Ma 2021 január 18. Piroska napja van. Holnap Sára, Márió napja lesz.
lovas-istvan.jpg

Lovas István: Elhallgatott hírek 89. / Nemzetközi sajtószemle

Flag

Szöveg méret

5
Átlag: 5 (1 szavazat)

José Carreras katalán operaénekes világsztár az osztrák tévében: “Nacionalista vagyok…És?”

]]>POLITICO]]>

Az amerikai hírportál európai kiadása 63 üzleti és gazdasági vezetőkből álló elit csoportot kérdezett meg a Brexit következményeiről. Csak 37 százalékuk mondta azt, hogy Nagy-Britannia tényleg ott fogja hagyni az EU-t. 56 százalékuk úgy nyilatkozott, hogy London két év múlva még mindig a világ pénzügyi központja marad, miközben többen vélték úgy, hogy szerepe ugyanakkor csökkenni fog.

]]>UNZENSURIERT]]>

Az osztrák ORF közszolgálati adó kulturális műsora szerkesztőjének, Clarissa Stadler nem akart hinni a fülének, amikor José Carreras spanyol operaénekes világsztár az arcába vágta: „nacionalista vagyok”, számol be az esetről a független osztrák hírportál. Amikor a nő összeszedve magát azt kérdezte tőle, hogy  Európának jók-e a nacionalisták, Carreras így felelte: „Rosszul teszi fel a kérdést. Ugyanis meggyőződéses nacionalista vagyok. Erős a kötődésem Katalóniához… De miért lenne ez rossz Európának?”. A portál ezután leírja, mi történt volna, ha ugyanezt nem egy ilyen világsztár mondja. Azonnal a sarokba állítják, leszedik róla a keresztvizet és jobboldali populistának bélyegzik.

]]>RUSSIA TODAY]]>

Német médiaszemélyiségek panaszt nyújtottak be a német közszolgálati ARD tévé ellen, amiért az „agitációs, tényszerűtlen és torzító módon” számol be az Oroszországban elfogadott terrorellenes törvényről akkor, amikor hasonló fejleményeket az USA-ban és Franciaországban teljes mértékben figyelmen kívül hagytak. A panasz kifejti, hogy a washingtoni kormány 2001 után terrorellenes intézkedésként csomagolta be az úgynevezett „hazafias törvény” rendőrállami struktúráit az amerikai törvényekbe, ami nem csak a lakosság teljes titkosszolgálati megfigyelését tette lehetővé, hanem azt is, hogy a rendőrség vád vagy bírósági vizsgálat nélkül korlátlan időre vegyen embereket őrizetbe. „Az amerikai költségvetésben az iszonyatosan fasiszta teljes programra évente 80 milliárd dollárt állítottak be.” Franciaországban a polgárok teljes megfigyelése mellett még az alkotmányt is részben hatályon kívül helyezték. Mindenkinek a megfigyelése minden eszközön át megengedett, és ugyancsak lehetőség van önkényes őrizetbe vételre.  Az ARD ezekről nem beszélt. De most, amikor az orosz parlamentben terrorellenes törvényeket fogadtak el, akkor azonnal ezt az egész orosz népet fenyegető antidemokratikus, autoriter veszélynek ábrázolták, olyan szövegek kíséretében, hogy „mindenki, aki önállóan gondolkodik, bűnözőnek nyilvánítható. Mindez az újságírás totális csődje, fogalmaznak a panaszt emelők.

*             *             *

]]>Egy német baloldali]]> ifjúsági mozgalom, a Linksjugend Solid szóvivője bevallotta, hogy hazudott a rendőrségnek, amikor azt mondta, az őket megerőszakolók egymás között németül beszéltek és hogy fel volt háborodva, amikor egy rendőrtiszt azt kérdezte tőle, vajon támadói menekültek voltak-e. Azért vezette félre a rendőrséget, mert „az elmúlt hónapokban menekültotthonokat gyújtottak fel” és hogy „történetét a rasszisták kihasználnák”.  Gorent januárban erőszakolta meg három ember Mannheimben, akik arabul, kurdul vagy fársziul beszéltek. Az idegenek ellopták retiküljét is. A rendőrségnek csak az utóbbit jelentette. Róluk azt mondta, hogy „németekből és idegenekből álló vegyes csoport volt”. Később egy barátja vette rá, hogy menjen el még egyszer a rendőrségre és mondja el az igazat, ugyanis, mondta neki barátnője, ezzel megakadályozhatja, hogy támadói másokkal is így bánjanak. Goren a közösségi portálon megerőszakolását követően a „rasszista és szexista német társadalmat” tette felelőssé, nem pedig közvetlenül támadóit. Sőt, facebook oldalán a nemi erőszak más áldozatait vádolt azzal, hogy meghamisított történeteikkel „rasszista gyűlöletet” keltenek. Egy másik facebookos bejegyzésében még bocsánatot is kért „férfi menekültektől” a német társadalom rasszizmusa és szexizmusa miatt. Ezt is írta: „nem önök a problémák”. A török származású Goren most már bevallja, hogy fél az araboktól.

