Ma 2024 június 21. Alajos, Leila napja van. Holnap Paulina napja lesz.
65deac806d825b13fcee5348b0019df6.jpg

Mesebeli Afrika - Benin: ahol fontosnak tartják az oktatást

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

A különböző sajtóorgánumok általánosságban mindig megragadnak (egy-két kivételtől eltekintve) a negatív afrikai híreknél, pedig minden napra jutna valami jó is, csak valahogy az kevésbé vonzza az olvasót/nézőt/hallgatót.

Ilyen jó hír például az a jelentés, amely szeptember végén látott napvilágot az ENSZ és a benini kormány közös munkájának eredményeként és amelyből kiderül, hogy az ország tökéletesen úton halad a teljes (alapfokú) iskolázottság 2015-ös elérése felé.

A jelentés egyik legfontosabb számaként kiderült, hogy az 1980-as 68%-os beiskolázottsági szinthez képest 2009-re az állam elérte és túl is lépte a 100%-ot, ha hinni lehet a statisztikának, akkor 109% fölé emelkedett az iskolázottsági szint. A hirtelen értelmetlennek tűnő szám mögött ésszerű magyarázat áll, az utóbbi években rengeteg, az általános iskolai kezdőkornál jóval idősebb gyerek lépett be a rendszerbe elsősként (volt aki 11 évesen kezdte az első osztályt), köszönhetően az ENSZ és a kormány közös erőfeszítéseinek, hogy legalább az általános iskolát elvégezzék a gyermekek. Amúgy a benini iskolarendszer nem hasonlít a magyarhoz, egy 6 éves általános iskola után van egy elég hosszú, hét éves középiskola (4 alsós év és 3 felsős, de a kettő között nem kötelező az átjárás), ami után lehet bachelor vagy master képzésre beiratkozni, ráadásul az osztályzatok 0-tól 20-ig adhatóak, ahol a 20 a legjobb jegy.

]]>benin education]]>

A pozitív változások főként az oktatásra fordított költségvetési összeg jelentős növelésétől és az ingyenes általános iskolai oktatás 2006-os megteremtésének köszönhetőek, továbbá az elmaradott vidéki térségekben is túrákat, bemutatókat szerveztek, hogy az oktatás fontosságára hívják fel a szülők figyelmét. Problémák persze bőven vannak még, egyrészt a beiratkozások száma alapján készülő statisztika nem számol azzal a rengeteg gyerekkel, aki pár hónap, 1-2 év után elhagyja az iskolát, tehát hiába került be az illető gyermek a számokba, 1-2 hónapos oktatással nem igazán nevezhető iskolázottnak. És ez gyakori, ahogy az is, hogy a fiúk jóval gyakrabban kerülnek iskolapadba mint a lányok, ennek oka pedig a fiatalkori anyává válásban keresendő. Aztán a feltételek sem igazán jók (főleg vidéken), az egy tanárra jutó diákok száma sokszor 50-60, nincsen elegendő felszerelés és tankönyv, ez pedig jelentősen rontja a színvonalat.

Mindezek ellenére Benin jó úton jár, és ha hinni lehet a Nemzetközi Valutaalapnak (IMF), akkor az ország 2015-ig rendkívül gyors gazdasági fejlődésre számíthat, a kormányzat pedig már eddig is elkötelezett volt a szociális, társadalmi fejlődésre fordítani költségvetésének jelentős részét, amire szükség is van, hiszen ahogy Afrikában máshol, úgy Beninben is nagy sebességgel növekszik a populáció.

 

]]>www.mindennapiafrika.info]]> - A Flag Polgári Műhely partnere 

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Gasztronómia (539) Történelem (18) Rejtőzködő magyarország (168) Autómánia (61) Alámerült atlantiszom (142) Irodalmi kávéház (537) Tereb (146) Mozi világ (440) Szépségápolás (15) Jobbegyenes (2817) Életmód (1) Sport (729) Tv fotel (65) Nagyvilág (1310) Gazdaság (711) Emberi kapcsolatok (36) Titkok és talányok (12) Heti lámpás (319) Politika (1582) Mozaik (83) Vetítő (30) Kultúra (9) Nézőpont (1) Mondom a magamét (7664) Flag gondolja (36) Egészség (50) Belföld (11)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>