországhoz tartozó Mayotte szigeténél, amely a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) legfrisebb adatai szerint az Indiai-óceán történetének legsúlyosabb pusztulásával kénytelen szembesülni a melegedő áramlatok miatt. A hetekkel ezelőtt végrehajtott helyszíni vizsgálat során 34 Mayotte körüli korallzátonyt vizsgáltak a kutatók, és azzal a döbbenetes ténnyel szembesültek, hogy a korallok nagyjából fele küzd már a kifehéredéssel és 30%-uk már már el is pusztult. Az már eddig is ismert volt, hogy a Comore-szigetek szigeteinél súlyos a korall-fehéredés, de a Mayotte szigeténél (ami szintén a Comore-szigetcsoport tagja) tapasztalható pusztulás példanélküli a térségben.

A kutatók szerint ennek egyébként másik fő oka a globális felmelegedés mellett a Comore-szigetcsoport (és így Mayotte) vizein zajló túlhalászás, mert azon kevés területen, ahol természetvédelmi korlátozás miatt sok a hal a régióban, a korallok is “boldogan” élnek.

 

]]>www.mindennapiafrika.info]]> - A Flag Polgári Műhely partnere 

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Titkok és talányok (12) Gasztronómia (539) Autómánia (61) Flag gondolja (36) Belföld (11) Életmód (1) Nézőpont (1) Alámerült atlantiszom (142) Mozi világ (440) Kultúra (9) Nagyvilág (1310) Tv fotel (65) Mozaik (83) Tereb (146) Heti lámpás (319) Vetítő (30) Mondom a magamét (7664) Emberi kapcsolatok (36) Egészség (50) Jobbegyenes (2817) Gazdaság (711) Sport (729) Politika (1582) Szépségápolás (15) Irodalmi kávéház (537) Történelem (18) Rejtőzködő magyarország (168)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>