Ma 2023 szeptember 30. Jeromos napja van. Holnap Malvin napja lesz.
lovas-istvan-fill-850x370.jpg

Lovas István: Elhallgatott hírek 158. / Nemzetközi sajtószemle

Flag

Szöveg méret

5
Átlag: 5 (1 szavazat)

Péppé verték egymást a migránsok Párizs előkelő negyedében.

]]>THE DAILY EXPRESS]]>

Párizs előkelő negyedében, a Sztálingrád metróállomásnál és a környező utcákon összegyűlt migránsok körében akkora verekedés tört ki (videó a cikkhez csatolva), hogy egyeseket közülük „péppé vertek”.

]]>PRESS TV]]>

Szaúd-Arábiában egy nem közölt bűncselekmény elkövetése miatt elítélt szaúdi herceget korbácsütésekre is ítéltek, jelenti az iráni tévé az arab nyelvű Okaz napilapra hivatkozva. A perzsa tévéállomás megjegyzi, idén eddig 100 embert végeztek ki a királyságban, az Egyesült Államok stratégiai szövetségesének országában. (A Human Rights Watch nevű emberjogi figyelő szervezet tegnapi írásában azt a véleményét ]]>fejti ki]]>, hogy Magyarországnak az ENSZ emberjogi tanácsa tagjává választása jó alkalom arra, hogy a magyar kormány  emberjogilag rendbe hozza  háza táját. A cikk nem szólítja fel ugyanerre Szaúd-Arábiát, amelyet szintén most választottak ezen emberjogi tanácsa tagjává.)

]]>DIE PRESSE]]>

Bevándorolt bűnözés címmel megjelent tudósítását a vezető osztrák lap így foglalja össze: „A schengeni belső határok kinyitása a felelős a bűnözés növekedéséért. Az EU-államok börtöneiben a marokkóiak, románok és albánok a legnagyobb migránscsoportok.”

]]>DIE ZEIT]]>

A német hetilap kutatásai szerint a Barroso által elnökölt Európai Bizottság 16 volt tagja még mindig évente minimum 100 000 euró (31 millió forint) jövedelmet élvez adófizetői pénzből annak ellenére, hogy többüknek már jól jövedelmező állásuk van. Andor László szintén a közölt listán található. Két olyan biztos – Jacek Dominik és Ferdinando Nelli Feroci – is kap ekkora pénzt, akik 2014-ben csak 3,5 hónapot dolgoztak biztosként. Rajta van Dacian Ciolos volt agrárbiztos, aki jelenleg Románia miniszterelnöke.

]]>DIE WELT]]>

A pénzpiac Trump-üzemmódra kapcsolt és zuhan címmel a német lap arról számol be, hogy minél bizonytalanabb az amerikai elnökválasztás kimenetele, annál jobban esnek a részvények. A mexikói peso is a hír hallatára veszít értékéből, mert attól tartanak az országban, hogy Trump elnöksége esetén nekik nagyon rossz lesz.

]]>FRANKFURTER ALLGEMEINE ZEITUNG]]>

A világ sorsa szakadék szélén címmel sikolt a vezető német lap arról, hogy mi lesz velünk, egész világ, ha Trump lesz a Fehér Ház ura. A cikk elején Obamáról van szó, hogy mennyire kétségbeesetten buzdítja az amerikaiakat szavazásra. Majd következik az idézőjelbe tett „A világ sorsa a szakadék szélén” mondat. Egy másik ]]>cikkében]]> pedig arról tudósít, hogy rendkívüli idegesség uralja az amerikai demokratapártiakat, mert bizonytalanság uralkodik ismét, ki nyeri a választásokat. Kinek higgyenek? Melyik felmérésnek?

]]>NEUE ZÜRCHER ZEITUNG]]>

A strasbourgi Európa Tanács kínzás elleni bizottsága felszólította Magyarországot, hogy ítélje el a menekültekkel szembeni mindenfajta rossz bánásmódot, számol be a vezető svájci lap a bizottság ma nyilvánosságra hozott jelentéséről, amelyben több „külföldi állampolgár” panaszkodott arra, hogy a magyar rendőrök fizikailag bántalmazták őket.

]]>EURACTIV]]>

„Az olasz rendőrség ütlegelte és elektrosokkolta” a migránsokat az ujjlenyomatuk vételekor – olvasható az Amnesty International mai, október 3-i jelentésében. Egyes migránsok nem akarják, hogy ujjlenyomatot vegyenek tőlük, mert az általuk kiszemelt uniós országba akarnak tovább menni és ott akarnak menedéket kérni.

