Ma 2024 június 21. Alajos, Leila napja van. Holnap Paulina napja lesz.
45c1f4a2db7af1be80e811791795f1c3.jpg

Mesebeli Afrika - Szomáliai mindennapok

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

Szorul a hurok Mogadishuban az átmeneti kormány és a mögötte álló Afrikai Uniós misszió (AMISOM) körül, miután a pár hete megkezdődött al-Shabaab (őket már nem kell szerintem bemutatni) offenzíva nemhogy veszített erejéből, de a fokozódó támadások most már a kevéske, kormány által uralt területeket fenyegetik.

Bármelyik helyi vagy regionális hírügynökség, rádió vagy tévé internetes oldalára pillantunk (sajnálatos módon a mainstream médiában már nem eladható a sztori), láthatjuk, hogy minden napra jut egy támadás, az elmúlt pár napban legalább egy tucat ember halt meg és közel 100 sérült meg, amikor a szélsőséges vahhabita milícia harcosai támadásokat intéztek kormányzati pozíciók ellen Mogadishu utcáin.

A támadásokra az AMISOM támogatta kormánykatonák nehéztüzérséggel válaszoltak, a kilőtt gránátok közül jópár a Bakara-piacot érte, amely Mogadishu legnagyobb piaca és mindig zsúfolt emberektől. A helyzet annyira súlyos a városban (és hát a kormány helyzete is egyben), hogy a lázadók vállról indítható rakétákkal konkrétan már a szomáliai parlament épületét is lőtték tegnap, ahol éppen az elnök tárgyalt néhány miniszterével. A sérültek és halottak többsége ártatlan civil, akik általában mindig rosszkor vannak rossz helyen. A tegnapi nagy al-Shabaab offenzíva során a hodani körzetben az AMISOM bázisait is támadások érték, ismét nehéztüzérséget vetett be mindkét oldal (ez lehet, hogy rossz megfogalmazás, de a lényeg, hogy gránátvetőkkel, rakétákkal lőtték egymás állásait a felek), a szerencsétlen, alulfizetett Afrikai Uniós katonák csak súlyos áldozatok árán tudták megakadályozni újabb pozíciók elveszítését.

Ahogy a Reuters is beszámolt róla valamelyik nap, nem ez volt az első alkalom, hogy az AMISOM és a kormány is civilektől zsúfolt helyeket lőtt nehéztüzérséggel, és egyes segélyszervezetek szerint sok esetben a kormány és szövetségesei sokkal súlyosabb áldozatokat okoznak, mint amilyen eredményt elérnek akcióikkal. Az AU szomáliai különmegbízottja a felvetésekre reagálva még korábban elmondta, hogy igyekeznek óvatosan eljárni az akciók során, de egyrészt amikor súlyos támadás éri őket, akkor az életüket kell védeniük, másrészt pedig az al-Shabaab harcosai előszeretettel bújnak meg a civilek között, sokszor őket használva élő pajzsként. Ahogy emberjogi aktivisták kifejtették, a média és az ENSZ is szinte azonnal harsogja a milícia áldozatainak számát, de közben elfelejti megemlíteni, hogy az áldozatok közel fele az elvileg őket megvédeni igyekvő kormány harcosainak köszönheti élete elvesztését.

]]>mogadishu_1238215c]]>

Az élet tehát nem is lehetne nehezebb Mogadishuban, de sajnos ezt még lehet fokozni: a kormány által uralt területeken az előretörő milícia rakétáitól kell félni, az iszlám radikálisok fennhatósága alá tartozó városrészen pedig attól, hogy az ember véletlenül olyat tesz, ami az utcákon járőröző al-Shabaab felügyelők szerint sérti a vallási előírásokat. Ebből pedig van bőven: egy ideje már a zenehallgatás, zenelejátszás is bűnnek számít, ahogy az a filmek vagy labdarúgó-mérkőzések megtekintése is. Ha rajtakapnak valakit, amint filmet néz, az kapásból 30 korbácsütést jelent számára, de a focit nem csak nézni, hanem űzni is tiltott.

És ebben nem csak az al-Shabaab viselkedik ilyen keményen, a másik nagy radikális mozgalom, a Hizbul Islam is osztja ezeket a nézeteket. Csak a helyzet érzékeltetésére: hétfőn egy iszlám bíróság jobb kezének amputálására ítélt egy férfit, mert egy házból ellopott néhány dolgot, és az ítélet meghozatala után azt már végre is hajtották. Ugyanezen a “tárgyalási napon” gyilkosságért halálra ítéltek egy másik férfit, akit az ítélet után nem sokkal golyóval ki is végeztek. A botozás, korbácsolások mindennaposak, az utcákon pedig a rettegés az úr, mert sokan vagy nem ismerik a szabályokat, vagy nem hajlandóak betartani azokat.

És akkor még egy rövidke hír a poszt végére, hogy még kacifántosabb legyen a helyzet: néhány napja az al-Shabaab harcosai megrohamozták a közép-szomáliai Harardhere városát, amely köztudottan kalózok bázisául szolgál, majd az ott lévő kalózokat rövid harc után menekülésre kényszerítették. Kezdetben a milícia az egész várost a földdel akarta egyenlővé tenni, de ezt sikerült megakadályozni, miután a falu öregjei tárgyalni kezdtek a milícistákkal, míg a lakosok elmenekültek. Az okm egy állítólagosan Jemenből érkező fegyverszállítmány elrablása volt. Az al-Shabaab ráadásul minden fronton támad, az elmúlt egy hétben három várost foglalt el az egyetlen valamire való ellenálló erőt jelentő, mérsékelt iszlám csoporttól, az Ahlu-Sunna Wal-Jama’a-tól.


]]>www.mindennapiafrika.info]]> - A Flag Polgári Műhely partnere

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Heti lámpás (319) Emberi kapcsolatok (36) Egészség (50) Tv fotel (65) Nézőpont (1) Jobbegyenes (2817) Mozi világ (440) Belföld (11) Sport (729) Kultúra (9) Autómánia (61) Rejtőzködő magyarország (168) Irodalmi kávéház (537) Alámerült atlantiszom (142) Életmód (1) Tereb (146) Flag gondolja (36) Mozaik (83) Nagyvilág (1310) Gasztronómia (539) Titkok és talányok (12) Mondom a magamét (7664) Történelem (18) Gazdaság (711) Szépségápolás (15) Vetítő (30) Politika (1582)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>