Ma 2024 június 16. Jusztin napja van. Holnap Laura, Alida napja lesz.
6fe1c7e0486698a7e804c16083b92c01.jpg

Mesebeli Afrika - A Janjaweed hírhedt vezetője: Musa Hilal

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

Nemrég, miközben a szudáni választási eredményeket böngésztem egy internetes oldalon, egy név ütötte meg a szemem a hosszú listán: mostantól a szudáni nemzetgyűlés felesküdött képviselője lesz egy bizonyos Musa Hilal is.

Valószínűsítem, hogy ez a név nem sokak számára mond valamit, pedig nem másról van szó, mint a hírhedt ]]>Janjaweed ]]>milícia vezetőjéről, amely
militáns csoport különböző észak-szudáni, nomád arab törzsek harcosaiból áll és amelyet a Darfúrban elkövetett legsúlyosabb emberiség elleni bűncselekményekkel vádolnak.

Hilal eredetileg az Észak-Darfúrban élő mahameed arab törzséhez tartozó Um Jalul klán legmagasabb szintű vezetője, amely posztot édesapjától örökölt meg és amely minőségében rövid idő alatt rendkívül hírhedt és félt vezetővé vált Darfúrban, a kilencvenes években a legtöbb darfúri arab törzs vezetőként ismerte el. A most 49 éves férfi a kilencvenes években a főleg a mahameedek harcosaiból toborzott csapatával tucatnyi véres akcióban vett részt, amelyeknek céljai elég változatosak voltak: harcoltak a dél-darfúri földművelő afrikaiak ellen különböző területek birtoklási joga miatt, de a legegyszerűbb köztörvényes bűncselekmények is köthetőek Hilal nevéhez.

 Először 1997-ben vették őrizetbe 17 afrikai földműves lemészárlásának vádjával, de akkor még megúszta. Egy évvel később azonban egy fegyveres rablás során a hatóságoknak sikerült összekapcsolni nevét egy rendőrtiszt halálával, amelyért aztán el is ítélték. Valószínűleg még mindig különböző börtönök között vándorolna, ha 2003-ban nem robban ki a darfúri lázadás a kartúmi kormány ellen, amelynek megoldására a vezetés egy hatékony, brutális és a maga szempontjából “tiszta” módszert talált ki.

]]>musa hilal]]>

Miután ismert volt saját törzsén és a legtöbb északi arab törzsön belül is meglévő tekintélye, a lehető legmagasabb – elnöki – szinten meghozott gyors döntéssel Musa Hilalt szabadlábra helyezték és a lázadás leverésével bízták meg. Itt fontos megjegyezni, hogy a Janjaweed nem egy törzs vagy konkrét szervezet, hanem különböző törzsek milíciáiból szerveződött katonai csoportok összességét illetik ezzel a névvel (konkrét jelentése a szónak: “az ördög lóháton”), valamilyen szinten hasonló a kongói mai-mai milíciákhoz. Janjaweed már a nyolcvanas évektől létezik a régióban, szinte kizárólag
Csádban és Szudánban, ahol az évek során mindig harcoltak különböző ügyek mellett (pl. Csádban a kormány ellen küzdöttek).

2003-ban nagyjából takaréklángon égett a Janjaweed mozgalom, amikor jött a korlátlan kormányhatalommal felruházott Musa Hilal és megszólította a Darfúrban amúgy is elég feszült helyzetben élő arab törzseket. A harci hívásra pedig jöttek a harcosok, főként Észak-Darfúrból, de Szudán más északi térségeiből és még Csádból is jöttek lovas katonák, hogy megkezdjék iszonytató missziójukat a darfúri lázadók ellen. Az Egyesült Államok már 2004-ben Hilalt jelölte meg, mint a mészárlások fő felelősét, ennek ellenére a férfi szabadon toborzott tovább és szólított fel a darfúri lázadók (és civilek) elpusztítására.

A Janjaweed folytatta brutális harcát, 2007 végére már több százezer ember halála volt állítólagosan a számlájukra írható, Hilal pedig ekkora már a Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC), az Egyesült Államok és az ENSZ célkeresztjébe is került: ICC-körözés, utazási szankciók, pénzeszközök
befagyasztása, maga George W. Bush is külön felszólalt Musa Hilal ellen. A pofon viszont akkor érte a nemzetközi közösséget, amikor 2008. januárjában Omar Al-Bashir szudáni elnök speciális elnöki tanácsadóvá tette Hilalt.

2003 óta tucatnyi alkalommal sikerült interjút készíteni a 13 gyermekes férfival, aki minden alkalommal tagadta, hogy a darfúri helyzet népirtás lett volna és a legtöbb mészárlást a Szudáni Felszabadítási Hadsereg (SLA) és az Igazság és Egyenlőség Mozgalom (JEM), a két darfúri lázadó szervezet számlájára írta. Azt is tagadta, hogy a szudáni kormány és a Janjaweed között bármiféle kapcsolat lenne, de az már bizonyított tény, hogy a kormány különböző felszerelésekkel és pénzzel is ellátta a milíciákat, többek között ebből tudtak toborzáskor közel 20 ezer forintos zsoldot felkínálni az arab törzsek  tagjainak.

Bár napjainkra a Janjaweed tevékenysége jelentősen visszaesett Darfúrban, Musa Hilal parlamenti pozíciója csak újabb arculköpése az egész nemzetközi közösségnek, főleg az általam is csak egy szánalmas viccnek tartott ICC lábbal tiprása. Musa Hilal pedig köszöni szépen jól van, bár tucatnyi szemtanú és túlélő van, aki megerősíti, hogy felfegyverzett Janjaweed harcosok Hilal utasítására és szeme láttára égettek fel falvakat és mészároltak le embereket, Afrika sajnos még mindig az a hely, ahol megfelelő hátszéllel bármit meg lehet úszni.

]]>www.mindennapiafrika.info]]> - A Flag Polgári Műhely partnere

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Politika (1582) Irodalmi kávéház (537) Alámerült atlantiszom (142) Mondom a magamét (7652) Jobbegyenes (2813) Gazdaság (711) Emberi kapcsolatok (36) Egészség (50) Belföld (11) Rejtőzködő magyarország (168) Sport (729) Mozaik (83) Tv fotel (65) Nagyvilág (1310) Autómánia (61) Gasztronómia (539) Történelem (18) Tereb (146) Mozi világ (440) Titkok és talányok (12) Flag gondolja (36) Vetítő (30) Szépségápolás (15) Heti lámpás (319) Életmód (1) Nézőpont (1) Kultúra (9)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>