Ma 2022 szeptember 29. Mihály napja van. Holnap Jeromos napja lesz.
57c0a55d80da86a46a026915def707b0.jpg

Mesebeli Afrika - Kongói Köztársaság: megpróbálják visszafoglalni Poolt

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

Hihetetlen leírni, de mégis igaz, a Kongói Köztársaság fővárosának, Brazzaville-nek, illetve a határ túloldalán fekvő másik, a “nagy” Kongó fővárosának, Kinshasának szinte a tőszomszédságában fekvő “kis” kongói Pool régió, amely a 2003-ban lezárult több mint 5 évig tartó polgárháború kiindulópontjául és fő területéül szolgált, mind a mai napig úgymond a senki földjének számít.

Még emlékezhetünk, a kormány és a Ntoumi atya néven elhíresült Frédéric Bintsangou ]]>lázadó szervezete, a Nemzeti Ellenállási Bizottság (CNR – avagy a “nindzsák”) ]]>között folyó harcok 2003. március 17.-én zárultak le, amely után elvileg megkezdődött az újjáépítés az országban, és a leginkább sújtott Pool tartományban.

Elméletben, a valóságban ugyanis a tartomány 13 körzete közül talán a közigazgatási központnak számító Kinkalában beszélhetünk valamiféle változásról. A többi körzetben, még ennyi évvel a harcok lezárulta után is, rengeteg az erőszak, a Poolban 2008-ban elkezdett fegyverbeszolgáltatási, rehabilitációs program nem igazán érte el célját, a megcélzott közel 30 ezer egykori nindzsa csak kis részét sikerült megszólítani, hiába Ntoumi atya személyes megbízottjának közbenjárása. A bűnözés rendkívüli magasságokba szökött, a régióban nem igazán tanácsos csak úgy kóborolni, mert mindennaposak az utcai rablások, támadások, mostanában pedig egyre gyakoribb, hogy támadás éri a Brazzaville és a gazdasági központnak számító Pointe-Noire városa közti vasútvonalat, amely épp a tartományon halad át.

]]>congo map]]>

Az infrastruktúra erősen hiányos, az egészségügy még az ország más részeihez viszonyítva is gyenge (Kinkala városának kórházában közel százezer ember ellátására alig néhány orvos jut), és ami igazán döbbenetes, hogy egyszerűen nincs államhatalmi jelenlét, nincsenek rendőrőrsök, nincsenek rendőrök, egyszerűen nincs kitől segítséget kérni. Az elmúlt évtizedben a tartomány lakossága közel megtriplázódott (fő magyarázata, hogy a béke után ezrével tértek vissza a korábbi menekültek), az itt élő lakosság alig tizedének van biztos hozzáférése tiszta vízhez, jelentős az alultápláltság a gyermekek között, akiknek alig fele látogatja az iskolákat. Az Európai Unió még évekkel ezelőtt 62 millió amerikai dollárral támogatta a Brazzaville (amely közigazgatásilag Poolhoz tartozik!) és a Pool székhelye, Kinkala közötti 80 kilométeres út újjáépítését, de a 2006-ban kezdődött munka csak mostanában fog majd befejeződni.

A Demokrácia Index szerint diktatórikus rezsimnek tartott kormány elismeri, hogy Pool nem biztonságos és jelentős a bűnözés, de hangsúlyozzák, hogy a helyzet egyáltalán nem elviselhetetlen, és azt is, hogy mindent megtesznek a szituáció megváltoztatására. Ennek első jelentős jeleként ]]>Denis Sassou Nguesso államelnök ]]>személyes utasítására október 1.-én művelet kezdődött, melynek keretében a kongói hadsereg csapatai bevonultak Pool déli részébe, hogy helyreállítsák a rendet és az állam hatalmát, hogy ezután megkezdődhessen a fentebb már taglalt problémák felszámolása. A műveletben rendőri és katonai erők egyaránt résztvesznek, bár létszámukról még kiszivárgott információ sincs, de a lényeg, hogy a terv több szakaszból fog állni: az első lépésként (nagyjából három hónap) a csapatok feltérképezik a területet, biztosítják pozíciójukat, megfelelő helyet keresnek a jövőbeli laktanyák és rendőrőrsök számára, majd a második lépésben megtörténik ezek felépítése és ezzel az államhatalom teljes helyreállítása.

]]>pool region nowadays]]>

Az egész akciót a 36. gépesített gyalogsági zászlóalj és annak parancsnoka, Wilfried Lekana-Ngoumba vezeti, aki szó szerint azt nyilatkozta, hogy “újra el kell foglalni Poolt”. A kormány tervei szerint aztán 2012-ben elkezdődhet az az újjáépítési program, amelynek keretében legalább az alapvető infrastruktúrát megpróbálják helyreállítani. Szép törekvés, sok sikert az általában csak margón említett Kongói Köztársaságnak.

 

]]>www.mindennapiafrika.info]]> - A Flag Polgári Műhely partnere 

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Alámerült atlantiszom (142) Gasztronómia (539) Mozi világ (440) Gazdaság (667) Politika (1581) Történelem (15) Heti lámpás (260) Vetítő (30) Emberi kapcsolatok (36) Flag gondolja (33) Tv fotel (65) Autómánia (61) Mondom a magamét (6339) Életmód (1) Titkok és talányok (12) Mozaik (83) Belföld (8) Jobbegyenes (2428) Rejtőzködő magyarország (168) Nagyvilág (1464) Tereb (142) Irodalmi kávéház (513) Kultúra (6) Szépségápolás (15) Egészség (50) Sport (729)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>