Ma 2024 június 21. Alajos, Leila napja van. Holnap Paulina napja lesz.
135bf3a0d36811906efddee9d845962e.jpg

Mesebeli Afrika - Abyei: a szudáni kulcskérdés

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

Továbbra sem csökken a feszültség Szudán kulcsfontosságú “puskaporos hordójában”, az észak és dél határán fekvő Abyei régióban, ahol július 5.-én ismét elszabadult az erőszak, fegyveresek támadták meg a régió fővárosától, Abyeitől alig 30 kilométerre fekvő Tajalei települését és megöltek 5 embert, köztük egy rendőrt is.

Ha valahol igazán érezhető a Dél-Szudán és Kartúm között fennálló feszültség, az ez a régió, néhány hónappal a várva várt dél-szudáni népszavazás előtt – amelyben megszülethet Afrika legújabb állama – még mindig öt olyan terület van, amelynek hovatartozásáról a két fél képtelen megegyezni, Abyei mellett ilyen a Renk tartomány kérdése, a Heglig olajmező sorsa, a Bahr al-Arab folyó birtoklása és Dél-Darfúr valamint Nyugat-Bahr el-Ghazal pontos határa.

A helyzet tisztázása érdekében 2011. januárjában a függetlenségi népszavazás mellett Abyeiben arról is szavazni fognak az emberek, hogy északhoz vagy délhez szeretnének inkább tartozni, és ez súlyos – már most is érezhető – etnikai szembenálláshoz vezethet a régióban az elvileg itt őslakos dinkák és a szintén ebben a térségben (de inkább északabbra) élő, legeltető misseriyák között. Sokak szerint a július 5.-i akció is a misseriyák támadása volt, akik így próbálják meg ismét megvetni lábukat Abyeiben, ahol ugyan legeltetési jogokkal rendelkeznek, de az Abyei határait pontosan kijelölő és méretét jelentősen csökkentő 2009-ös hágai döntéssel kívülre kerültek a határokon, amely két fontos dolgot is determinálni fog a jövőben: elvileg így a legtöbb abyei olajmező északi fennhatóság alá került, viszont a misseriyák határon kívül kerülésével szinte biztosra vehető, hogy a tartomány a délhez tartozás mellett fog voksolni.

]]>abyei]]>

Amúgy is: a dinkák a 2005-ben lezárult brutális polgárháborúban a Szudáni Népi Felszabadítási Hadsereget (SPLA) támogatták, a nomád állattenyésztő misseriyák pedig a kartúmi kormányt. A július 5.-i támadást sokan egyébként összefüggésbe hozzák azzal a tüntetéssel, ami ugyanezen a napon zajlott Abyei városában, ahol több ezren követelték a határok végleges érvényesítését és lefektetését valamint a 2011-es helyi népszavazás választási bizottságának felállítását. A helyzet több dolog miatt még kényesebb, egyrészt ugyanis jelenleg is több ezer szudáni kormánykatona van a régióban, akik mindenképpen biztosítani szeretnék, hogy az ]]>olajmezők feletti felügyelet Kartúm kezében maradjon bármilyen eredmény is szülessen januárban]]>, másrészt pedig Abyei lakosainak egy része elégedetlen ]]>az SPLA politikai szárnyának, a Szudáni Népi Felszabadítási Mozgalomnak ]]>(SPLM) a tevékenységével, konkrétan az itteni dinka populáció magára hagyottnak érzi magát.

A régióban amúgy van “hagyománya” az erőszaknak, a legemlékezetesebb a 2008. májusában kirobbant konfliktus, amelynek során az SPLA katonái súlyos összecsapásokba bonyolódtak a kormányerőkkel és a harcokban 89 ember életét vesztette, legalább 90 ezren menekültek el a területről, Abyei városa pedig konkrétan kiürült. De korábban és később is tucatnyi súlyos összecsapás volt az SPLA és misseriyák között Abyei régiójában, amely valószínűleg az egyik legproblémásabb kérdés lesz a 2005-ös békemegállapodásban elfogadott feltételek teljesítése (pl. népszavazás a függetlenségről) során, köszönhetően a sok száz milió dollárnyi itt található olajnak. 2005-ben egyébként arról is megállapodott észak és dél, hogy a népszavazásig együtt irányítják Abyeit (ezt azóta is szinte képtelenek megvalósítani), az olajbevételek megosztásáról is megegyeztek valamint azt is lefektették, hogy a terület eredeti lakossága a dinka etnikum, az arab misseriyák csakis állattartási célokból jelennek meg a területen időnként.

De amit nem lehet elég sokszor ismételni: jelenleg ugyan Abyei a szudáni olajtermelés alig 20%-át tudhatja magáénak, de bizonyított a tény, hogy itt rejtőzik a földben a legnagyobb szudáni olajtartalék. És hogy a mostani harcok mögött ott rejtőzik-e a dinkák elűzésének és a misseriyák többségbe helyezésének a célja, nem lehet tudni, de hogy 2011 egyik legfontosabb afrikai eseménye a szudáni népszavazás lesz, az biztos.

]]>www.mindennapiafrika.info]]> - A Flag Polgári Műhely partnere

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Flag gondolja (36) Nagyvilág (1310) Nézőpont (1) Sport (729) Gazdaság (711) Titkok és talányok (12) Mozaik (83) Vetítő (30) Szépségápolás (15) Alámerült atlantiszom (142) Politika (1582) Autómánia (61) Tv fotel (65) Rejtőzködő magyarország (168) Kultúra (9) Belföld (11) Irodalmi kávéház (537) Életmód (1) Tereb (146) Mondom a magamét (7664) Gasztronómia (539) Egészség (50) Jobbegyenes (2817) Mozi világ (440) Emberi kapcsolatok (36) Heti lámpás (319) Történelem (18)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>