Ma 2024 május 18. Erik, Alexandra napja van. Holnap Ivó, Milán napja lesz.
d558a377a70879941897089c83d89eba.jpg

Mesebeli Afrika - A Hanoomanjee-ügy: egy kis mauritiusi “mutyi”

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

Az elmúlt hónapok/évek társadalmi, gazdasági, politikai válsága (nevezze mindenki, ahogy akarja) nem kerül el egyetlen országot sem a világban, a nagyhatalmak és fejlett országok mellett olyan államokban is gondok jelentkeztek, ahol korábban ezt el sem bírtuk volna képzelni.

A Magyarországon szinte kizárólag utazási katalógusokból, háttérképekről ismert Mauritius szigetországában például közel járnak a teljes politikai összeomláshoz, miután július 26.-án Navin Ramgoolam kormányának hat minisztere is lemondott az elmúlt napok illetve hónapok eseményei nyomán. A politikusoknál az utolsó csepp a pohárban a kormánykoalícióban szerepet vállaló Mauritiusi Militáns Szocialista Mozgalom (MSM) színeit képviselő Santi Bai Hanoomanjee, egészségügyi miniszter négy nappal korábbi (július 22.) letartóztatása volt (ő egyébként szintén lemondott öt társa mellett), akit korrupciós vádak miatt vettek őrizetbe.

A gyanú szerint Hanoomanjee volt az értelmi szerzője annak a hűtlen kezelésnek, amelyben egy korábban csak 75 millió rúpiára (nagyjából 520 millió forint) becsült magánkórházat egy hirtelen túlértékelés után az állam eme összeg duplájáért, 144 millió rúpiáért vásárolt meg. A koalícióban kisebbségi szerepet betöltő MSM többi minisztere szolidaritásból négy nappal később beadta lemondását, köztük maga a pártvezető és pénzügyminiszter Pravind Jugnauth is, akik mindannyian kollégájuk ártatlansága mellett állnak ki. Az események ellenére Jugnauth sietett leszögezni, hogy pártja nem lép ki a Mauritiusi Munkáspárttal alkotott koalícióból, amely a 2010-es választások után jött létre, amelyen a két, akkor szövetségben indult párt a 62 parlamenti helyből 41-et megszerzett és második elnöki mandátumához juttatta Navinchandra Ramgoolam elnököt. Utóbbi egyébként Londonban tartózkodik és csak a hétvégén tér majd vissza a szigetországba, de újságírók kérdésére válaszolva elmondta, hogy valószínűleg megoldható krízisről van szó, már dolgoznak a miniszterek pótlásán és hangsúlyozta, hogy továbbra is teljes a stabilitás, de a korrupció elleni harc minden mauritiusi polgár érdeke.

]]>navin ramgoolam speaks]]>

Hanoomanjee egészségügyi miniszter letartóztatása egyébként egy hét hónapos vizsgálat eredménye, amelyet a Független Korrupcióellenes Bizottság (ICAC) folytatott le a kórház megvásárlása kapcsán és amely ügy miatt további tisztségviselők kerültek őrizetbe. Az (ex)miniszter mindenesetre nem sok időt töltött rácsok mögött, óvadék ellenében távozhatott a rendőrségről. A hihetetlenül feszült 2000-es választások után, hatalommegosztási alkuval 2003-ban közel két évre elnöki posztra jutó legendás ellenzéki vezető – a harmadik nagy párt, a Mauritiusi Militáns Mozgalom (MMM) irányítója -, Paul Berenger bírálatának adott hangot és a kormány lemondására szólított fel. Érdekesség utóbbi kapcsán, hogy a keresztény Berenger az ország történetének egyetlen nem hindu vallású vezetője volt. Mindezek ellenére a helyzet Mauritiuson relatíve stabil, a 2005 óta hatalmon lévő Munkáspárt kemény intézkedéseinek köszönhetően a válságot könnyedén vészelték át, jelentős gazdasági növekedésről beszélhetünk az ország kapcsán, jelentős külföldi befektetésekkel és a korrupcióellenes harcot külföldi szervezetek is dicsérték már több fórumon. Kérdés, hogy a most történtek milyen hatással lesznek a választásokon a Jövő szövetsége néven indult koalícióra, de elemzők és saját véleményem szerint is esélytelen egy igazi kormányválság, egyszerűen azért mert ez senkinek nem érdeke a kormányzók közül.

Az idei évben egyébként nem ez az első jelentősebb korrupciós pénzügyi botrány a szigeten, miután év elején napvilágot láttak olyan információk, melyek szerint Mauritius az egyik legnagyobb pénzügyi befektető lett Indiában bizonyos szektorokban – távközlés, ingatlanpiac -, ami egyértelmű jelzés volt mindkét állam pénzügyi szakemberei számára – valószínűleg indiai pénzt mosnak tisztára az afrikai szigetországban. Ennek bizonyítása és felkutatása nem a legegyszerűbb, tekintve Mauritius adóparadicsom mivoltát, hiszen utóbbiból kifolyólag rengeteg relatíve tisztességes üzletember helyezi át székhelyét ide egyszerű józan megfontolásból, de a legutóbbi információk már arra utaltak az indiai pénzügyi irányítás számára, hogy nem csak egyszerű adóelkerülésről, hanem pénzmosásról is szó lehet. A két ország mindenesetre kapcsolatba lépett és az azóta eltelt időszakban is vizsgálatok folytak különböző cégek és személyek ellen, de igazából jelentős visszaélés felderítésére még nem került sor. Mauritius mellett még egyébként Svájc jelentős célország a pénzüket tisztára mosni kívánó indiai cégek és üzletemberek számára, de míg a szigetországban a bankok elég könnyen adnak ki információkat, addig az alpesi államban csakis alapos vádak után van erre mód.

A fentebb már említett pénzügyminiszter akkor és azóta többször is hangsúlyozta, hogy országa kemény harcot folytat a pénzmosás ellen és elutasította, hogy Mauritius nevét most már minden ilyen ügyben képbe hozzák. A helyzet azért nem ennyire egyszerű, hiszen annak ellenére, hogy India és a kis szigetállam között van kettős adózásról szóló egyezmény, egy nemzetközi adózási standardokat vizsgáló szervezet szerint Mauritiuson nincsenek meg a törvényi, információs és technikai hátterei annak, hogy érdemben lehessen a pénzmosás ellen harcolni.

]]>www.mindennapiafrika.info]]> - a Flag Polgári Magazin partnere

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Rejtőzködő magyarország (168) Tv fotel (65) Gazdaság (709) Emberi kapcsolatok (36) Autómánia (61) Egészség (50) Gasztronómia (539) Életmód (1) Nagyvilág (1310) Politika (1582) Szépségápolás (15) Mozaik (83) Mozi világ (440) Jobbegyenes (2804) Flag gondolja (36) Kultúra (9) Irodalmi kávéház (537) Tereb (146) Heti lámpás (313) Titkok és talányok (12) Vetítő (30) Sport (729) Belföld (11) Mondom a magamét (7603) Történelem (18) Alámerült atlantiszom (142) Nézőpont (1)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>