Ma 2024 június 24. Iván napja van. Holnap Vilmos napja lesz.
lovas-istvan.jpg

Lovas István: Merkel bezöldül

Flag

Szöveg méret

5
Átlag: 5 (1 szavazat)
A hatalma elvesztésétől rettegő kancellár már mindenbe belekapaszkodik.

A végtelenül szabad Németországi Szövetségi Köztársaságban hatalmas rendőri apparátus dolgozik azon, hogy kiderítse, ki helyezett el egy levágott disznófejet az Angyali Merkel – minden német gyermektelen Muttija – pártjának stralsundi irodája elé. A rendőrség „a kancellár megsértése” és „a tetemelhantolási törvény megszegése” miatt nyomoz a muzulmánbarát Willkommenskulturt bíráló jelkép odahelyezője vagy odahelyezői után. Azon Németország rendőrségéről van szó, amelynek sajtója felhőtlenül kacagna, ha egy levágott szamárfejet tenne valaki a lengyel, a magyar vagy immár a horvát miniszterelnök, netán az osztrák Szabadságpárt irodája elé, majd „Führer!”-t sikoltana, ha az adott ország rendőrsége a tettest felelősségre akarná vonni. A disznófejre a kancellárt sértő szavakat is festettek, de azok jelenleg államtitkot képeznek. Egy biztos, nem állhatnak távol a németek azon hatvannégy százalékának véleményétől, akik nem akarják Merkelt újra kancellárjelöltnek látni a következő választáson. Egyébiránt éppen Stralsund városában indult el a volt ifjúkommunista agitpropos Merkel politikai karrierje, miután 1990-ben e német városban választották a Bundestag képviselőjévé. Merkel pozíciója lendületesen gyengül. A Financial Times globális brit lapnak az év első napján megjelent idei jóslatai között szerepelt, hogy a német kancellár nem fogja hivatalában megélni 2016 végét.

Európában száz- és százmilliók drukkolnak, hogy e jóslat beteljesüljön. A lelkileg faymanni pillanatokat átélő kancellár most foggal-körömmel és valamennyi formátlan nadrágkosztümjének felvonultatásával kapaszkodik hivatalába. Ennek jele, hogy a hét végén úgy döntött, új koalíciós partner után néz, miután a jelenlegi kormánykoalíció a hatalommegtartás szempontjából mind katasztrofálisabbá válik. Néhány napja jelentette be Horst Seehofer, a magyar szívekhez legközelebb álló német tartomány, Bajorország miniszterelnöke, a CSU pártelnöke, hogy jövőre, az év második felére várható választásokon koalíciós testvérpártjától, a CDU-tól külön, saját programmal indul. A szocialista párt, az SDP pedig rohamosan veszít vonzerejéből. Olyannyira, hogy Sigmar Gabriel szocialista alkancellár, miután heteken át kénytelen volt tagadni, hogy a lemondásán gondolkodik, pénteken kijelentette: megtörténhet, hogy az SPD elnöki posztjától megválik. És ha a felmérések eredményeit nézzük, e párt éppen úgy elindult az eljelentéktelenedés felé, mint osztrák testvér/elvtárspártja. Amikor Merkel az SPD helyett új koalíciós partnert keresgélt, nem volt sok választása, hiszen ideológiai szívének csücske, a liberális FDP szóba sem jöhetett, ugyanis totálisan eljelentéktelenedett azért, mert korábban Merkel koalíciós partnere volt. (Aki kételkedik, hogy a liberálisok a „jobboldali konzervatív” Merkel szíve csücske, nézzen körül a hazai tájakon, vajon kik csápolnak még mindig és egyre kétségbeesettebben a homlokán már „Megbuktam” feliratot viselő kancellárnak.) Így nem maradt más hátra, mint hogy a zöldek mellett döntsön jövőbeli koalíciós partnerként, ami azt jelenti, hogy az új irány a feketezöld. Az irányváltást nem maga a Mutti jelentette be, hanem Volker Kauder, az uniós frakcióvezető nyilatkozta szombaton a Düsseldorfban szerkesztett Rheinische Postnak imígyen: „A nagykoalíció folytatása a következő választás után még akkor is lehetetlen, ha az SPD-vel kormányzunk”. Jens Spahn, a CDU elnökségi tagja erre rátett még egy lapáttal, amikor a Focus magazinban csapott reklámot egy jövőbeli fekete-zöld szövetségnek.

