Ma 2020 szeptember 24. Gellért, Mercédesz napja van. Holnap Eufrozina, Kende napja lesz.
lovas-istvan.jpg

Lovas István: Elhallgatott hírek 50. / Nemzetközi sajtószemle

Flag

Szöveg méret

4
Átlag: 4 (1 szavazat)

Merkel hivatala veszélyben (négy német lap), stb.

]]>THE WASHINGTON POST]]>

Az amerikai lap a török elnökről a közszolgálati tévében vulgáris versét felolvasó Jan Böhmermann ügyéről beszámolva idéz német véleményeket, melyek szerint a kibontakozó helyzet Angela Merkel hivatalába kerülhet.

]]>DIE WELT]]>

„Mindenek előtt Merkel van slamasztikában a Böhmermann-ügy miatt” címen a német lap így foglalja össze cikkét: „’Teljesen szar helyzet’ – így beszélnek titokban a koalíció táborában a Böhmermann-ügyről. A kormány azt sem árulja el, hogy ténylegesen ki a tanácsadó az Ankara által kezdeményezett büntetőfeljelentésben. Bohózat.” A cikk ezt így bővíti ki: „Hogy ki tehát konkrétan a tanácsadó, a kormány nem árulja el. Hát igen, még a hierarchia síkjai is államtitkot képeznek. Ugyanez vonatkozik arra a helyre, ahol ma és minden bizonnyal holnap, valamint holnapután Berlinben a legfontosabb tanácskozás történik.” A büntetőtörvénykönyv 104a paragrafusa értelmében egy külföldi állam képviselőjének lehetősége van arra, hogy „becsületsértés” miatt vizsgálatot indíttasson, ha a kormány ehhez beleegyezését adja. Ez azt szándékozik megakadályozni, hogy egy idegen kormány beavatkozzék a német belügyekbe. Holott éppen erről van szó, amit Recep Tayyip Erdogan török tesz: Jan Böhmermann-nak a közszolgálati ZDF-en felolvasott versét „becsületsértő kritikaként” értelmezve indítványozza megindítani ellene a börtönt is magával vonható eljárást. Merkel most kutyaszorítóba került. Ha kitart amellett, amit néhány hete mondott, amikor Ahmet Davutoglu miniszterelnökkel beszélt telefonon, hogy a Böhmermann-szöveg „tudatosan sértő”, amit szóvivője nyilvánosan is elmondott, a sajtószabadság ellen lép fel. Ha beadja derekát az elsősorban Berlinben kitervelt EU-török menekültmegállapodást veszélyezteti.

*             *             *

]]>Tegnap délután]]> a lap portálja jelentette, hogy a tévé- és rádió moderátor Böhmermann rendőri védelmet kapott, amit Andreas Scheuer, a CSU főtitkára „elviselhetetlennek” nevezett. A kölni rendőrség szóvivője közölte a lappal, hogy Böhmermann lakása előtt rendőrautó áll és a rendőrség más biztonsági hatóságokkal is kapcsolatban van. Korábban a lap egy ]]>másik cikkében]]> jelentette, hogy a műsorvezető-komikus lemondta műsorának, a ZDF-en futó „Neo Magazin Royale”-nak a soron következő adását.

]]>HUFFINGTON POST]]>

Az amerikai hírportál német kiadása a fenti Die Welt értesülését átvéve ezzel a címmel ír a kutyaszorítóba került német kancellárról: „’Szar helyzet’: a szatírabotrány Merkelt nehéz döntés elé állítja”, ugyanis most rajta a sor, hogy engedélyezi-e Erdogan hivatalos bűnvádi feljelentését. „Mindegy, miként dönt, a hivatalába kerülhet”, idéz Merkel hirtelen jött válságos helyzetéről a cikk négy német lapvéleményt. „Azt sem lehet tudni, hogy a per megindítását a kormány melyik egysége engedélyezze? A külügy? Az igazságügyi minisztérium? Vagy a kancelláriahivatal?” Ugyanakkor a kormány saját csapdájába esett. Miért kellett a külügyminisztériumnak az Ankarából jövő első reakciók után jogi szakvéleményt készíttetnie, amely szerint Böhmermann ’valószínűleg büntethető’? És így Erdogannak tálcán felkínálni a bűnvádi eljárás iránti kérelmének benyújtása lehetőségét?”

]]>T-ONLINE]]>

Frank-Walter Steinmeier, a német nagykoalíció szociáldemokrata külügyminisztere úgy nyilatkozott, hogy „kételkedünk abban, hogy a büntetőjog a helyes út” Böhmermann Erdogant gúnyoló verse ügyében, idézi őt a német távközlési vállalat hírszolgálata.

]]>FRANKFURTER ALLGEMEINE ZEITUNG]]>

Erdogan török elnök német ügyvédje, Hubertus von Sprenger tegnap este a ZDF „Heute journal” nevű hírműsorában kijelentette, mihelyt megkapja megbízását a Böhmermann-ügyben, az igazságszolgáltatás legfelsőbb szintjéig megy vele. Hozzátette, a török elnök nem csak az illető megbüntetését fogadta meg, de azt is, hogy a jövőben ilyen ne fordulhasson elő, és ezért az ügyet polgárjogi síkon is folytatni fogja, írja a vezető német lap.

