Ma 2024 július 24. Kinga, Kincső napja van. Holnap Kristóf, Jakab napja lesz.
3d88edd0d93b6329aba0e1726e494b3a.jpg

Mesebeli Afrika - Bakassi-félsziget: még évekre van a béke?

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

Annak ellenére, hogy a Bakassi-félsziget feletti irányítás véglegesen már 2008. augusztus 14.-én (a jelentős része már korábban, de a teljes átadás ekkor történt) átkerült Nigériától Kamerunhoz, igazából ez a döntés csak hivatalosan oldotta meg a két ország határán fekvő kis félsziget problémáját, {...}

{...} mind a mai napig gyakoriak a különböző támadások és aggresszív akciók a környéken, amelyeket mindkét fél teljesen másképp értelmez és magyaráz.

Az átvétel után a kameruni hadsereg jelent meg a szinte teljes egészében nigériaiak lakta területen és a vádak szerint súlyos attrocitásokat követett el, amelyek következményeként sok ezer nigériainak kellett elmenekülnie az anyaföldön létrehozott, infrastruktúra és vízpart nélküli Új Bakassi-telepre, akik közül ezért aztán sokan visszatértek inkább Kamerunba, az új kórházakkal és iskolákkal rendelkező félszigetre.

]]>A kameruni fennhatósággal az elmúlt években lázadó szervezetek szálltak szembe,]]> az állítólagosan a hírhedt MEND (Niger-delta Felszabadítási Mozgalom) által is támogatott Szabad Bakassiért Mozgalom (BAMOSD) volt közülük a legjelentősebb, amely az ún. Déli-Kamerun területén létrehozandó Ambazóniai Köztársaság mintájára igyekezett megteremteni a Bakassi Független Köztársaságot. Kisebb támadások és túszejtések fűződnek a nevükhöz, de igazán jelentős akciókat nem tudtak végrehajtani. Megtették helyettük mások, addig teljesen ismeretlen csoportok jelentek meg a régió politikai palettáján, ilyen volt például a 2010. márciusában egy kínai hajót megtámadó Afrikai Tengeri Kommandó (AMC), amely később, novemberben már a Bakassi partjánál található egyik olajfúró tornyot is megostromolta vagy ilyen volt a 2007-ben megjelent Dél-Kameruni Emberek Felszabadítói csoport, amelynek nevéhez több tucat kameruni katona halála köthető.
]]>AMC]]>

A néhány hónapja tartó viszonylagos (hangsúlyozni kell a viszonylagos szót, mert a térség biztonsági helyzetére nagy hatással van a kalózkodás és a Niger-delta helyzete) csendet azonban az elmúlt héten három durva akció törte meg, először még a hét első felében 13 kameruni tisztviselőt raboltak el és két rendőrt lőttek le ismeretlenek két különböző támadásban, amelyekért a fentebb már említett és brutalitásáról hírhedté vált AMC-t teszik felelőssé helyi források, amelyek azt is megerősítették, hogy a kameruni kormány már tárgyalásokat folytat a szervezettel a váltságdíj mértékéről – az AMC már korábban is megfelelő tárgyalópartnernek bizonyult, pénzért az elrabolt emberek mindegyikét sértetlenül elengedték. Állítólagosan 750 ezer euróról beszélünk első körben, majd aztán havi szinten, védelmi pénz gyanánt kellene fizetnie egy jelentősebb összeget a térségben műkődő öt nagy olajkitermelőnek a hasonló esetek elkerülése miatt, de más források csak 200 ezer euróról és néhány fogoly szabadon engedéséről szólnak.

Ami mindenképpen tény, hogy a helyettes rendőrfőnök is a túszok között van és az is biztos, hogy az elraboltakat nem kameruni területen őrzik, hiszen a Bakassi-félszigeten méreteihez képest rengeteg katona állomásozik, így egy ilyen akció megvalósítása az orruk előtt elég kockázatos lenne. A harmadik támadás még február 11.-én, pénteken történt, amikor Isanguelében szintén állítólagos AMC tagok kameruni katonákra támadtak, amely fényes nappal végrehajtott akcióban mindkét fél oldalán egy ember veszítette életét.

]]>MEND]]>

Az ilyen támadások és incidensek mindenesetre nem tesznek jót sem a két ország viszonyának, sem az olajban és halban gazdag Bakassi-félszigeten uralkodó állapotoknak, ahol még mindig legnagyobb részt nigériaiak élnek kameruni katonák ellenőrzése alatt. Maga az AMC egyébként még 2009 elején jött létre, amikor kiváltak a Bakassi Szabadságharcosok (BFF) szervezetéből, mert nem értettek egyet azzal, hogy a csoport tárgyalásokba kezdett a kameruni kormányzattal. A Jerry Owei által vezetett AMC célja valamiféle kompenzációt, jóvátételt szerezni azoknak a nigériaiaknak, akiket a kameruni hadsereg üldözött el Bakassiról 2008-tól kezdődően és a korábban jól élő halászokat ezáltal nyomorba kényszerítve. Bármikor lepaktáltak minden más, a térségben működő lázadó szervezettel és mindenféle bűnözői csoporttal és egy legutóbbi bennfentes információ szerint kapcsolatuk a MEND-del már nem csak egyszerű szövetség, hanem szimbiózis. A kameruni kormányzat főleg ezt a csoportot teszi felelőssé azért, hogy a bakassi olajmezők termelése jelentősen csökkent az elmúlt időszakban, ráadásul a biztonsági kockázatok megnövekedett terheket rónak az üzemeltető cégekre is.

]]>www.mindennapiafrika.info]]> - A Flag Polgári Műhely partnere 

 

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Jobbegyenes (2825) Heti lámpás (322) Irodalmi kávéház (537) Szépségápolás (15) Történelem (18) Alámerült atlantiszom (142) Tereb (146) Gazdaság (713) Mozaik (83) Gasztronómia (539) Kultúra (9) Sport (729) Emberi kapcsolatok (36) Vetítő (30) Autómánia (61) Nézőpont (1) Nagyvilág (1310) Mondom a magamét (7731) Életmód (1) Rejtőzködő magyarország (168) Belföld (11) Titkok és talányok (12) Tv fotel (65) Egészség (50) Flag gondolja (36) Politika (1582) Mozi világ (440)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>