Ma 2021 június 14. Vazul napja van. Holnap Jolán, Vid napja lesz.
lovas-istvan.jpg

Lovas István: Elhallgatott hírek 55. / Nemzetközi sajtószemle

Flag

Szöveg méret

5
Átlag: 5 (1 szavazat)
Az unió a héten bejelenti: Törökország megkapja a vízummentességet; berlini színház Mozart Don Giovanniját cenzúrázta Erdogan kedvéért (Il Giornale); Izrael etnikai tisztogatását ítélte el az ENSZ

]]>SÜDDEUTSCHE ZEITUNG]]>

A titkosított TTIP-dokumentum azt mutatja, hogy az amerikai kormánynak az EU-ra nehezedő nyomása jóval erősebb, mint azt eddig sejteni lehetett vagy kiderült, írja a müncheni kiadású lap, mely tegnap este 7 órakor jelentette meg azt az exkluzív értesülését, mely szerint a Greenpeace szervezet birtokába jutott egy 240 oldalas titkos dokumentum az USA-EU szabadkereskedelmi szerződésről. A dokumentumot a környezetvédő szervezet várhatóan ma hozza nyilvánosságra teljes terjedelemben, írta. /Ma reggeli köremailjében a lap azt írja, a Greenpeace ma nyilvánosságra hozza a dokumentumot, de csak egyes részeit./ Ezek szerint Washington azzal fenyeget, hogy az európai autóipar exportkönnyítéseit blokkolja azért, hogy annak feloldásáért az EU-t rákényszerítse több amerikai agrártermék vásárlására. Ezzel egy időben az amerikaiak az európai fogyasztóvédelem alapvető elővigyázatossági elveit támadják. Ma reggel a mára várt nyilvánosságra hozatalt üdvözölve több német médium azt írja, már most is hatalmas az ellenállás a német társadalomban a TTIP-pel szemben elsősorban annak titkos tárgyalási folyamatai miatt és várható, hogy most exponenciálisan nő majd a nyomás e transzatlanti szabadkereskedelmi megállapodás tárgyalási folyamatának teljes átláthatóvá tételére.

]]>EUOBSERVER]]>

Az Európai Bizottság e héten ki fogja jelenteni, hogy Törökország eleget tett a vízummentességgel kapcsolatos követelményeknek még akkor is, ha „egyes elemek hiányoznak”, közli értesüléseit az uniós ügyekre szakosodott portál.

x             x             x

]]>A „populista”]]> jobboldali Alternatíva Németországnak nevű párt hét végi kongresszusán iszlám ellenes kiáltványt fogadott el kijelentve, hogy az iszlám nem része Németországnak. Az elfogadott, 1700 oldalas pártdokumentum javasolja az euróövezet otthagyását, a hagyományos családi értékek megerősítését, a sorkatonaság ismételt bevezetését férfiaknak, jobb határvédelmet és visszautasítja a multikulturalizmkus ideológiáját.

BBC

Miközben a francia tévéállomások és a globális Russia Today tévéállomás is tegnap délutántól ma reggelig híradásaikban vezető helyen és kellő terjedelemben számoltak és számolnak be a tegnapi párizsi május elsejei összecsapásokról helyszíni tudósításokban, a brit közszolgálati tévéadó világszolgálata ebben a sorrendben sugározta híreit: 1-2: iraki események; 3: isztambuli tüntetések; 4: kenyai események; 5: Venezuela; 6: májusi ünneplések Európában, melynek során mintegy 6-7 másodperc jutott Párizsra és ugyanannyi egy római május elsejei ünnepi protokollra.

]]>SPUTNIK]]>

Vasárnap este legalább 13 ezer ember vett részt a berlini Kreuzbergben a május elsejei tüntetéseken. A békés demonstráció csúnyán eldurvult és letartóztatásokra került sor, jelenti az orosz hírügynökség német nyelvű portálja a helyszínről.

]]>RUSSIA TODAY]]>

Ukrajnában, Ivano-Frankivszkban  a szélsőjobboldi Azov zászlóalj a galíciai ukrán SS-hadosztály megalakítása 73-ik évfordulóján fáklyákkal, különféle ultranacionalista jelképekkel és jelszavak skandálásával vonult fel, jelenti a helyszínről a globális orosz tévéállomás német csatornája. /Az esemény elfelejtette kiszúrni azok szemét is, akik antiszemita aktusnak tartják, amiért Fischer Iván járulékot nem fizető Fesztiválzenekarának gigantikus anyagi támogatását a főváros némileg csökkenteni szándékozik. A szemkiszúrás ügyében hallgatandó: a Klubrádió ma reggeli nemzetközi lapszemléje./

x             x             x

]]>A Russia Today megbízásából]]> a PriceWaterHouse által elvégzett felmérés szerint a mai társadalomban egyre nő az alternatív információs hírforrásokból  tájékozódók száma. A vizsgálatot tíz országban végezték, beleértve az USA-t és Oroszországot. A Russia Today népszerűsége meredeken emelkedik, nyilatkozott a felmérés eredményeivel kapcsolatban Margarita Szimonjan, az adó főszerkesztője.

x             x             x

]]>Egy ismert brit újságíró]]>, John Write szerint a brit Munkáspárt tagjai elleni támadás az antiszemitizmus terén újfajta McCarthyzmus, amelynek valódi célpontja Jeremy Colbyn, a párt elnöke.