*             *             *

]]>Cikkében Stephan Stach holokauszt-szakértő]]> igen keményen támadja a lengyel miniszterelnöknőt, a lengyel kormányt és mindazokat, akik nem értik a német közszolgálati tévéadón a „Be Deutsch” címen sugárzott videó iróniáját és szándékosan összekeverik a „fasizmus, hitlerizmus, idegengyűlölet, populizmus, nacionalizmus, nácizmus” fogalmaival csak azért, hogy a németeket történelmi síkon hozzák kínos helyzetbe és azért, hogy ezzel eltereljék a figyelmet a belső lengyel problémákról. „A magát szociológusnak beállító Zdizislaw Krasnodebski komoly arccal” mondta el a lengyel állami televízióban, hogy Jan Böhmermann-nak a Be Deutsch (Figyelem! Jönnek a németek) című videó klipjében a mai németek magukat liberálisnak, a világra nyitottnak, másokkal együttérzőnek állítják be, mintha a náci múlthoz semmi közük nem lenne, írja a szerző bírálatában Krasnodebskiről, aki korábban a Brémai Egyetemen tanított, ma a kormánypárt színeiben európai parlamenti képviselő. A klipben „egy másodpercnél rövidebb időre tűnik fel Beata Szydlo lengyel miniszterelnök, Donald Trump, Geert Wildres, Orbán Viktor, Marine Le Pen és Frauke Petry képei” és ezt Varsóban úgy értelmezik, mintha a felsoroltakat náciknak állították volna be.  A szerző dicsérettel halmozza el a német közszolgálatot annak ironikus klipjében mutatott bátorságáért (ahogyan az Merkel mellett áll ki és másokat karikíroz).

]]>RUSSIA TODAY]]>

„A népszavazások nem részei a parlamenti demokráciának, mondta a luxembourgi külügyminiszter az EU-Ukrajna társulási szerződésről tartott holland referendum után” címmel az orosz globális televízió német nyelvű portálja idézi Jean Asselborn kijelentését azon interjújából, amelyet a Hannoversche Allgemeine című helyi lapnak adott. Asselborn kijelentette: „az ilyen referendumok nem tekinthetőek a parlamenti demokrácia eszközének, hanem Európa egészének adott pofonnak”.  Több nappal azután, hogy a holland népszavazáson résztvevők 61 %-a elutasította a szerződést, hozzátette: „ha azt akarjuk, hogy Európa összeomoljon, még több referendumot kell tartani”. A holland referendumot tavaly aktivisták kezdeményezték és több mint 450 000 aláírást gyűjtöttek, azaz 150 ezerrel többet, mint amennyire a holland törvények szerint szükség van ahhoz, hogy a kormánynak ki kelljen írnia a népszavazást. Az EU-Ukrajna társulási szerződést Hollandián kívül minden tagország ratifikálta. Noha a népszavazás eredménye nem kötelező jellegű, Mark Rutte miniszterelnök kijelentette, „kihívást és fejfájást” okoz számára  az eredmény.

]]>ELECTRONIC INTIFADA]]>

Az ENSZ új jelentése szerint a Gázai övezet 1,8 millió lakója közül még mindig közel százezernek nincs lakása a 2014 július-augusztusi izraeli bombatámadásokat követően, melynek következtében fél millió gázainak kellett elhagynia lakását. A legtöbben sátrakban és részben lebombázott lakásokban élnek, iszonyatos körülmények között, ismerteti a világszervezet jelentését a palesztinok jogait védő portál. Izrael korlátoz minden betonmennyiség, acélrúd, vezeték és olyan fatermék bevitelét a blokád alatt álló övezetbe, mely egy centiméternél vastagabb. Az övezetben mérték a világ legmagasabb munkanélküliségi arányát: 43 %-ot. Az egyetlen épen maradt villanyerőmű naponta többször 18-20 órára leáll, mert nincs pénz üzemeltetésére.

]]>TIMES OF ISRAEL]]>

Izrael írásos jóváhagyást adott ahhoz, hogy Egyiptom átadja Szaúd-Arábiának a Vörös-tengerben lévő Szanafír és Tirán nevű szigeteket, közölte Mose Jaalon izraeli védelmi miniszter, írja a stratégiai fontosságú lépésről az angol nyelvű izraeli hírportál hozzátéve, hogy ez is jele az Izrael és Szaúd-Arábia között az elmúlt években csendben erősödő együttműködésnek. A három ország között egyfajta stratégiai kapcsolatrendszer alakul ki, olvasható.

]]>FORWARD]]>

„Vajon Vologyimr Grojszman lesz Ukrajna első zsidó miniszterelnöke?” címen az amerikai zsidóság vezető lapjának cikke így indul: „Vologyimr Grojszman történelmi lépést tesz, hogy Ukrajna első zsidó miniszterelnöke legyen – egy olyan ország élén, amely az amerikai pszichében szilárdan az antiszemitizmus és a pogromok helyszíneként ékelődött be”.

]]>LE PARISIEN]]>

„Szegénység: súlyosbodás Ile-de-France-ban –Secours catholique vészjelzése” címen a francia napilap arról ír, hogy a Franciaország szívében lévő régióban élő 12 millió lakos 15 %-a 990 euró összegnél kevesebbel rendelkezik havonta „fogyasztási egységenként”. Közülük a felének 750 eurónál kisebb jövedelemmel kell beérnie. Az ott lévő nyolc megyében a szegény háztartások aránya 2004 és 2012 között kétszer olyan gyorsan nőtt, mint Franciaország nagyvárosaiban, áll a katolikus szervezet jelentésében.

]]>www.lovasistvan.hu]]>

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Emberi kapcsolatok (36) Életmód (1) Nagyvilág (1452) Egészség (50) Politika (1571) Heti lámpás (243) Titkok és talányok (12) Jobbegyenes (1852) Gasztronómia (539) Szépségápolás (15) Flag gondolja (33) Tv fotel (65) Történelem (14) Tereb (140) Belföld (5) Rejtőzködő magyarország (171) Autómánia (61) Vetítő (37) Irodalmi kávéház (490) Alámerült atlantiszom (142) Mozaik (83) Mondom a magamét (4810) Kultúra (6) Mozi világ (440) Gazdaság (652) Sport (729)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>