                                                         *             *             *

A brüsszeli szakportál tudósítója ]]>elcsípte a kínaiakat leferdeszemüző]]>, a nőket gúnyoló, a vallón kormányt a CETA-val szembeni ellenállása miatt lekommunistázó Günther Oettinger uniós biztost az Európai Bizottság épülete előtt. Megkérdezte tőle, mi a véleménye az általa okozott botrányról. Azt mondta: „Mindent megmondtam”. De nem akar bocsánatot kérni a botrány miatt? „Nincs botrány”, felelte. (Az Európai Bizottság nem fedte meg biztosát.) Dehogy nincs, írja James Crisp. Az „Oettigate” szalagcímeket generált Európában és az USA-ban (Németországban és nálunk nem). A kínai külügyminisztérium tegnap közleményt adott ki arról, hogy Oettinger megjegyzései „azt mutatják, hogy egyes nyugati politikusokban milyen megdöbbentő felsőbbrendűségi érzés lappang”. Oettinger ezután ezt vetette oda a tudósítónak: „Ön az, aki botrányt keltett. Az EurActiv okozta a botrányt”. Ezután elhajtott.

POLITICO

A szerkesztőség szokás szerint igen hosszú és részletes reggeli köremailje azzal kezdődik, hogy megkérdezték Merkel kancellár szóvivőjét Oettinger biztos rasszista, homofób és a vallón kormányt lekommunistázó megjegyzéseiről. A szóvivő így rázta le a kérdést, idézi őt a köremailt író Ryan Heath, az Európai Bizottság volt szóvivője, a BBC korábbi tudósítója : „Mindenki a saját módján és stílusában beszél.(Emlékeztető: Oettinger „ferdeszeműeket” és nem „karvalyorrúakat” mondott.) Ezután utal az Oettingerrel foglalkozó mai cikkekre a vezető ]]>olasz]]> és ]]>spanyol]]> lapokból, illetőleg a ]]>német]]> Tagesspiegelből.

]]>POLITICO]]>

Ryan Heath maga írt cikket a növekvő Oettinger-botrányról, megjegyezve, hogy már Guy Verhofstadt, az Európai Parlament liberális frakciójának vezetője is elítélte a német biztos káros megjegyzéseit.

]]>TPI]]>

Az olasz külpolitikai portál arról ír, hogy Theresa May brit  jövő heti budapesti látogatására azután kerül sor, hogy a két ország nemrégiben megerősítette kereskedelmi kapcsolatait a Magyarországon befektetni kívánó brit cégekkel. A brit miniszterelnök célja lehet, hogy az Európai Unióban nem szeretett Orbán Viktorral szorosabbra fűzve viszonyát megtörje az EU-ban a Brexittel kapcsolatos egységes frontot.

]]>EKATHIMERINI]]>

Athénban Alexisz Ciprasz kormányfő és Lavrov orosz külügyminiszter találkozóján a  görög miniszterelnök kijelentette, hogy országa elkötelezett az Oroszország fenntartott szoros kapcsolatok mellett, jelenti az angol nyelvű görög lap

]]>MEDIAPART]]>

A francia elnöki kampányban a jobboldali jelöltségért Alain Juppével versenyző Francois Fillon és Nicholas Sarkozy Asszad szír elnök mellett tette le a garast és javítani kívánják a kapcsolatokat Oroszországgal, írja a francia hírportál.

]]>THE WALL STREET JOURNAL]]>

Megmenthető a globalizáció? címen írt elemzésében a lap felsorolja, milyen módon támadják a globalizációt jobb- és baloldalról. A két fő támadási pont a migráció és a szabadkereskedelem. A cikk éreztetve a globalizációra nézve kialakult súlyos veszélyt Donald Tusknak, az Európai Tanács elnökének azzal a véleményével von mérleget, hogy az EU-Kanada szabadkereskedelmi egyezmény „talán az utolsó ilyen egyezményünk lesz”.

]]>RUSSIA TODAY]]>

Ricardo Gutierezz, a 140 000 újságírót tömörítő Újságírók Európai Szövetsége főtitkára bírálta a brit kormányt azért, amiért az állami tulajdonban lévő NatWest bank bezárta az orosz tévéadó londoni számláit. Közölte: „ez nem normális eljárás”.

]]>www.lovasistvan.hu]]>

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Egészség (50) Irodalmi kávéház (529) Nézőpont (1) Rejtőzködő magyarország (168) Belföld (10) Szépségápolás (15) Autómánia (61) Emberi kapcsolatok (36) Mozaik (83) Mondom a magamét (7104) Történelem (16) Kultúra (6) Jobbegyenes (2683) Életmód (1) Nagyvilág (1309) Sport (729) Gazdaság (689) Flag gondolja (34) Politika (1581) Mozi világ (440) Heti lámpás (276) Alámerült atlantiszom (142) Tv fotel (65) Titkok és talányok (12) Gasztronómia (539) Vetítő (30) Tereb (145)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>