]]>DEUTSCHE WIRTSCHAFTS NACHRICHTEN]]>

Az amerikai hírszerzés területén korábban ténykedő tisztségviselők Merkel kancellárhoz fordultak azzal, hogy a varsói NATO csúcson „lépjen a fékre”, ugyanis Oroszországnak jelenleg semmilyen agresszív szándéka nincs. A levél kifejezetten méltatja Frank-Walter Steinmeier német külügyminiszter mérsékelt állásfoglalását az ügyben. Kifejtették azt is, ostobaság lenne azt hinni, hogy Putyin elnök semmilyen ellenintézkedést nem fog tenni az orosz határoknál rendezendő hadgyakorlatok esetében. A cikk közli az aláírók névsorát, melyben szenátor, külügyi tisztségviselő, FBI tiszt is szerepel.

*             *             *

]]>A strasbourgi ]]> Európa Tanács főtitkára, Thorbjorn Jagland a német gazdasági-politikai portálnak adott interjújában kijelentette, az  európai válság oka az új tömeges szegénység; a gazdasági és társadalmi egyenlőtlenség. Elmondta, az európaiak elvesztették a bizalmukat az EU intézményeiben.

*             *             *

]]>Az Európai Központi]]> Bank egyik korábbi vezetőségi tagja, Lorenzo Bini Smaghi azt követeli, hogy a válságba került olasz bankokat európai adófizetői pénzen mentsék meg. Elmondta, az, hogy Németország az állami finanszírozást megtiltja, a teljes európai pénzügyi rendszert veszélyezteti.

]]>DIE WELT]]>

„Európában ismét reszketnek a bankok” címmel a német lap arról ír, hogy az olasz pénzügyi szféra inog. Márpedig ez kihatással van az egész euróövezetre. Ugyanis a bankok szorosan össze vannak fonódva egymással. Csupán a német pénzintézetek esetében 84 milliárd euró a tét.

*             *             *

]]>Günther Oettinger]]>, az Európai Unió digitalizációjáért felelős biztosa (Neelie Kroes utódja) kijelentette: az EU a Brexit miatt halálos veszélybe került.

]]>FORWARD]]>

Az Egyesült Államok vezető zsidó portálja „Vajon a skót zsidók felmelegednek-e a függetlenséghez a Brexit szavazs után?” címmel arról ír, hogy Skóciában az ott élő mintegy hétezer zsidó legtöbbje úgy gondolta, a legutóbbi szavazás az Egyesült Királyságtól való függetlenedésről rossz ötlet. Amiatt aggódtak, hogy a skót függetlenség bátorítaná a nacionalizmust és felbátorítaná a függetlenségpárti táborban „mélyen gyökeredző, már amúgy is agresszív Izrael-ellenes mozgalmat”. A zsidók megkönnyebbültek, amikor a 2014-ben tartott népszavazáson a skót szavazók 62 %-a úgy döntött, Nagy-Britanniában akar maradni. Skócia most ismét függetlenségi szavazásra készül, de ezúttal a skót zsidók „fogékonyabbak lehetnek egy ilyen döntésre”. Részben azért, mert feldühítette őket a Brexit-szavazás végeredménye. A legtöbb skót a maradásra szavazott. Ezután négy oldalon át jön ennek az érzelemváltozásnak a magyarázata.

]]>REUTERS]]>

A brit hírügynökség a mellékelt videófelvételen mutatja be, ahogyan a Louisiana szövetségi államban lévő Baton Rouge városában rendőrök egyszerűen lelőttek egy földön fekvő feketét. Az igazságügyi minisztérium megindította a vizsgálatot, míg az afro-amerikai hozzátartozói fogadkoznak, a gyilkosságot nem fogják a szőnyeg alá söpörni.

]]>www.lovasistvan.hu]]>

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Gazdaság (656) Vetítő (37) Heti lámpás (249) Tv fotel (65) Mozi világ (440) Mondom a magamét (5041) Rejtőzködő magyarország (171) Szépségápolás (15) Titkok és talányok (12) Tereb (140) Autómánia (61) Belföld (5) Életmód (1) Mozaik (83) Flag gondolja (33) Politika (1571) Jobbegyenes (1946) Emberi kapcsolatok (36) Alámerült atlantiszom (142) Egészség (50) Sport (729) Történelem (14) Irodalmi kávéház (502) Kultúra (6) Gasztronómia (539) Nagyvilág (1453)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>