]]>IL GIORNALE]]>

Ha Mozart egyik klasszikus operájának dalszövegét a napi politika miatt a magyar operában cenzúráznák, mekkora médiafelháborodás lenne Németországban és hány német színházi társaság ajánlaná fel azonnal, náluk cenzúramentesen is lehet énekelni? A választ mindenki tudja. Most azonban a fordítottja történt, de csak német oldalon. „Németországban cenzúrázzák Mozartot azért, hogy ne sértsék meg az iszlamistákat” címmel az olasz lap arról ír, hogy az egyik legfontosabb berlini színházban a Don Giovannit cenzúrázták úgy, hogy amikor a szívtipró felsorolta, hány országban hány nővel akadt kalandja, a törökországit a „perzsa” szóra cserélte, nehogy megsértsék Erdogan Törökországát. A lap egyébként a címében is tévedett: Irán is muszlim ország, de Amerika parancsára a Nyugat ördöge. /Hazai sajtó: nem sztori a sztori. Hazai, állami pénzen támogatott színházak: ne tiltakozzatok, ki a fenét érdekel ez?/

]]>SKY NEWS]]>

Az ENSZ etnikai tisztogatással vádolja Izraelt, tudósít a brit tévéállomás arról, hogy a világszervezet elítélte a zsidó államot, amiért drámai módon növelte palesztin otthonok szétrombolását a megszállt Ciszjordániában. Csak január óta 165 házrombolásra került sor havonta. Februárban 235 épületet pusztítottak el. /Szintén „nem sztori”./

]]>INDEPENDENT]]>

Már most 75 %-kal kisebbek a mobiltelefonos barangolási díjak és ezek 2017-re teljesen eltűnnek az uniós tagországokban: ezzel kampányol az unióban maradás mellett David Cameron brit miniszterelnök, írja a brit hírportál, mely hozzáteszi, nem világos, mi történik e díjakkal, ha az ország népe a kilépésre szavaz.

]]>DEUTSCHE WIRTSCHAFTS NACHRICHTEN]]>

Igen komoly jelei vannak annak, hogy a szaúdi uralkodóház emigrációra készül. Mindenáron csak olajat akarnak eladni és a pénzt eltenni. Amerikából is egyre félreérthetetlenebb jelek érkeznek arra, hogy Washingtonnak  kezd elege lenne a rijadi uralkodókból, írja a német gazdasági-politikai hírportál.

]]>FRANKFURTER ALLGEMEINE ZEITUNG]]>

Felháborodottan reagáltak a nagy pártok az Alternatíva Németországnak nevű radikális jobboldali párt hétvégi kongresszusára, és kijelentették, soha nem lépnének vele koalícióra, jelenti a vezető német lap. Még a CSU is „otromba populizmust” vetett a párt szemére.

]]>FOCUS]]>

„Így kommentál Németország” főcímmel és „Így ez a párt nem jelent alternatívát Németországnak” alcímmel szemel lapvéleményeket a térségi német sajtóból a német hetilap az Alternatíva Németországnak nevű radikális jobboldali párt hétvégi kongresszusáról. /Mint több német lap közli, a legújabb közvéleménykutatások szerint e párt már az ország harmadik legnépszerűbb pártja./ A tökéletesen egyhangú szemelvények szerint a párt jobboldali populista, múltba révedő, a múltat akarja visszahozni.

]]>EURACTIV]]>

Horvát aktivisták arra panaszkodnak, hogy az új konzervatív kormány alatt egyre nő a „nácipárti” múlt utáni sóvárgás. A januári kormányátvétel óta a hatóságok szemet hunynak az ilyen jelenségek fölött. Efraim Zuroff (Simon Wiesenthal Központ) szerint egy neofasiszta usztasa nosztalgia önti el Horvátországot.

T]]>HE NEW YORK TIMES]]>

Brazíliában nő a nosztalgia az egykori katonai diktatúra iránt, mert akkor – hangoztatják sokan – az utcán biztonságban lehetett sétálni és a családokat is tisztelték. A vezető amerikai lap emlékeztet ugyanakkor, hogy a katonai diktatúra idején miként kínoztak politikai ellenfelet, beleértve a most elsősorban korruptsága miatt távozásra kényszerű brazil elnök asszonyt, hozzátéve, hogy akkor is volt nagy korrupció.

]]>BOULEVARD VOLTAIRE]]>

Visszataszítónak és gyomorforgatónak találja a népszerű francia alternatív portál, hogy amint  támadás ér muzulmán imahelyet (mint most a korzikai Ajaccióban), vagy egy zsidó kegyhelyet, azonnal a miniszterelnök sorolja az olyan közhelyeket, mint hogy a bűnöst meg kell találni és bíróság elé kell állítani. Amellett, hogy minden bűnügyi eljárásnál ez a cél, és ugyanezt elmondhatná a belügyminiszter is, miért totális a hallgatás, ha keresztény szentélyeket ér támadás? Mint…, és a cikk hosszú sorát adja azon katolikus templomoknak és temetőknek, melyeket vandál támadás ért a vezető politikusok teljes hallgatása mellett. Mindezt egyirányú siránkozásoknak, ócska műkönnyeknek és még annál rosszabbaknak is nevezi a portál.

]]>www.lovasistvan.hu]]>

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Jobbegyenes (2046) Flag gondolja (33) Mondom a magamét (5363) Titkok és talányok (12) Irodalmi kávéház (504) Sport (729) Tv fotel (65) Politika (1578) Gasztronómia (539) Kultúra (6) Történelem (14) Szépségápolás (15) Autómánia (61) Alámerült atlantiszom (142) Egészség (50) Mozaik (83) Életmód (1) Gazdaság (657) Heti lámpás (255) Emberi kapcsolatok (36) Nagyvilág (1456) Mozi világ (440) Belföld (6) Vetítő (30) Tereb (138) Rejtőzködő magyarország (168)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>