Ma 2024 június 21. Alajos, Leila napja van. Holnap Paulina napja lesz.
40f02f88ffa202a3a6bcf1cf24b1cfab.jpg

Mesebeli Afrika - Az ördögi hármas: Odhiamboék nyomában

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

A legfrisebb információk szerint Közép-Afrika messze legrettegettebb és legbrutálisabb lázadó szervezetének, az Úr Ellenállási Hadseregének (LRA) vezetője, Joseph Kony közvetlen embereivel együtt hosszú idő után elhagyta Dél-Szudánt, eddigi rejtekhelyét és múlt héten visszatért a Közép-afrikai Köztársaságba, amely az egykori ugandai szervezet legfontosabb bázisává nőtte ki magát.

Az ugandai hadsereg szóvivője, Felix Kulayigye jelentette be a hírt, amely szerint a lázadók szudáni sejtje a rajta fokozódó katonai nyomás (a szudáni határon is átkelő ugandai hadsereg) valamint a folyamatos élelmiszer- és utánpótláshiány miatt hagyta el Afrika legnagyobb országát.

Az LRA egy, a szervezethez mérten elég jelentős alakulata (olyan 300 főről beszélhetünk) tavaly év végén érkezett meg Szudánba Joseph Kony vezérletével és a lázadók egyes csapatai Darfúrba is eljutottak kóborlásaik során, melyeknek célja kizárólag a fosztogatás, új gyermekek elrablása egyszóval mindenféle bűnözői tevékenység volt. Hiszen az már mindenki számára egyértelmű, hogy az LRA senki és semmi ellen nem harcol valójában, nincsenek elvei, az egykoron az acsolik megvédésére létrehozott szervezet ma már kizárólag a civilek ellen elkövetett borzalmairól hírhedt. A helyzet Kony visszatérésével változni fog valamelyest Közép-Afrikában, hiszen eddig Dominic Ongwen, a Belső Kör egyik tagja vezette a kongói LRA sejtet, a saját halálhírét többször megérő, Okot Odhiambo pedig a Közép-afrikai Köztársaságban terjesztette az “Úr igéjét” bozótvágó késekkel.

]]>odhiambo]]>

Odhiambo (a név egyébként azt jelenti, “Este született”), aki nagyjából 2007 óta az LRA második számú vezetője, már többször is majdnem összeomlott a rajta nehezedő nyomás miatt, hiszen az ugandai Guluban született középkorú lázadó ellen 2005 óta többrendbeli emberiség elleni bűntettek miatt a Nemzetközi Büntetőbíróság körözést adott ki és több ország hadserege számára az egyik fő célpontot jelenti-jelentette az LRA elleni harcban. Két fontos dátum van ebben az “összeomlási” folyamatban, elsőként 2008. eleje, amikor nem sokkal kinevezése után súlyos vitába keveredett Kony-val, és a vita során állítólag lövöldözés tört ki, amelyben Odhiambo és több embere életét vesztette.

]]>ongwen]]>

De mint később kiderült, ebből csak a vita volt igaz, a halálhír nem, hiszen 2009. januárjában egy összecsapás során (az ugandai hadsereggel) Odhiambot súlyosan meglőtték, amelynek hatására bejelentette, hogy Ongwennel együtt megadják magukat Ugandának, amennyiben garanciát kapnak rá, hogy nem adják őket ki az ICC-nek. Végül ez sem történt meg, azóta pedig Odhiambo brutálisabb lett, mint valaha, az általa elkövetett bűncselekmények listája több A4-es oldalt megtöltene: több, 2004-ben és 2005-ben menekülttáborok ellen elkövetett (ott van pl. Barlonyo), sok tucat halálos áldozatot követelő mészárlás fő kiötlője és végrehajtója volt, falvak elleni támadásokat vezényelt le, csonkított, erőszakolt, gyilkolt, megtett mindent, hogy Kony igazi alvezére, az Úr hű szolgája legyen.

]]>LRA]]>

Sérülése óta azonban már nem ő számított a második leginkább gyűlölt LRA vezetőnek, hanem az idén januárban az ugandai hadsereg által meggyilkolt Bok Abudema, aki a sérült Odhiambo helyetteseként tűnt fel Közép-Afrikában. De Odhiambo még mindig szabadlábon és még mindig valahol a közép-afrikai dzsungelek sűrűjében húzza meg magát, az ugandai hadsereg pedig országhatártól függetlenül iszonyú hajszát folytat utána, sokszor egykori lázadókból toborzott osztagok segítségével. A jelenlegi álláspont szerint az ugandai kormány a békéért cserébe ugyanis minden LRA harcosnak amnesztiát adna, kivéve Ogwen, Kony és Odhiambo, amely hármas kezeihez több tízezer ember életének megnyomorítása köthető.

Az amerikaiak is kőkeményen segítik a hajszát, több millió dollárnyi katonai támogatást, autókat, repülőket biztosítanak az ugandai hadsereg számára, amely mára már a legmélyebb sűrűkben kutat a lázadók után. Közben az Úr Ellenállási Hadserege sem marad tétlen, az elmúlt hónapok kongói mészárlásai jelzik, hogy bár az Odhiambo-sejt kissé eltűnt, Ogwen azonban nem tétlenkedik, teljesíti a parancsokat, amelyeket Kony sokszor a “Ki vagy” névre hallgató szellemtől kap. A legutóbbi információk szerint, amelyeket Kony kiszabadított foglyaiból szedtek ki a hatóságok, a szellemek által irányított, skizofrén vezető még jobban kezd megőrülni, időnként saját állam létrehozásáról álmodozik, miközben napelemes tévéjén a Rambo című filmet nézi. Szép jövő Közép-Afrikában.

 

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Alámerült atlantiszom (142) Heti lámpás (319) Emberi kapcsolatok (36) Titkok és talányok (12) Szépségápolás (15) Gazdaság (711) Vetítő (30) Egészség (50) Belföld (11) Történelem (18) Autómánia (61) Nézőpont (1) Tv fotel (65) Politika (1582) Mondom a magamét (7664) Sport (729) Kultúra (9) Nagyvilág (1310) Irodalmi kávéház (537) Életmód (1) Jobbegyenes (2817) Flag gondolja (36) Mozi világ (440) Gasztronómia (539) Tereb (146) Mozaik (83) Rejtőzködő magyarország (168)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>