A Merkel-hű német sajtóban a hét végén megjelent egyes vélemények szerint e két politikus kijelentését nem egyeztette a kancellárral. Ami egyszerűen elképzelhetetlen egy olyan autoriter vezető esetében, mint a csak a hatalmi érdekek, tehát kormányzása fennmaradásáért vezérelt, a nép érzelmeit és nemzete érdekeit semmibe vevő Merkel kancellár. Kauder amúgy Merkel leghűbb szócsöve, és elképzelhetetlen, hogy ilyen döntő fontosságú kijelentést az anyuka megkérdezése nélkül tenne. Spahnról ugyanez mondható el. Ami a rémület igazi fő oka, az persze az Alternatíva Németországért (AfD) rohamos népszerűsödése – hála jórészt a párt szuperkarizmatikus, rendkívül okos, képzett és csinos elnöknőjének, Frauke Petrynek, akiben ötször több a spiritusz, mint amennyi maradt a kancellárban és pártja dohszagot árasztó politikusában. A zöldekkel persze nem lesz nehéz az összehangolódás, hiszen Merkel Németország kárára már lemondott az atomerőművekről, és teljes mértékben a transzatlanti vonal elkötelezettje, akár a német „környezetvédők”, akik csak akkor horgadnak fel a TTIP, az Amerikai Egyesült Államok és az Európai Unió közti transzatlanti szerződés és annak teljes mértékben antidemokratikusan, a nyilvánosság kizárásával folyó tárgyalásai ellen, amikor egy újabb hatalmas, több tízezres demonstráció áll a küszöbön.

Angela Merkel politikai pályáját jelentősen befolyásolhatja hamarosan sorra kerülő újabb törökországi látogatása urához, a despota Erdogan elnökhöz. Ez a hasmánt csúszás az ankarai szultán előtt az Európai Unióra erőltetett migránsmegállapodás érdekében nem látszik kifizetődőnek. Ha Erdogan elnök úgy dönt, hogy nem teljesíti a törökök vízummentes utazásához szükséges feltételeket, és nem reszeli le terrorellenes törvénye fogazatát, akkor az uniós–török megállapodás nem lép életbe, és újabb áradat zúdulhat Európa nyakára. Egy olyan kultúrából, ahol a lakosság a vízöblítéses vécének hírét sem hallotta, és az ahhoz való integrálódással is elég nehezen birkózik meg, mint annak fizikai nyomait és így bizonyítékát láthatja bárki az ezen országok reptereibe plántált, európai szabványok szerint elkészített mosdókban. Ahová érdemes lenne jó időre, netán örökre bezárni „a másság szép” hirdetőit.

Lovas István - ]]>www.magyarhirlap.hu]]>

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Szépségápolás (15) Belföld (11) Mozaik (83) Nézőpont (1) Mozi világ (440) Tereb (146) Mondom a magamét (7668) Életmód (1) Gazdaság (711) Sport (729) Tv fotel (65) Emberi kapcsolatok (36) Vetítő (30) Egészség (50) Flag gondolja (36) Autómánia (61) Titkok és talányok (12) Alámerült atlantiszom (142) Heti lámpás (320) Politika (1582) Kultúra (9) Irodalmi kávéház (537) Gasztronómia (539) Történelem (18) Nagyvilág (1310) Rejtőzködő magyarország (168) Jobbegyenes (2819)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>