Ma 2021 április 15. Anasztázia, Tas napja van. Holnap Csongor napja lesz.
lovasistvanpubli.jpg

Lovas István: Németország le akarja állítani tengeri szélfarmjait

Flag

Szöveg méret

5
Átlag: 5 (1 szavazat)
Már 2016-ban dollárok százmillióit fizette ki a német kormány, hogy a szélfarmok ne működjenek, és így enyhítsék az általuk okozott károkat.

Németország azt tervezi, írja a ]]>The Daily Caller]]> amerikai konzervatív portál energiaügyi tudósítója, Andrew Follett, hogy leállítja új tengeri szélturbináit a villanyáram árának csökkentése és fokozott meghibásodásnak kitett elektromos hálózatának megsegítése érdekében – mint az olvasható az új energiatörvény egyik módosításában is.

A törvénymódosítás 2017 elején lép hatályba és jelentősen korlátozza majd az új tengeri szélfarmok építését. A törvény indoka az, hogy Németországban a szélenergiára történt túlzott ráhagyatkozás Európa legnagyobb gazdaságában megemelte a villamosáram költségeit, és a hálózatokat túlzottan megterhelte. (Akár a szomszédos lengyel és cseh hálózatokat, amikor Németország a felesleget időnként átereszti.)

Németországban a villanyáram fogyasztói ára a világon az egyik legmagasabb, és az „energiaszegénység német családok milliói számára valósággá vált”.

Myron Ebell, a szabadpiaci Competitive Enterpise Institute energia és környezet központjának igazgatója elmondta a Daily Callernek, hogy „a német kormány ahelyett, hogy megváltoztatná az utat, amin halad, megpróbál a probléma elől elmenekülni kisebb energiapolitikai változtatásokkal annak a reményében, hogy az emberek kibékülnek a csillagos egekbe emelkedett mai áramárakkal, ha a növekedés üteme lelassul.”

A cikk megjegyzi, hogy az ipari célú áramárak Németországban magasabbak, mint az USA azon szövetségi államaiban, ahol szenet hasznosítanak áramtermelésre, de ugyanakkor ezek az árak sokkal alacsonyabbak, mint amannyiért a fogyasztóknak adják el. „Ha nem ez lenne a helyzet, a német autógyártók valamennyi gyártóüzemét elvinnék Kelet-Európába, az USA-ba, vagy máshová.”

A német kormány azt tervezi, hogy a szélenergia teljes mennyiségét a nemzeti kapacitás 40-45 százalékra korlátozza, mint ahogyan azt januárban jelentette a Berliner Zeitung.

2019-re Németország 6000 megawatt szélerőmű kapacitástól tervez megszabadulni.

Addig Németország minimumra csökkenti a jelenleg meglévő szélfarmjaiban keletkezett károkat úgy, hogy a fogyasztóknak fizet a felesleges energia átvételéért és megkéri a szél- és napenergia termelőket, hogy kapcsolják le berendezéseiket, amikor azokra nincs szükség.

Tavaly Németország 548 millió dollárt fizetett a szélfarmoknak azok lezárásáért, mert így akarták megelőzni az ország villanyáram hálózatában keletkező károkat.

Az elektromos hálózatoknál a problémamentes működés érdekében az áram iránti keresletnek pontosan meg kell egyeznie a kínálattal. Ez hatalmas problémát jelent a szél- és napenergiát tekintve, mivel azok termelése nem jósolható meg pontosan, illetve nem szabályozható könnyen. A szél- és a napenergia által létrehozott áramfelesleg kiégethet egy hálózatot, ha túlzottan nagy a termelés, míg ha nem elegendő, akkor „homályosodás” vagy áramszünet keletkezik. Az ilyen károk már felléptek Németországban és más országokban is, ahol túlzottan a nap- és szélenergiára hagyatkoznak, mint például Kaliforniában – áll a cikkben.

Ezen korlátozások ellenére a német kormány – saját becslése szerint – több mint 1,1 billió dollárral kívánja támogatni a szélenergiát annak ellenére, hogy a szélturbinák építésével nem érték el azt a célt, amit a kormány akart, azaz a széndioxid (CO2) kibocsájtások csökkentését a globális felmelegedés lassítására.

Az Egyesült Államokban a Szövetségi Szabályozó Bizottság (FERC) most vizsgálja azt, hogy a zöld energia milyen módon ássa alá az áramhálózat megbízhatóságát, mivel a FERC szerint jelentős a veszélye annak, hogy az Egyesült Államokban az áramszolgáltatás megbízhatatlanná válik.

(A szerző elfelejtette kézcsókját küldeni a hazai „demokratikus” pártoknak és külön annak zöld részének, az LMP-nek.)

Lovas István - ]]>www.lovasistvan.hu]]>

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Irodalmi kávéház (505) Rejtőzködő magyarország (171) Életmód (1) Autómánia (61) Tv fotel (65) Alámerült atlantiszom (142) Politika (1578) Nagyvilág (1454) Jobbegyenes (2006) Mondom a magamét (5225) Titkok és talányok (12) Heti lámpás (254) Tereb (140) Történelem (14) Sport (729) Gazdaság (657) Gasztronómia (539) Emberi kapcsolatok (36) Szépségápolás (15) Flag gondolja (33) Egészség (50) Kultúra (6) Vetítő (37) Mozaik (83) Belföld (6) Mozi világ (440)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>