Ma 2024 június 21. Alajos, Leila napja van. Holnap Paulina napja lesz.
8e760937642ac5c22961ca152a8464d1.jpg

Mesebeli Afrika - Mugabe végleg leszámolt a hatalom megosztásával

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

A tegnapi nap (illetve inkább a mai) legnagyobb sajtóvisszhangját egy újabb érdekes Robert Mugabe nyilatkozat váltotta ki, ugyanis Zimbabwe jelenlegi elnöke (sokak szerint diktátora) kijelentette, hogy a 2008-as elnökválasztások után a legnagyobb ellenzéki mozgalommal illetve vezetőjével, Morgan Tsvangiraival kötött hatalommegosztási alku kudarcra ítéltetett és a jövő év elején lejáró egyezséget nem fogja meghosszabbítani.

Az állami televízióban bemutatott beszédében döntésének hátteréről részletesen nem beszélt, de szinte mindenki tudja, hogy a közte és Tsvangirai között fennálló ellentétekről van szó, az alku után miniszterelnöknek választott Tsvangirai ugyanis hónapok óta szapulja a Mugabe-vezetést, az elmúlt hetekben pedig már tényleg kezdi elvetni a sulykot, hiszen például múlt héten azt nyilatkozta, hogy “undorodik Mugabétól”. De akkor mi lesz Zimbabwéval?

]]>Mugabe-tsvangirai-584-cp-62]]>

Még emlékezhetünk, a 2008-as választásokon minden forrás egyöntetűen kijelentette, hogy Morgan Tsvangirai és a Mozgalom a Demokratikus Változásért (MDC) pártja nyerte meg az elnökválasztást, de miután ezt ]]>Mugabe]]> nem ismerte el, patthelyzet alakult ki (emlékezhetünk erőszakos összecsapások, brutális meghurcolások történtek), amelynek végül a nemzetközi nyomás és Dél-afrikai Köztársaság közbenjárása vetett véget. Létrejött egy egyezség 2009. februárjában, amely 24 hónapos időtartamra hatalommegosztást hozott létre, Tsvangirai lett a miniszterelnök, az MDC kapott vezető posztokat és a rendőrség irányítása is a kezükbe került, míg ]]>Mugabe elnök ]]>maradhatott és pártja a ZANU-PF uralja továbbra is a hadsereget és a legfontosabb irányító pozíciókat. Ezen kívül az alkunak megfelelően a 24 hónap alatt ki kellett volna dolgozni és elfogadni az új zimbabwei alkotmányt (ez totális bukás, hihetetlen a széthúzás és a forráshiány), továbbá a 2 éves periódus lezárásaként új választások illetve az alkotmányról szóló népszavazás következtek volna.

Mugabe a televíziós beszédében most egyenesen azt mondta, hogy új alkotmány nélkül kellene választásokat tartani a jövő év közepén, hiszen a mostani politikai koalíció nem folytatható tovább és akkor új kormánynak kellene felállnia. Illetve elmélete szerint a most már több mint 1 éves csúszásban lévő új alkotmány készítését fel lehetne annyira gyorsítani, hogy a jövő évi választásokig minden készen álljon és akkor a zimbabwei nép az urnák elé járulhat július környékén. A 87. életéve felé közeledő zimbabwei teljhatalmú vezér már korábban is hangot adott annak a véleményének, hogy Morgan Tsvangirai nem más, mint egy nyugati báb, akivel az “ördögi Nyugat” próbálja őt eltávolítani a hatalomból.

]]>the reality]]>

Mindenesetre egy instabil politikai helyzet és egy újabb költséges választás nem igazán jön túl jól a padlóról lassan ismét felemelkedő zimbabwei gazdaság számára (hihetetlen, de a jelenlegi hivatalos adatok szerint nagyobb növekedés várható Zimbabwéban mint Magyarországon, 5%-ot is átlépheti a gazdaság bővülése), de azt már megtanulhattuk az elmúlt években, hogy Robert Mugabét nem érdekli semmi a hatalmon kívül. Mindenesetre Tsvangirai harca nem egy szokásos “ellenzéki harc a hatalomért” játék, Mugabe tényleg teljesen megfojtja az MDC-t, semmibe sem enged nekik beleszólást, az összes nagykövetet, bírót, kormányzót, katonai vezetőt maga az elnök jelöli ki holdudvarából, és a döntésekbe Tsvangirainak semmi beleszólása nincs, nem is csoda, hogy nemrég a zimbabwei nagykövetek kiutasítására szólította fel a világ országait.

A hatalommegosztás és a koalíció totális bukás tehát ez nem kétséges, ami nyitott kérdés, hogy mi lesz ezzel az országgal az elkövetkezendő hónapokban. Mugabe már most készül a választásokra, folyamatosan rendezvényeket tart és megszokott, meghökkentő beszédeivel lassan már könyveket lehetne megtölteni. Legutóbb például pártjának fiatal támogatói (főleg nekik köszönhető, hogy még 2008-ban a választások után vér borította a zimbabwei utcákat) előtt tartott beszédében is rendkívül emlékezetes mondatokat hangoztatott, a poszt zárásaként ebből idézek:

“Az MDC mindig az európaiakhoz és az amerikaiakhoz fut, ha ellentéteink vannak…mi nem vagyunk árulók, árulók azok a fehérek, akikhez Tsvangirai rohangál.”

“Tsvangirai mondja el nekünk, hol volt akkor, amikor mi az ország függetlenségéért küzdöttünk. Ki ő, hogy megmondja nekem, hogy távozzak?”

 

]]>www.mindennapiafrika.info]]> - A Flag Polgári Műhely partnere 

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Emberi kapcsolatok (36) Életmód (1) Kultúra (9) Nagyvilág (1310) Történelem (18) Mozi világ (440) Alámerült atlantiszom (142) Politika (1582) Belföld (11) Heti lámpás (319) Flag gondolja (36) Rejtőzködő magyarország (168) Gasztronómia (539) Szépségápolás (15) Mondom a magamét (7664) Gazdaság (711) Egészség (50) Irodalmi kávéház (537) Autómánia (61) Jobbegyenes (2817) Titkok és talányok (12) Mozaik (83) Nézőpont (1) Vetítő (30) Tereb (146) Sport (729) Tv fotel (65)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>