Ma 2024 június 21. Alajos, Leila napja van. Holnap Paulina napja lesz.
d03687ff520c3b87bdc936aba39abbff.jpg

Mesebeli Afrika - Az elnyomott egykori brit Kamerun

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

Valószínűleg kevesek számára ismert, hogy még a politikailag, gazdaságilag is Afrika egyik legstabilabb országának számító szépséges Kamerunban sem teljes az egység, ugyanis az ország jelenleg legnyugatibb részét képező Déli-Kamerun (ez konkrétan Kamerun Északnyugat és Délnyugat tartományát jelenti) függetlenségéért és elszakadásáért több szervezet is küzd.

A háttérben főleg történelmi okok húzódnak meg, az első világháború után felosztott németi gyarmati területek között a mai kameruni területek is ott voltak, ezek jelentős részét a franciák kapták, viszont két kisebb rész (Déli- és Északi-Kamerun) viszont brit fennhatóság alá került, Nigériából irányították a területeket.

Ez a “távoli” irányítás azonban egyre kevésbé tetszett Déli-Kamerun lakosságának és politikai képviseletének, ezért hosszas politikai küzdelem után 1954-től kezdve már autonóm területként léteztek, egész nagy politikai szabadsággal a brit fennhatóság alatt. Ahogy azonban jöttek a függetlenségi törekvések a régióban, egyre nyilvánvalóbbá vált: a nemzetközi közösség nem fogja megengedni, hogy a két brit kameruni terület független legyen, így szavazás útján eldöntendő opciót kínáltak nekik. Északi-Kamerun végül Nigériával, Déli-Kamerun pedig a független Kamerunnal lépett unióra 1961-ben. Azonban a remélt szabadság és békés egymás mellett élés ábrándja gyorsan tovatűnt, az egykori francia területek vezetése egyre jobban elnyomta az apró “angol” részt, az 1972-ben elfogadott új kameruni alkotmánnyal pedig meg is szüntette az unió intézményét és Déli-Kamerun autonóm státuszát is.

Ekkora tehető több függetlenségéért de legalább ismét autonómiáért küzdő csoport létrejötte is, akik szerencsére főleg csak politikai úton küzdöttek a kis régió elnyomása ellen, majd a kilencvenes években jött létre máig legismertebb létező szervezetük a Déli-Kameruniak Szövetsége (SCAPO), melynek irányító testülete és politikai feje a Déli-Kameruniak Nemzeti Tanácsa (SCNC) lett. 1999. december 31.-én aztán az SCNC kikiáltott az Ambazóniai Köztársaságot, amelynek nevét később Ambazániai Köztársaságra módosítottak, hogy a vitatott Bakassi-félsziget is bekerüljön Déli-Kamerun függetlenségi törekvéseibe. Petíció az ENSZ-nek, száműzetésben működő politikai párt létrehozása, nem elismert népszavazás az elszakadásról és hasonló akciókkal próbált meg mindent a SCAPO, de tevékenységének eddig csak annyi eredménye lett, hogy a kameruni kormányzat agresszív elnyomó politikát folytat a függetlenségért küzdő aktivisták ellen, főleg néhány napos bebörtönzések, szervezetek és gyűlések betiltása jellemzi ezt – mindent elmond, hogy maga a SCAPO és az SCNC is illegális szervezetnek minősül az országban 2001-től.

]]>southern_cameroon]]>

Ezt megelőzően a kilencvenes éveket végig erőszakos cselekmények jellemezték, minden évre jutott pár összecsapás az elszakadáspártiak és a hatóságok között, de sajnos az új évezredre sem lett jobb a helyzet, a szervezetek betiltása egyre inkább az agresszív eszközök felé sodorja az amúgy békepárti Déli-Kamerunt. Amiért most aktuális ez a téma, az a tény, hogy a szervezetek egyik magas beosztású vezetője, Nfor Ngala Nfor két hónapos európai útját kezdte meg nemrégen Párizsban (az SCNC vezetője napjainkban Ayamba Ette Otun), amelynek célja a világ figyelmének felhívása az elfelejtett és elnyomott “angol Kamerunra”.

Ahogy az RFI rádióállomásnak adott interjújában kifejtette és megerősítette, nem egy kitalált vagy megálmodott országot akarnak létrehozni, Déli-Kamerun létezésének jogalapja, a nem elismerten létező államnak történelme és kultúrája van, amely napjainkban katonai megszállás alatt áll, sok száz aktivista pedig börtönben sínylődik azért, mert ki akart állni egy jogsértés ellen. Egyben fel is szólította a kameruni kormányt a jogtalanul fogvatartottak szabadon bocsátására, példának pedig az egyetemi tanárt, Justice Muluh Mbut hozta fel, aki már több mint egy éve tárgyalás és vádemelés nélkül szenved börtönben (magát Nfort is több ízben tartóztatták le és bántalmazták a hatóságok). Ahogy Nfor rámutatott, az ENSZ még a 21. század elején elismerte Déli-Kamerun létezésének jogosságát, az Afrikai Unió emberi jogi bizottsága pedig azt ismerte el, hogy a területen élő emberek különböznek a Kameruni Köztársaság egyéb részein élőktől, így egyedi népcsoportnak tekinthetőek, ez a két ítélet pedig minden jogot megad egy független de legalább autonóm állam létrehozására.

A jelenleg száműzetésben működő átmeneti déli-kameruni kormány honlapja:

]]>http://www.southerncameroonsig.org/]]>


]]>www.mindennapiafrika.info]]> - A Flag Polgári Műhely partnere

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Mozaik (83) Tv fotel (65) Heti lámpás (319) Titkok és talányok (12) Rejtőzködő magyarország (168) Mondom a magamét (7664) Nagyvilág (1310) Autómánia (61) Politika (1582) Jobbegyenes (2817) Emberi kapcsolatok (36) Sport (729) Gazdaság (711) Vetítő (30) Mozi világ (440) Gasztronómia (539) Tereb (146) Belföld (11) Nézőpont (1) Flag gondolja (36) Történelem (18) Egészség (50) Életmód (1) Irodalmi kávéház (537) Szépségápolás (15) Alámerült atlantiszom (142) Kultúra (9)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>